När man hör uttrycket “Plantbaserade fibrer”, kan man kanske tro att det är veganska fibrer vi pratar om, men det är inte det som menas. Med titeln menar jag bara fibrer som är gjorda av plantor :)

Då garn i denna kategori inte kommer från djur, och därför inte innehåller lanolin, är alla dessa typer allergivänliga.

Bomull

Den mest använda garn typen i denna kategori måste nog vara bomull, som produceras i stora delar av världen. Bomull kommer från bomullsplantan och tillverkas av de fibrer som omger bomullsplantans frön, vilket ger ett garn med massor av fördelar.


Bomull är ett av de garn som används allra mest till bebisar. Det är mjukt, hållbart och andas – och det kan tvättas i 60 grader. Av olika baby-projekt kan nämnas kläder, filtar och gosedjur, också kallat amigurumi. Just till gosedjur är bomull bra då små barn har en tendens att stoppa allt i munnen. Bomull luddar inte, vilket både syntetiska fibrer och ull kan göra. De små barnen får således inga fibrer i munnen som kan irritera dem.

Har du blivit lite nyfiken på det där med amigurumi, så läs gärna Josefines blogginlägg “Amigurumi - vad är det?”, som berättar lite närmare om fenomenet.

Bomullsgarnet kan självklart också användas till vuxna klädesprojekt, men man ska vara uppmärksam på att bomull har en stor uppsugningsförmåga som inte gör det särskilt lämpligt till kläder som ska stå emot regn. Å andra sidan gör den goda uppsugningsförmågan att bomullen är perfekt till disktrasor som de senaste åren har blivit mycket populära att både sticka och virka. Disktrasor i bomull gör att man sparar naturen för en stor del Micro plast som de vanliga engångs-disktrasorna kan producera. Bomull kan överlag användas till massor med saker i hemmet. T.ex. leder bomull inte värme så det är fantastiskt till grytlappar, som ju kan göras i all världens mönster, färger och former.

Saknar du lite nytt till inredningen, ta en titt på Hobbii Designs stora mönster-universum. Där kan man hitta en massa nya spännande projekt – och det utökas hela tiden med nya mönster


Det man kanske inte precis tänker på är att man lätt kan använda bomull till filtar/plädar. Det kan vara mysigt med en filt/pläd som ger behaglig värme en kylig sommarkväll, utan att värma allt för mycket. Bomull är ett tungt garn och blir därför ofta bortvalt som filt-material, men många gillar faktiskt en filt med lite tyngd i. Jag har själv virkat flera filtar i bomull och är väldigt glad för dem alla. ;)

Merceriserad bomull

Merceriserad bomull är fortfarande 100% bomull, men har genomgått en behandlingsprocess med natronlut. Materialet måste under behandlingen hållas sträckt, fibrernas yttre barklag sprängs så garnet får en vacker glans. Processen gör att fibrerna krymper 20-25%, vilket gör dem mera slitstarka. Det betyder också att den färdiga produkten som man virkar eller stickar inte krymper så mycket som vanlig bomull skulle ha gjort.

Jag vet att riktigt många handarbetare föredrar att virka amigurumi i merceriserad bomull då den färdiga amigurumin får en snygg finish, och för att merceriserad behandling gör garnet mer smutsavvisande.

Är du, precis som jag, en som inte kan samla sig och få gjort monteringen, titta gärna på mitt tidigare blogginlägg “7 tricks, som gör monteringen till en lek”, där jag ger tips och tricks till amigurumi-montering.

Bambu

Bambugarn är gjort av bambufiber, det ger en härlig mjuk tråd. Då bambu växer helt upp till en meter om dagen, upptar det 35% mer CO2 än vanliga träd. Det blir också ofta odlat utan användning av pesticider och därför är bambugarn helt klart att föredra om du vill tänka hållbarhet.

Då bambu är mjukt, andningsbart och temperaturreglerande, är det ett riktigt bra garn till de minsta i familjen. Dessutom har det några antibakteriella egenskaper som gör det särskilt lämpligt för ömtålig hud och för allergiker.

Det är dock sällan man hittar 100% bambugarn, eftersom det finns några nackdelar med det. Därför stärker man bambun genom att kombinera detta med andra fibrer, såsom akryl eller bomull. Till exempel blir bambu-akryl kombinationen ofta använd i strumpor/sockor, för att akryl är slitstarkt och bambu ger arbetet en behaglig mjukhet.

Om man kombinerar bambu med bomull, får man ett garn som är perfekt till disktrasor och handdukar då både bambu och bomull har en riktigt bra absorberingsförmåga

Har du fått lust till att göra dina egna trasor och handdukar då är böckerna "Strikkede Klude" och "Hæklede Klude" precis något för dig. 
OBS: Böckerna är på danska, men med lätta diagram, så det är lätta att följa.


Tencel

Jag hade aldrig hört om Tencel innan jag började skriva detta blogginlägg. Nu när jag har läst om det så måste det bara provas :)

Tencel är det mest hållbara garn du kan hitta på marknaden idag då det är producerat under hårda miljökrav. Det tillverkas av träflis – primärt från bok och eukalyptus - som härrör uteslutande från naturlig gallring av skogar och annat restmaterial från träproduktionen, vilket har gett garnet en FSC (Forest Stewardship Council) certifiering.

Förutom att vara super hållbart, så kan Tencel skryta med att vara starkt, ultra mjukt och ha en helt fantastisk glans. Garnet har en slät yta som gör det till ett garn för lite mer erfarna stick- och virkare. Men har man först fått grepp om det, så får man en produkt som är ren och skär lyx.


Lin

Lingarn är hållbart och tillverkas genom att spinna häcklat lin, men alltid i en kombination med en annan fibertyp. Ren lin kan kännas rätt så grovt att arbeta med, därför kombinerar man det med andra fibrer som bomull, bambu eller viskos för att ge det några av de andra fibrernas egenskaper.

Garnet är särskilt ägnat till sommar- och höst kläder då det har en hög andningsförmåga och ger slutresultatet ett snyggt glansigt utseende. Lin kan också med fördel användas till accessoarer i hemmet, såsom dukar, servetter och diskhanddukar.

Tvättanvisningar

Bomull kan som enda garn i denna kategori tvättas i 60 grader. Man ska dock vara uppmärksam på att färgen kan fälla vid upprepad tvätt på hög värme. Det är orsaken till att det ofta står 40 grader på plaggets tvättråd. Är garnet vitt kan det oftast klara helt upp till 95 grader.

De andra garn typerna kan tvättas i 30-40 grader på ett ylle-/fintvätt program och några få garner ska handtvättas. Läs alltid tvättanvisningen på hur just ditt garn ska tvättas, så du inte råkar förstöra allt arbete du lagt ner.

Gemensamt för dem alla är att arbetet ska torkas plant, så att man inte förstör formen.

Även om bomull alltid har varit mitt favoritgarn att arbeta med så måste jag ärligt erkänna att jag har fått blodad tand vad angår de andra garnerna. Speciellt Tencel, tycker jag låter spännande. Så nu ska jag bara hitta ett projekt som passar till det.

Ni är varmt välkomna att kommentera vilka garner ni föredrar och om ni kanske har fått lust till att prova något nytt, efter att ni läst detta.

Vänlig Hälsning

Eva, Hobbii.se

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

27 kr
Spara 40%

Ribbon - Hobbii

100% Bomull

89 kr  149 kr