JA du läste rätt – amigurumi! Det är inte ett ord som bara rullar av tungan och du kommer säkert tvivla på hur man uttalar det – men det har som tur var inte så stor betydelse. Dock är det rätt avgörande att du vet vad det är, om du ska få ut något av detta inlägg ;-) så låt mig börja med att presentera fenomenet: 

Gosiga och söta små djur

Amigurumi är ett japanskt ord som innefattar en rad olika designs av små söta djur. Enkelt översatt betyder amigurumi små virkade eller stickade djur med fyllnad – ami står för virkade/stickade och nuigurumi betyder gosiga/söta djur/nallar/dockor.

Nu vet du vad amigurumi är, så låt mig berätta lite om de tekniker som används, djurens utseenden och vilka material de söta kreationerna kräver, och sist men inte minst – hur du bäst överlever monteringen. Jag kan tyvärr inte hjälpa till med sticktekniker, men jag vill gärna guida dig genom de största virkteknikerna.

Vad ska du kunna? 

Den mest avgörande tekniken som du använder när du virkar amigurumi är en magisk ring. En magisk ring är förutsättningen för att virka runt och därför är den oumbärlig inom amigurumi. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur du bemästrar den magiska ringen – läs det här. Du behöver kunna göra den magiska ringen eftersom amigurumi alltid har delar var det ska virkas runt. Det kan t.ex. vara huvudet på en nalle, de långa öronen till kaninen eller tassarna på en katt. När du virkar utifrån ett mönster, står det alltid hur många maskor du ska göra i den magiska ringen för varje del. Den magiska ringen är inte den enda tekniken som är avgörande för processen. Uttagningar och intagningar kan du faktiskt inte heller klara dig utan. Jag har skrivit två inlägg var jag går på djupet av varje teknik och ger dig olika tips för att uppnå det bästa resultatet. Se hur du gör de perfekta uttagningarna här och läs mer i blogginlägget om intagningar här. De maskor som ofta används är enkla fastmaskor, så om du redan kan det så är du på god väg mot ditt första gosedjur!

Färgbyte är ofta nödvändigt, och det kan skapa problem! Inom amigurumi virkar du som regel i spiral och det kan ge fula övergångar i färgbytet.

Jag har själv haft succés med två olika metoder:

1. Avsluta varje varv med en smygmaska och börja det nya varvet med en luftmaska. Det betyder att du hela tiden virkar ett nytt varv istället för att fortsätta runt och runt i en spiral. På detta sätt börjar ditt färgbyte på ett nytt varv och inte som en fortsättning av det befintliga.


 Efter att du har avslutat varvet med en smygmaska börjar du det nya varvet där det ska bytas färg.


Slå den nya färgen om nålen och dra garnet genom de två maskorna på nålen. Du har nu bytt färg.

Fortsätt som vanligt. När du kommer till slutet av varvet så gör en smygmaska i första fastmaskan och börja det nya varvet med en luftmaska.

2. Om du INTE vill avsluta varje varv utan istället följa mönstret så kan du såklart göra det. Det kräver bara lite mer arbete. Detta är mitt favoritsätt, då jag föredrar att virka i spiral framför att avsluta varje varv. När det är dags att byta färg, gör en smygmaska och klipp av garnet (om du är helt färdig med den färgen). Sätt därefter fast den nya färgen på ett bestämt ställe på varvet. Det betyder att du börjar ett nytt varv och därför kommer få en någorlunda fin övergång. Det kan du göra varje gång du ska byta färg. Du kan med fördel börja med den nya färgen på olika ställen på varvet. Detta ger väldigt mycket häft-jobb, men om du virkar in garnänderna i arbetet så blir det inte lika mycket. Sålunda 👇

Sätt fast den nya färgen någonstans på varvet.


Gör en luftmaska.

Fortsätt som vanligt och avsluta varvet med en smygmaska i första luftmaskan. Låt detta vara den enda smygmaskan i omgången och fortsätt virka i spiral.

Hur ska det se ut? 

Amigurumi kan se ut precis som du vill att det ska se ut. Orginala amigurumi har alltid ett särskilt sött utseende, som man nästan inte kan motstå. Det gulliga präglar också de allra flesta mönster. Som det här mönstret på Giraffen Gigi – det är ett mönsterpaket som innehåller allt du behöver för att virka de söta girafferna. 

Vad med material? 

De material som används till amigurumi är nästan alltid bomullsgarn och en virknål som passar till garnet. Det är viktigt att det inte blir för stora hål i virkningen, eftersom fyllnaden då kan falla ut. Jag rekommenderar en nål på 2,5 mm, men om du virkar väldigt löst så kan du gå ner på storlek 2,0 mm. Om du tvivlar över vilket garn som är bäst till amigurumi så kan jag rekommendera Rainbow. Rainbow är superskönt och finns i 60 färger! Du behöver dessutom fyllning. Om du virkar till bäbisar kan säkerhetsögon också vara en bra idé då små barn och bäbisar har det där med att stoppa saker i munnen ;-) Du kan också brodera ögon direkt på nallen. Då behöver du bara lite garnrester och en stoppnål

Jag föredrar Clover Soft Touch 2,5 till amigurumi, eftersom nålen ligger väldigt bra och fast i handen, vilket är avgörande när man arbetar med så små och detaljerade virkprojekt. 


Jag vet inte om det bara är jag som tycker att det är besvärligt att montera alla de små delarna... Men det kan göras lite lättare genom att använda knappnålar för att hålla öron, tår, armar osv. på plats. På så sätt ser du till att varje del sitter på samma ställe på båda sidorna och att gosedjuret blir symmetriskt – även om det också finns en charm i de asymmetriska kreationerna. Det försöker iallafall jag inbilla mig ;-)


Vänlig hälsning

Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

27 kr