Skrivit av Madeline från @ofbooksandhooks

Är du precis som jag och blir du också helt överrumplad av alla möjligheter som finns för oss virkentusiaster. Hallå – jag klagar inte! Jag älskar att så många härliga brands alltid strävar efter att kunna erbjuda de allra bästa lösningar till våra handarbeten och behov. Men att behöva välja mellan så många fantastiska möjligheter kan vara lite svårt! Hur hittar jag egentligen vad som är bästa valet för mig och mitt projekt, när det finns så många underbara virknålar att välja mellan?

Har du tänkt precis som jag, har du kommit rätt. Obs! Den virknålen som är bäst för dig, är ju inte nödvändigtvis den som alla andra väljer. MEN här har jag listat ett antal möjligheter och är ganska säker på, att du kommer hitta den virknålen som passar bäst till dig. Nedan kan du läsa om fördelar, nackdelar och matchande garnnystan från några av de mest populära märken och dolda pärlor inom virkvärlden. Nu kör vi igång!

Clover: USA’s lyckoamulett

Detta märke är populärt hos virkare på grund av det breda urvalet. Jag har tidigare frågat andra virkare vilken virknål som var deras favorit: ”Clover!” svarade de allihop. Därför tänkte jag undersöka varför det massiva brand har så många fans och testade därför 2 av deras virknålar. 

P.S. En gullig liten bonusupplysning är att Clover är uppkallad efter ett klöverblad som företagets stiftare Okada brukade ha som bokmärke under sin studietid. Ett äkta handarbetshjärta!

Clover Soft Touch Virknål (4mm)

Fördelar: Clover virknål har en diskret utformning som ger en känsla av äkta hantverk. Handtaget är platt och räfflat med ett svart grepp för tummen som virkningen mjuk och behaglig. Nålen är lätt men robust och på trots av övergången från metall till plast finns det ingen risk att den kommer slitas ner eller gå sönder. Nålen är väl utformad och mycket elegant.

Nackdelar: Clover virknål är lite kortare än andra nålar. Själva metalldelen är inte så lång och virkar du med garn som kräver lite mer, är detta kanske inte bästa valet. 

Passande garn: Clover virknål passar perfekt ihop med Hobbii Lollipop Melange. Akrylfibrerna glider bra över metallnålen, ger mjuka rörelser och reducerar trötta handled.


Clover Virknål Amour (6mm)

Fördelar: Clover virknål glider lätt och obesvärat som ingen annan nål! Aluminiumnålen är perfekt utformad för att garnet ska glida lätt över nålen, en utmärkt nål för alla snabb-virkare. Inga problem alls! En dekadent och härlig virkupplevelse med ett bra grepp, det är bara att sätta igång med ditt nästa projekt!

Nackdelar: Greppet är verkligen skönt, men inte med en speciell design i övrigt. Alltså en ganska vanlig virknål som inte nödvändigtvis är mycket bättre än andra billigare virknålar på marknaden.

Passande garn: Denna virknål med ett bra glid, gör att ett garn som Hobbii Soft Starlight passar bra. Garn som detta med reflekterande tråd kan annars lätt hoppa av virknålen om det inte glider lätt över nålen. Arbetar du med lite besvärligt garn kan du med fördel testa denna virknålen.


Prym: Familjeföretag med värdesatt kvalité

Bor du i Europa känner du säkert redan till Prym, ett familjeföretag som har existerat i många år och med ett sortiment med så mycket mer än virknålar (och mycket mer än bara handarbete också). Prym virknålar är robusta nålar som man kan lita på. Det var i alla fall vad jag hade hört innan jag själv fick tag på en! Och den svek inte.

Prym Ergonomisk Virknål (12mm)

Fördelar: Virknålen har ett mjukt och skönt grepp och en unibody struktur. Därför är nålen bra när du virkar med tjockare garner som kräver en stark nål. Nålens längd ger bättre stöd till handen när man jobbar med kraftigare material. En annan sak som jag älskar med denna nålen är att den ergonomiska formen varken förtränger eller kontrollerar hur du ska hålla på nålen; den gör liksom bara det där lilla extra.

Nackdelar: Nålen är tillverkad av plast, ett material som ibland kan vara lite svårare att arbeta med. Själva nålen har ett bra glid men handtaget har ett grepp som gör, att garn som inte glider så lätt över nålen eller projekt som kräver lite mer komplexa maskor kanske kan vara lite svåra att jobba med, när man använder de större nålarna. 

Passande garn: De stora nålstorlekarna går bra ihop med textilgarn och chunky garn som tex. Hobbii Bungee Mini och Hobbii Ribbon. Perfekt om du älskar heminredningsprojekt och tjockt garn.


KnitPro: Inte bara för stickentusiaster

Låt dig inte luras av namnet! KnitPro är också för oss virkentusiaster. De har ett urval av olika virknålar och täcker det mesta bastillbehör när det gäller virkning. Jag fick möjligheten att testa tre av deras mest vanliga nålar i olika storlekar för att bedöma om de kunde mäta sig med mina andra favoritmärken.

KnitPro Basix Birch Virknål (15mm)

Fördelar: Överväger du att köpa några naturliga tränålar är detta en bra nål att börja med. Silkeslen och enkel, egentligen inte så mycket att klaga över. Sen är det ju bara en skön känsla att ha ett naturmaterial i handen när man virkar. Virknålen är också bra att ha om man har en Instagram-profil där man visar upp sina virkprojekt. Nålens rena, ljusa trä är en dröm att fota. Kanske detta inte just är förstaprioritet för alla, men det måste ju vara snyggt på Instagram!

Nackdelar: Du kommer upptäcka ganska snabbt (om du inte allaredan har upptäckt det), att nålens material verkligen är avgörande. Tränålar passar bra till de flesta garnnystan men i bland funkar de inte särskilt bra ihop med garn som delar på sig eller andra lite jobbigare typer av garn.

Passande garn: Det finns en orsak till att den heter Basic! Nästan alla sorters garn passar bra i hop med denna nålen, men jag tyckte det kunde vara kul att leka med chunky garn som tex. Hobbii Bungee Mini.


KnitPro Aluminum Virknål (3mm)

Fördelar: Enkelt är vackert. Jag inte bara älskar att virka med denna nålen men älskar också att jag får bättre Instagram foton. Virknålen har ett platt handtag som känns mjukare och lättare jämfört med stora tjocka alternativ. Den svarta look passar bra till dig som tycker att minimalistisk design är vackert och som gillar en enkel och modern look i din virknålsamling.

Nackdelar: KnitPro basics är verkligen basic. Inget pråligt över denna, bara praktisk funktion. Jag har inget att klaga över, nålen gör det den ska men är kanske inte för dig som gärna vill ha en perfekt ergonomisk knivgreppsformad virknål.

Passande garn: Virknålen var riktigt kul att använda tillsammans med Hobbii Alpaca Silk. Jag FÖRÄLSKADE mig i detta garnet och blev glad över att det passade så bra ihop med nålen.


KnitPro Waves Virknål (5mm)

Fördelar: Som med den vanliga aluminiumnålen har Waves också ett mjukt och platt handtag med ett bra grepp. Inga konstigheter med denna nålen och den enkla strukturen fungerar bra. Är du ute efter ett bastillbehör som är en del av ett något större och färgrikt urval, passar denna virknålen bra till dig. Det går aldrig helt snett med KnitPro.

Nackdelar: Waves nålen är inte mycket annorlunda än den vanliga aluminiumnål och ska jag vara helt ärlig, föredrar jag det rena svart uttrycket, som den andra nålen har.

Passande garn: Nålen funkade riktigt bra ihop med mitt Happy Sheep Simple Wool garn och jag njöt att virka på mina projekt med denna glansiga aluminiumsnål.

Addi: Det tyska företaget alla älskar

Redan innan jag överhuvudtaget rörde min första addi-produkt kände jag lite till addi’s kvalité. Tyskland är ett land som ofta jämställs med stabilt och pålitligt hantverk, och addi är – ja du gissade rätt – Tyskt! Oavsett om du är ute efter en nål, virknål eller stickmaskin, har addi det. Deras produkter har ofta en lite högre prisnivå, till gengäld behöver du inte byta ut en addi produkt på många många år (om någonsin). I och med att jag redan visste detta, såg jag mycket fram mot att testa den populära Swing-nålen i två olika storlekar.

addi Swings Virknål (2.5mm och 8mm)

Fördelar: Det finns en orsak till att nästan alla virkare säger att addi-nålarna är några av de bästa på marknaden. ”Kvalitetshantverk” jämställs med tyska företag (Jag upptäckte det, då jag flyttade hit). Kvalitetsfaktorn är också orsaken till att virknålarna är lite dyrare. Addi fokuserar på kvalité och funktion. Virknålarna är mycket populära och är helt annorlunda utformade än andra nålar. Det unika ergonomiska handtaget underlättar verkligen handleden, alltså ett riktigt bra val för dem som älskar att virka amigurumis (en typ av virkning som kan förorsaka obehag i handleden).

Nackdelar: Form (och pris) är inte för alla. Vissa tycker inte om ergonomiska virknålar. Är du ute efter din första virknål rekommenderar jag att du börjar med en mer universell basnål som tex. Hobbii’s egna virknålar. Vill du däremot gärna testa några unika virknålar som passar bra i handen kanske det är värt att testa Swings-nålen!

Passande garn: Eftersom denna nålen är perfekt för amigurumi, passar bomullsgarn riktigt bra. Du hittar de olika varianterna av Rainbow Cotton i Hobbii’s stora sortiment. Garnet finns att köpa i olika tjocklekar (8/48/68/8).


Hobbii: Enkla prisvärda virknålar som täcker alla dina behov

Överväger du att testa Hobbii’s virknålar? Jag älskar verkligen mina Hobbii virknålar för att de täcker alla mina basala behov när det gäller virkning. De är robusta men ändå enkla med en design perfekt för alla nybörjare och för alla dem som gärna vill ha lite mer än en helt vanlig unibody metall eller tränål.

Prisnivån är också bra, de kostar inte en förmögenhet och man blir inte besviken, som man ibland kan bli efter att ha köpt dyra lyxmärkesnålar som sedan visade sig att inte passa bra till de behoven man hade. Jag rekommenderar Hobbii’s virknålar om du är nybörjare eller om du bara gärna vill ha sammanhang i din virknålsamling (det kan vara riktigt irriterande att behöva byta märke, bara för att man inte har rätt storlek i sitt favoritmärke).

Hobbii Virknålar set - 11 storlekar

Fördelar: Detta är ett riktigt bra köp till både nybörjare och mer erfarna virkare. Varför? För att de finns i många storlekar, speciellt till detaljerade maskor och spetsprojekt. Handtaget är mjukt och gummiaktigt, ett bra handtag för dem som inte riktigt ännu vet vilken typ av virknål de gillar bäst. Nålen har en fin form, ligger bra i handen men tvingar dig inte att hålla nålen på ett speciellt sätt som andra ergonomiska nålar.

Nackdelar: Är du ute efter en viss stil är de här nålarna ganska vanliga. Du kanske gärna vill utforska lite andra varianter av grepp, form och material, men medans du letar, är de här robusta basnålarna jättebra så länge.


Sökning efter den perfekta virknålen

I bland kan man ha tur att hitta sitt favoritmärke eller sin favoritnål i första hugget, när man börjar virka, men för de flesta tar de lite längre tid och flera försök innan man hittar en perfekt match. Förhoppningsvist har denna listan varit en hjälp och vägledning till dig med att hitta nya spännande virknålsmärken. Skriv gärna en kommentar nedan om du ev. rekommenderar andra virknålar som finns att köpa på Hobbii, eller om en av virknålarna ovan kanske är just din favorit. Mycket virknöje! 

Madeline från @ofbooksandhooks jobbar med handarbete och älskar att kombinera sina två passioner: virkning och böcker! Du hittar senaste kreationer på hennes Instagram-profil och hittar också gratis mönster på hennes hemsida.