När du virkar, har fastheten en enorm betydelse på det färdiga resultatet. Är din fasthet inte jämn, kan det lätt resultera i strumpor i olika storlekar, ett par ärmar som inte är lika långa, varv som är ojämna och flera andra virk-katastrofer.
Om jag är lite dramatisk? Tja, det är jag kanske nog. Men det kan kännas väldigt frustrerande, när man nu har använt ändlösa timmar på ett projekt som man sen inte är nöjd med.
Därför får du här några tips och tricks på hur du kan optimera din fasthet och säkra ett jämnt och vackert resultat om och om igen.
Vad är virkfasthet egentligen?
Virkfasthet används för att beskriva hur löst eller fast du virkar, och därmed hur många maskor och varv du kan göra per centimeter färdiggjort projekt. Håller du hårt på garnet blir spänningen större och du virkar därför väldigt fast. Maskorna blir då mindre och varven kortare. Håller du däremot väldigt löst på garnet så är spänningen mindre. Maskorna blir därmed större och varven blir längre.
Har du normalt sett en mycket jämn fasthet - alltså virkar du enbart löst eller hårt hela vägen igenom ditt projekt - bör det inte vara något problem. För att få en lösare virkfasthet kan du gå upp i storlek på din virknål. Och vise versa kan du gå ner i storlek för att få en stramare virkfasthet.
Utmaningen kommer om fastheten inte är jämn. För det är då som tragedierna inträffar.
Här under ses resultatet av ojämn virkfasthet 👇 Fyrkanten har samma antal fastmaskor på varje varv. Den stora skillnaden ligger i fastheten. När man i botten har virkat fast, har man i toppen virkad rätt så löst. Här är det också viktigt att komma ihåg att ojämnheter bara blir exponentiellt tydligare, ju större projektet blir. Gör du t.ex. ett par ärmar med 60 varv, kan det göra en stor skillnad, om fastheten blir stramare på det ena varvet än på det andra.
Kom ihåg virkprovlappen
Virkprov, virkprov, virkprov! Du kan inte komma ifrån att det i många fall är vettigt att göra en virkprovlapp innan du kommer igång med ditt projekt. På så sätt kan du kontrollera om din virkfasthet stämmer med mönstret - och om du eventuellt behöver gå upp eller ner i storlek på din virknål för att undvika att ditt projekt blir för stort eller smått.Gör dig själv en tjänst och gör ett virkprov - det lönar sig.
Hur uppnår jag en jämn fasthet?
Det finns flera tricks som kan hjälpa dig att få bukt med fastheten. Jag börjar med den tråkiga...
Övning övning övning
Ja ja, jag vet. Det säger ju nästan sig själv, och låter inte särskilt spännande. Men här menar jag inte att du ska kasta dig över 100 test-tröjor, innan du kan göra den slutliga tröjan.
Ofta krävs det bara, att du övar teknikerna genom att göra enkla lappar flera gånger, tills du har vant dig vid dem. Efterhand som du gör lappar, kommer du förhoppningsvis att märka att det blir enklare, och att arbetet glider bättre mellan fingrarna. När det gör det, kommer din fasthet i regel också att bli jämnare.
TIPS: Ska du virka något i bomull, kan du med fördel virka lappar som är 15-30 cm i höjd och bredd. Dessa fungerar nämligen riktigt bra som disktrasor. Så känns det inte helt förgäves att göra dem, och det gör inte så mycket om de inte skulle bli helt jämna. Ska du i istället använda andra material eller dyra garner, kan du överväga att bara göra en lapp och sedan dra upp den och använda garnet igen till en ny lapp. På så sätt sliter du bara på samma garn, och resten av garnet förblir oanvänt till ditt riktiga projekt.
Placera garnnystanet optimalt
Efterhand som du får bra grepp om dina tekniker, kommer handen att bli bättre på att justera fastheten. Men även som erfaren virkare upplever jag ibland att fastheten blir lite ojämn om jag inte håller koll på garnnystanet. T.ex. kan garnnystanet snabbt skapa spänning om det är helt nytt och du drar tråden från garnets mitt. Efterhand som du har använt en del av garant kan nystanet bli lösare och därmed mista spänningen.
Se därför till att vara uppmärksam på det och dra eventuellt ut några meter garn ur nystanet, så det hänger löst, när du arbetar med det.
Du kan fundera på att lägga det i en garnskål och dra garnet från utsidan av nystanet. På så sätt förblir nystanet på sin plats, och garnet blir jämnare spänt.
Hitta det rätta greppet på garnet
Jag tycker själv, att det inte finns något fel sätt att hålla garnet på. Det viktigaste med ditt grepp är att du:
- Har ett bra grepp på ditt garn. Känner du dig osäker, eller du ofta tappar garnet, kan du lätt råka spänna till och öka spänningen på garnet under arbetets gång.
- Kan hålla greppet utan att bli trött i handen. Blir du snabbt trött i handen, behöver du oftare stanna upp och ta en paus. Arbetar du med en trött hand, kan spänningen lätt mistas.
Här under finns det några grepp som jag själv använder, och skiftar mellan, beroende på garnets tjocklek, virkteknik m.m.:
Metod 1 använder jag allra mest. Det fungerar bra om det krävs en lös fasthet, då det ger kontroll utan att bli för stramt. Du styr fastheten genom att klämma garnet mellan pek- och långfinger. Ju mer du knyter ihop fingrarna, ju stramare blir fastheten.
Metod 2 är bra, om du gillar metod 1 men behöver lite mer fasthet – t.ex. till amigurumi. Här virar du garnet runt om handleden, innan du virar det om handflatan. Du använder sedan fortfarande pek- och långfinger till att styra spänningen, men extrarundan kring handleden stramar upp garnet åt dig.
Metod 3 använder jag som regel till tunnare garn, t.ex. Rainbow Cotton 8/4. Här virar du garnet runt lillfingret, innan du för det över pekfingret. På så sätt kan du klämma garnet mellan pek- och långfinger samt om lill- och ringfinger, och därmed få komplett kontroll över garnet.
Prova dig fram med olika grepp. Här är YouTube också ett fantastiskt redskap. Där kan du söka efter olika virktekniker och se hur olika virkare håller på garnet.
Kom ihåg: Känns inget av greppen helt rätt så ska du inte vara rädd för att prova dig fram och anpassa dem efter dina behov. Ännu en gång: greppet ska kännas rätt för dig!
Gör ditt eget verktyg för att kontrollera virkfastheten