Känner du också igen ömma handled och muskler när du virkar? Läs då med nedan och lär dig mer om ergonomisk-virkning.

Vad är ergonomi och vad betyder det för dina virkprojekt?

Ergonomi handlar, kort sagt, om hur kroppen fungerar under rörelse. När du virkar, arbetar din kropp och det är viktigt att detta sker under de mest optimala förhållanden. I värsta fall kan du riskera att dina muskler i t ex handleden blir överbelastade, vilket kan slut med smärtor och inflammationer och om du har riktigt otur bestående men.

Jag vill försöka guida dig genom de ergonomiska förhållanden som gör sig gällande när man virkar (och stickar).

Grepp om nålen

När jag lärde mig virka var det utan att presenteras för de olika metoder man kan hålla virknålen på. Jag virkade bara. Det tog inte lång tid innan jag började få problem!

Min virknål gled runt i handen på mig, och jag kunde känna att min hand var mycket spänd när jag försökte hålla nålen stabilt. Efter att ha kämpat med det ett par dagar, gick jag online för att hitta en lösning. Det första jag upptäckte var att det finns två sätt att hålla nålen på.

Knivgrepp


Penngrepp


Det ena greppet är inte nödvändigtvis bättre än det andra. Det handlar om att ta reda på vad som funkar bäst för DIG. Jag fick reda på att det jag använde inte funkade för mig och bytte därför och nu virkar jag endast med knivgrepp.

Det är viktigt att understryka att det inte finns ett “korrekt” sätt att hålla sin virknål på. När man har hittat det grepp man föredrar är det dags att titta lite på vilken nål man virkar med. Det finns många olika nålar därute och de passar alla till olika behov.

Ergonomiska virknålar - gör de ens skillnad?

Det kan vara svårt att föreställa sig att skaftet på en virknål kan ha betydelse för din komfort, men inte desto mindre, är detta en realitet. För att uppnå optimal ergonomisk-virkning är den ergonomiska-virknålen ett fantastiskt verktyg som finns i flera olika varianter.

Det den gör är att säkerställa att du håller optimalt på din virknål. I förhållande till virknålar med rakt handtag, utan grepp (det du håller i), är de ergonomiska virknålarna utformade så att det mjuka materialet/handtaget (greppet) ligger naturligt i din hand och därmed säkrar dig många timmars virkning utan att få ont i händer eller handled.

Du kan t ex prova den ergonomiska virknålen från Prym. Den fås i str. 6 till 15 mm. Om du ska virka med en mindre nål rekommenderar jag Aluminium Virknål från KnitPro. Nålen fås i många storlekar och har ett ergonomisk utformat handtag. Min personliga favorit är Soft Touch från Clover. De har ett plattare utformat handtag än de två andra jag nämnde men det passar verkligen bra i mitt kniv-grepp.

Sittställningar – hur ska du sitta och har det övertyget någon betydelse?

Det är inte bara viktigt att tänka in ergonomi i ditt virk-grepp, men också i det sätt du sitter på när du arbetar. Om du som jag, är så tokig i att virka, att du sitter i många timmar åt gången är det viktigt att du sitter korrekt.

Om du har sån otur att få en virk-skada kräver det lugn, lugn och åter lugn och det är ju en av de värsta nyheterna en virk-entusiast kan få! ;-)Det är avgörande att det stället du virka på är ett ställe där du kan sitta i många timmar åt gången. Här är soffan kanske inte bästa stället för att den är väldigt mjuk och man lätt sjunker ihop i ryggen. En av de viktigaste sakerna är att se till att du har luft runt dig. Jag känner själv att jag virkar bäst när mina armbågar är fria från eventuelle armstöd. Om du känner att det är svårt att hålla armbågarna i rätt vinkel kan du lägga en kudde under varje arm för att avlasta skuldror, armbåge, handled och händer. 

Garn och ljus har betydelse

Det sista jag vill berätta för er är hur garn och ljus har en betydelse för ergonomin. Det kan ha en betydelse för din komfort att virka med ett garn som glider lättare eller med en virknål med ljus i så du inte behöver anstränga ögonen.

Jag har själv kommit fram till att det är tuffare för kroppen att virka i tyggarn/bandgarn som t ex vårt Ribbon Garn, då det kräver lite fler krafter att dra garnet genom maskorna. Bomull, som t ex vårt Rainbow garn, glider bra på nålen och jag känner inte att jag anstränger mig när jag virkar. Speciellt inte om jag använder en av de ergonomiska virknålarna som jag nämnde för.

Karoline har skrivet ett inlägg om hur man väljer rätt sticka och här har hon också skrivit om hur olika typer av garn glider på olika typer av stickor/nålar - Se det här

Jag hoppas att mitt inlägg har hjälpt er och att ni framöver kommer tänka in ergonomin i er virkning.

Bästa hälsningar

Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

27 kr