Känner du igen det? Du har hittat det finaste mönster på en tröja, med just den design som du drömmer om 😍 men mönstret är på engelska, så du tittar på ”innehållsförteckningen” för att få en överblick och ser till din stora förfäran att det rekommenderas ett garn som inte finns i Sverige, och den enda informationen om garnet är en kategori som du inte känner igen -Ååå!

Men frukta icke! I detta blogginlägg ska jag leda dig igenom de engelska garnkategorierna, så du tryggt kan välja garn från Hobbiis hemsida, även om mönstret är på engelska.


Standard Yarn Weight System:

Det engelska garnkategori systemet, kallat Standard Yarn Weight System, består av sju kategorier, som rangordnas från 0 till 6, Lace till Super Bulky. Härunder kommer du att hitta ett schema, som gör kategorierna överskådliga med all den information som är nödvändig, för att hitta ett alternativ. Du hittar också en beskrivning av kategorierna med förslag på garner, som kan hittas här i shopen, som du kan använda istället. Det kan inte bli enklare ;)

Kategori 0, Lace:

Light Fingering, Cobweb

Lace är kategorin, som beskriver det tunnaste garn man kan hitta. Det kan vara svårt att säga hur många maskor det ska vara på ett stickprov, då garnet ofta stickas på större stickor än vad som normalt rekommenderas. Det ska du inte låta dig skrämmas av – det är nämligen både roligt och utmanande att arbeta med lace-garner, och de stora stickorna är med till att ge det färdiga arbetet ett vackert luftigt och draperat utryck.

Här i shopen har vi fått det fina Lace, som är perfekt till flakoner och helt små figurer. På banderollen rekommenderas 2,5, men vill man gärna göra figurer, då kan man med fördel använda en virknål på 1,25, så att maskorna blir helt täta.

Är du nyfiken på att göra små fina figurer, men fattas virknålarna till det, då kan jag rekommendera detta virknålset. Här får du 10 virknålar i storlekarna 0,5-2,75, så du hittar precis den virknål som passar dig och din virkfasthet bäst.

Kategori 1, Super Fine:

Fingering, Sock, Baby

Denna kategori är nog den mest använda kategorin i garnvärlden – i alla fall i vår lilla garnshop.

Kategori 1 garner görs det som regel ett stickprov på 27-32 maskor och det används virknål/stickor i storleken 2,25-3,25, hvilket gör, att det är i denna kategori, du hittar så olika – men mycket populära – kvaliteter som  strumpgarn och Baby Merino.

I Danmark används garn i Super Fine-klassen ofta till strumpor till kalla fötter och kläder till både barn och vuxna. Det är just allsidigheten i garntyperna, som gör denna garngrupp så populär.

Också vårt silkesmjuka Alpaca Silk är ett kategori 1-garn. Gör t.ex. den vackra Wind halsduken, som fungerar perfekt i övergångsperioden, vår och sommar. Den kan göras i både en lång och en kort variant.

Kategori 2, Fine:

Sport, Baby

Ett prov i garn från Kategori 2 stickas upp med 23-26 maskor på 10 cm och det används som regel en sticka/virknål 3,25-3,75 för att uppnå den rätta stickfastheten.

I shopen kan du bland annat hitta Soft Alpaca, som faller in under denna kategori. Soft Alpaca är ett läckert fluffigt garn tillverkat av den mjukaste alpacka ull som sveper in dig i värme under kalla dagar. Också våra populära och allsidiga cake-garner Twister och Sultan Deluxe är Kategori 2-garner.

Kategori 3, Light:

DK, Light Worsted

DK står för Double Knitting och betyder, att garnet är lika tjockt som om du använde 2 trådar fingering. Begreppet uppstod i England, men är nu ansett som en generell term då det verkligen beskriver garnet tjocklek.

Ett stickprov stickas upp med 21-24 maskor på 10 cm och överlappar alltså Kategori 2. Därför är det också en bra idé att kolla stick/virknål storleken som ska användas, så att du kommer så nära original garnet så möjligt.

Här i shopen hittar du till exempel Rainbow 8/8, Happy Feet XL och Baby Merino XL, som alla är dubbelt så tjocka som deras ”Fingering” motparter.

Utomlands är det faktiskt vanligast att göra strumpor av garn från i denna kategori, för de blir härligt tjocka och varma. Har du lust att följa med i modet så har vi hela två mönster som passar till Happy Feet XL, nämligen Damstrumpor och Twistade strumpor till hela familjen.

Kategori 4, Medium:

Worsted, Aran, Afghan

Medium-garn stickas på sticka/virknål 4,5-5,5 och nu börjar projekten gå snabbare. Med ett stickprov på 16-20 maskor, kan man se projektet går relativt snabbt. Aran-weight är ofta lite tjockare än Worsted, men dessa två kvaliteter kan som regel ersätta varandra ändå.

I shopen hittar du bland annat vårt Happy Sheep Woolpower, som är en klassisk Worsted-kvalitet i 100 procent obehandlad ull – en favorit bland flera av mina kolleger ;)


Kategori 5, Bulky:

Chunky, Craft, Rug

Stickas på sticka/virknål 5,5-8, man får ett stickprov på 12-15 maskor och en läcker textur i ett projekt som är snabbstickat. I denna kategori finns bland annat det klassiska Léttlopi, som de populära isländska tröjorna är stickade i.

Kategori 6, Super Bulky:

Bulky, Roving

Med ett stickprov på 6-11 maskor på 10 cm representerar den sista kategorin det tjockaste garnet på marknaden. Arbetet blir härligt tjockt och varmt – perfekt till vinterns projekt. Men kategori 6-garner fungerar sällan till fina komplicerade mönster.

Hos Hobbii har vi det läckra Snowstorm från Super Bulky-kategorin. Ett garn, som både kan användas till varma ponchos och tovade inneskor.

 

Kategori 0

Lace

Kategori 1

Super Fine

Kategori 2

Fine

Kategori 3

Light

Kategori 4

Medium

Kategori 5

Bulky

Kategori 6

Super Bulky

Typer av garn i kategorin

Light Fingering, Cobweb

Fingering, Sock, Baby

Sport, Baby

DK,

Light Worsted

Worsted, Aran, Afghan

Chunky, Craft, Rug

Bulky, Roving

Stickfasthet på 10 cm slätstickning

33-40 m

27-32 m

23-26 m

21-24 m

16-20 m

12-15 m

6-11 m

Rekommenderad storlek på stickor i mm

1,5-2,25
mm

2,25-3,25 mm

3,25-3,75 mm

3,75-4,5 mm

4,5-5,5
mm

5,5-8

mm

8 mm och över

Rekommenderad storlek på stickor i US storlek

000-1

1-3

3-5

5-7

7-9

9-11

11 och
över

Virkfasthet på 10 cm i fastmaskor

32-40 fm

21-32 fm

16-20 fm

12-17 fm

11-14 fm

8-11 fm

5-9 fm

Rekommenderad virknål storlek i mm

Stålnål:

1,6-1,4,

Vanlig:

2,25

2,25-3,5 mm

3,5-4,5 mm

4,5-5,5 mm

5,5-6,5 mm

6,5-9

mm

9 mm och över

Rekommenderad virknål storlek i US storlek

Stålnål:

6, 7, 8,

Vanlig:

B-1

B-1 till E-4

E-4 till 7

7 till I-9

I-9 till K-10½

K-10½ till M-13

M-13 och över

Jag hoppas att denna lilla guide kan hjälpa dig att hitta rätt garn nästa gång du blir frestad av ett engelskt mönster. Och kom ihåg, att de stickfastheter som jag beskriver här i guiden är vägledande. Man ska – som du nog vet – alltid följa den fasthet, som beskrivs i mönster. Ovanför hittar du en översikt över garnerna och de olika stick-och virkfastheter.

Mycket nöje!

Med vänlig hälsning

Eva från Hobbii