Inom loppet av din virk-karriär kan du nästan inte undvika att göra intagningar för att virka t.ex. en boll eller amigurumi – om du inte känner till amigurumi så läs mer om det här, och bli klokare. När jag virkar en boll eller amigurumi, så föredrar jag att virka i bomull med en Clover Soft Touch 2,5 mm. virknål. 

Det finns 3 steg i en lyckad boll-virkning:

Steg 1: Magisk ring och uttagningar

Det första steget är en magisk ring. Om du inte känner dig trygg med den ännu, så se mitt tidigare blogginlägg: Magisk ring: så blir du en mästare. Efter att du har börjat med din magiska ring och virkat de första fasta maskorna i den, så ska du börja virka runt. Det finns två sätt att virka runt. Du kan antingen virka i spiral – detta ser du som regel i mönster med amigurumi – eller så kan du virka runt var du avslutar varje varv med en smygmaska och börjar nästa med en luftmaska.

Jag har gjort en detaljerad guide som visar hur du gör perfekta uttagningar, som säkrar en rund och jämn cirkel – läs det här: Vägen till de perfekta uttagningarna.

Steg 2: bollen tar form

I steg två ska du bara virka runt och runt utan varken uttagningar eller intagningar. Det vill säga att du slutar öka ditt maskantal och fortsätter att virka varv med det existerande maskantalet – det antal som du slutade med i det sista varvet med uttagningar. Det ger bollen dess höjd och form och därmed får du en rund figur. Hur många varv du ska göra på detta sätt varierar från mönster till mönster och från storlek till storlek.

Steg 3: intagning 

Det tredje och sista steget är intagningar. När du tar in så reduceras maskantalet och därmed stänger bollen sig. Det finns flera metoder för att lyckas med detta. Först vill jag visa dig den vanligaste tekniken.

Jag har gjort en steg-för-steg bildguide som visar dig hur du tar in 👇 


 Det gör du genom att gå ner i maskan från föregående varv, som pilen pekar på, slå garnet om nålen och dra det genom maskan.


Nu har du två maskor på nålen, men du ska INTE slå garnet om nålen och dra igenom de två maskorna – utan bara göra precis samma sak i maskan efter. Gå ner i maskan från föregående varv, som pilen pekar på, slå om och dra garnet genom maskan.

 

Du har nu tre maskor på nålen – slå om och dra garnet genom alla tre maskor. Du har du virkat två maskor till en.

 

Här har två maskor från föregående varv blivit minskat till en maska och därmed minskar maskantalet för hela varvet med en. 

Tips och trix för den perfekta bollen 

 Jag använder alltid maskmarkörer för att hålla koll på varven. 

Om du, precis som jag, har råkat ut för att dina intagningar blir väldigt tydliga och mindre snygga, så har jag hittat ett trick för att undvika detta. Ett oumbärligt trick för intagningar, är osyliga intagningar. Det kan du göra om du inte gillar de vanliga intagningarna. Jag använder det mest när jag virkar en större figur så som en kropp till en nalle/ett djur. Här kommer intagningarna nämligen vara mycket tydliga då det är spridda över ett större område. I bollen är intagningarna endast på en tredjedel av det virkade och därför inte lika synliga.

 

För osynlig intagning ska du endast ha den främre maskleden/öglan på nålen. Det gör du genom att gå in i maskan från föregående varv och peka nålen uppåt genom de två öglorna – så att du endast har den ena öglan på nålen. Pilen pekar på den främre öglan som ska på nålen.

 

När du har två maskor på nålen ska du INTE slå om och dra igenom garnet utan bara göra samma sak i nästa maska – i den främre maskleden.

Fortsätt som vanligt med intagningar. Det är viktigt att du endast använder denna metod när du virkar runt, eftersom det syns tydligt på baksidan om du virkar fram och tillbaka. Det viktigaste när du tar in är att du ser till att intagningen inte lämnar stora hål var fyllnaden kan falla ut, som på bilden nedan 👇

 

Avslutning – stäng till och fyll 

När du har minskat antalet maskor till samma antal som du började den magiska ringen med, ska du stoppa i fyllnaden i bollen. Härefter syr du ihop hålet med en stoppnål. Var uppmärksam på att du stänger till bollen helt tätt, så att fyllnaden inte faller ut. Kom ihåg att fylla bollen helt och hållet, då det är näst intill omöjligt att öppna bollen igen utan att klippa i fel tråd. Det gäller dessutom om du ska ha en rassla eller musikbox i bollen. Jag kan bittert säga att jag har lärt mig detta av erfarenhet, då jag har stått med en boll som jag har stängt till utan rasslan! Jag var tyvärr tvungen att slänga bollen och börja om.

Intagningar när du virkar fram och tillbaka 

Du kan såklart också få användning för intagningar när du virkar fram och tillbaka – eller virkar plant. Det kan t.ex. vara när du virkar en trekant. Här gör du intagningar på samma sätt som den första bildguiden visar. Du sticker ner nålen i den existreande maskan, slå garnet om nålen och drar tillbaka garnet genom alla maskorna = intagning.

Jag önskar dig all lycka till med dina nuvarande och framtida projekt 😘

Vänlig hälsning 

Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

27 kr