Något av det jag tycker bäst om att göra när jag virkar, är amigurumi. Projekten går snabbt och man ser fort vart det bär hän. Men där var det nästan alltid strandar när man virkar amigurumi, är vid monteringen. Det är ju så bökigt! Därför har jag samlat mina bästa tips og tricks för att göra monteringen lite lättare.


Om du inte vet vad amigurumi är, så hittar du en fin förklaring här i "Amigurimi - vad är det?", där Josefine ger dig flera tips och tricks

 

1. Lämna alltid kvar en lång tråd när du avslutar

Det är alltid bra att lämna en lång tråd när du avslutar en del av amigurumi. Den tråden ska senare användas till att sy fast den berörda delen till ditt slutprojekt. Det är mycket enklare, än att använda en helt ny tråd - och så är det bara en tråd som ska fästas 😉


Några designers skriver redan i mönstret att man ska låta en tråd vara kvar till montering, men det är inte alla, så gör det för säkerhets skull - om inte annat, så ska den ju bara fästas om du inte får användning för den.


Om du saknar garn till ditt nästa amigurumi-projekt, så prova det läckra Rainbow Cotton 8/4, som finns i 100 snygga färger.


2. Använd knappnålar för att hålla delarna på plats

Då jag började med att montera, fick jag kämpa för att hålla både bamsen och den del som skulle sys fast, samtidigt som jag skulle sy - och jag kan säga er att det var inte enkelt.

Men så fick jag ett gott råd av en väninna som virkar: Använd knappnålar! Med knappnålar får du en extra hand att hålla med, så du kan koncentrera dig på att sy. Och det flyttar sig inte om du skulle råka tappa taget.


3. Lägg upp en plan för hur/var alla delar ska sitta

En annan fördel med att använda knappnålar är att man kan lägga upp en plan för vilket uttryck man gärna vill ha på sin amigurumi. Ska öronen sitta långt ifrån varandra eller tätt ihop? Ska ögonen sitta högt på huvudet eller längre ner mot munnen?

Det är mycket lättare att avgöra när man använder knappnålar till att hålla fast de olika delarna. Man kan använda mycket tid på att få fram det rätta uttrycket, men det brukar betala sig i längden.

4. Säkerhetsögon vs. Virkade ögon vs. Broderade ögon

En del mönster använder säkerhetsögon, men till helt små barn (under 3 år) kan det vara en god idé att överväga antingen virkade ögon, som du själv gör, eller broderade ögon.  Detta då det kan vara risk för kvävning om ögonen av någon anledning skulle lossna.

Dessutom kan det ge ditt projekt et helt annat uttryck och det kan faktiskt vara lite skoj att leka med det. Personligen föredrar jag virkade och broderade ögon då jag tycker att det ger mer liv 😊

5. Tips till broderadedetaljer

Det kan vara lite svårt att få kläm på hur man ska fästa trådar när man broderar detaljer som ögon och mun - det tyckte i alla fall jag när jag började.

I dag gör jag så att jag börjar med att föra in garnet på baksidan av huvudet, om jag t.ex. ska göra ögon, och lämnar en lång tråd på baksidan som jag kan fästa när jag är färdig. När jag broderat färdigt det jag ska, drar jag ut garnet på samma ställe som där jag lämnade garn ändan när jag började. Därefter binder jag en knuta på de två ändarna och för sedan garnet in i huvudet igen, så knutan försvinner in i arbetet. Detta gör jag med båda trådarna - och vips! Så behöver man inte vara rädd för att tråden plötsligt går upp.


Man kan förresten med fördel brodera ögon, näsa och mun samtidigt, om de ändå ska ha samma färg - länge leve lathet, ni vet 😉

6. Vadd efteråt, innan du syr ihop

När man monterar delar med fyllnadsvadd (exempelvis en kropp mot ett huvud), tycker jag att det kan vara lite svårt att komma till om det är vadd helt upp till kanten.

Det jag brukar göra är att jag lämnar lite plats innan jag ska sy på den aktuella delen och när jag har ca 5-10 maskor kvar att sy fast (allt efter hur stor delen är och hur mycket extra vadd där ska i), så fyller jag ut hålrummet. Det är bra att fylla i lite mera vadd än vad man tror behövs. När någon leker med det färdiga resultatet så packar vadden ihop sig. Resultatet blir en sladdrig bamse/docka - och det är riktigt synd. Så lite mer vadd rekommenderas varmt!  


Jag föredrar att använda fyllnadsvadd då det är mjukt och lätt att forma. 

7. Ha tålamod

Viktigast av allt är att ha tålamod!  Tålamod med dig själv och tålamod med projektet. Övning ger, som alla vet, färdighet och jag blir själv överraskad över hur fort det går nu när jag har monterat i över tre år.   

Montering tar tid och om man ger det tid, så kommer det också att bli riktigt fint 😊


Det var några av mina goda råd. Har ni några goda råd som ni själv använder och som ni tror kan hjälpa andra så är ni välkomna att skriva om dessa i kommentarsfältet.

Lycka till med era framtida amigurumi projekt!


Vänliga hälsningar

Eva


Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

27 kr