Är du lika tokig i amigurumi som jag? I så fall är detta blogginlägg absolut något för dig!
Jag har virkat många amigurumis i min tid som virkare. Genom åren har jag lärt mig några trick som säkrar ett snyggt och jämnt resultat varje gång. Dem vill jag dela med mig av här 🥰
Nr. 1: Använd rätt garn
Jag är stark förespråkare för att det inte finns något rätt eller fel sätt att virka på. Hela poängen med virkning är ju att ha det kul och vara kreativ? Men när det gäller amigurumi kan ditt garnval göra en ganska stor skillnad för ditt projekt.
Välj ett garn med jämn tjocklek
Vissa garner är tvinnade med växlande tjocklek som tex. vårt Winter Glow. Denna typ av garn är fantastiskt för kläder och filtar då den ojämna tjockleken ger arbetet liv och blickfång. Men med amigurumi är det viktigt att maskorna är så jämna som möjligt för ett snyggt resultat som inte ser snett ut.
För amigurumi använder jag i vanliga fall Rainbow Cotton 8/4 eller likvärdigt bomullsgarn, då den stadiga bomullen ser till att maskorna bliver jämna och ger projektet en fin yta.
Här ser du hur Rainbow Cotton 8/4 har en jämn tjocklek medan Winter Glow har ojämn tjocklek ☝
När du kollar igenom amigurumi-mönster kommer du upptäcka att de flesta rekommenderar rent bomullsgarn.
Vissa mönster rekommenderar annat garn som tex. Baby Snuggle eller Teddy. Det kan också användas! Så länge du uppmärksammar på din virkfasthet för ett jämnt resultat som inte bliver slaskigt att se på. Se hur du gör nedan.
Nr. 2: Se till att ha hård virkfasthet
För amigurumi rekommenderar jag alltid lite hårdare virkfasthet än du brukar att ha när du tex. virkar kläder. Gör du inte det riskerar du att projektet bliver slaskigt, tappar formen och att vadden kommer att synas genom maskorna.
Ett sätt att testa det på är genom att göra en provlapp med fastmaskor och ditt valda garn. När din provlapp är ung.10x10 cm, kan du lägga en kula vadd på mitten av lappen och ’krama’ lappen runt kulan som om du skulle sy ihop den bak.
På bilden nedan har jag virkat min provlapp och stoppat i vadd i mitten 👇
Om du, som på bilden ovan, ser vadden genom provlappens maskor ska du försöka uppnå en hårdare virkfasthet. Det kan du göra genom att:
Välja en mindre storlek virknål
Du kan börja med mönstrets rekommenderade storlek som en riktlinje.
Till vårt Rainbow Cotton 8/4 rekommenderar vi i vanliga fall nålstorlek 2,5-3,5 mm. Dessa storlekar funkar bra till filtar, kläder och andra projekt som inte kräver för tighta maskor.
För amigurumi kan du därför börja med 2,5 mm virknål och sedan testa vidare med en provlapp. Virkar du för löst kan du ev. välja en halv storlek mindre. Fortsätt tills du får rätt virkfasthet.
Få rätt grepp om ditt garn
Upplever du ojämna maskor eller syns vadden genom maskorna? Testa att spänna åt garnet lite till när du virkar. Detta gör du genom att få ett bättre grepp runt garnet.
När jag virkar amigurumi brukar jag vira garnet runt handleden, upp längs med handflatan och över pekfingret. Jag använder alltså pekfingret och långfingret till att kontrollera spännet med, medan garnet runt handleden tightar till garnet för mig.
Läs mer om olika grepp här.
Stoppa endast lite lätt med vadd undertiden du virkar
När du följer ett amigurumi-mönster anges det som oftast när du ska börja stoppa med vadd. Det är viktigt att man inte stoppar ner för mycket vadd i ett halvfärdigt arbete. Gör du det blir det svårt att fortsätta med hårda maskor.
För att undvika detta kan du med fördel endast stoppa ner lite mindre vadd bara för att ge arbetet sin form. Sedan fyller du i mer allteftersom och för varje varv du virkar. Först på slutet när du har kommit till nästsista varvet eller precis innan du stänger igen, kan du fylla i rejält med vadd.
Tycker du det är svårt att få in fingret genom öppningen kan du använda en ätpinne, ett sugrör, skaftet på din virknål eller annat till att stoppa i vadd med. Det kräver lite tålamod men ger dig ett mycket snyggare resultat. Jag tycker absolut att det är värt det!
Nr. 3: Gör osynliga minskningar
Att minska och att öka är en stor del av amigurumi då det formar arbetet. Därför är det viktigt att dina minskningar och ökningar blir så snygga som möjligt och inte stör ditt färdiga resultat.
Speciellt minskningar kan lätt bli lite ojämna att se på då de får en annorlunda yta än en vanlig fastmaska.
För att undvika detta kan du göra osynliga minskningar i stället. De virkar du på detta sätt:
För nålen in genom nästa maskas främre maskbåge
För nålen in genom nästa maskas främre maskbåge så du nu har två maskor på nålen
Gör ett omslag och dra genom de första två öglorna
Gör ett omslag och dra genom återstående öglor
Nr. 4: Gör snygga färgbyten
I vissa amigurumi-mönster ska man byta färg och de flesta mönster anger även att man ska virka runt i spiral. Detta betyder att du inte avslutar varje varv men i stället virkar runt och runt i varv kontinuerligt. Detta medför dock att övergången mellan två färger kan bli ganska synlig.
För att undvika det kan du använda denna metod med 4 enkla steg:
Börja med en fastmaska i första färg genom att hämta upp garnet som vanligt genom maskan från föregående varv
Avsluta fastmaskan med ny färg genom att dra nya garnet genom de två öglor på nålen
Virka en smygmaska med nya färgen i nästa maska
Fortsätt med fastmaskor i ny färg
5. Undvik säkerhetsögon – gör dina egna ögon till amigurumis
Säkerhetsögon används ofta till amigurumi. De är lätta att ”klicka” fast och voila! 2 runda kulor som ögon.
Är du galen i dessa amigurumis? ☝ Hitta gratis mönster på Frida Får, Noshörningen Hollie, Dronten Duncan, og Dylan Dinosaurie på vår hemsida.
Till och med jag har blivit ganska glad för att brodera eller virka mina egna ögon till mina amigurumis. Både på grund av att jag kan ge dem lite mer kreativa ansiktsuttryck men även för att några av mina amigurumis ges bort i present till småbarn – och inte alla föräldrar är jätteglada för säkerhetsögon.
Här är mina råd till att anskaffa dig ett helt lager av mönster och instruktioner på virkade och broderade ögon. På det viset kan du lätt ta fram dem när du ska virka amigurumi.
Jag själv har dessa liggande från vår hemsida (de är helt gratis), som jag använder som referens när jag ska göra ögon på mine amigurumis:
Testa tex. en enkel kombination av streck som du ser här på Kawaii Citron Skallra och på Dockan Elliot.
Du kan även göra ett par stora uttrycksfulla ögon med virkade ringar som på som på Confetti Enhörning. Eller använda filttyg som hjälp, som du kan se på det spralliga Be Weird Monster.
Alternativt kan du kolla på YouTube. Där finns massor av instruktionsvideor på hur man broderar ögon och som du kan använda till dina amigurumi-projekt. På YouTube kan du söka på “embroidery eyes amigurumi”.
Obs! föredrar du instruktioner på ditt eget språk ska du bara söka på “broderade ögon amigurumi”. Uppmärksamma dock att det kan vara lite svårare att få fram resultat på sitt eget språk.
Jag hoppas att alla dessa tips kan hjälpa dig nästa gång du kastar dig över ett amigurumi-projekt.
Har du några amigurumi-projekt i tankarna? Berätta gärna om dem nedan 👇