Ett bra grepp om garn och virknål är helt avgörande för att få en likartad spänning och virkfasthet genom hela arbetet. Här visar vi dig hur du som vänsterhänt håller garnet och virknålen så att du får snygga resultat var gång.



Det finns inget tråkigare än att använda många timmar på ett projekt som i slutänden är för stort, för smått eller snett och deformerat.

Du kan som tur är förebygga tragedin genom att öva dig på att få en jämn virkfasthet, och denna övning börjar redan med sättet du håller garn och virknål. Ditt grepp har stor betydelse för hur mycket spänning det kommer i ditt arbete och därmed hur hårt eller löst du virkar. Ett bra grepp kan också förebygga virkskador som tvingar dig att lägga din nya hobby på hyllan i en period. 😱

I detta blogginlägg visar vi olika grepp på garn och virknål. Blogginlägget är till dig som är vänsterhänt och precis har börjat virka – eller så har du kanske virkat ett tag och vill gärna få en jämnare virkfasthet.

Låt oss först se på hur du ska hålla garnet. 🧶

Psst! Är du en vilsen högerhänt? Få tips och tricks på hur du får en jämnare virkfasthet i detta blogginlägg.


Få ett bra grepp på garnet

Det finns inget som är rätt eller fel sätt att hålla garnet på. Det finns dock saker som du kan använda som vägledning:

För det första ska du se till så att du har ett bra tag om garnet. Du ska hitta ett bra grepp där du har ett säkert tag i tråden, så att din virkfasthet förblir densamma genom hela ditt projekt.

GUIDE: Virkprovet: Så här mäter du din virkfasthet

För det andra ska du kunna hålla ditt grepp om garnet utan att bli trött i handen. En trött hand kommer att påverka din virkfasthet. Men kom ihåg att det är helt normalt att bli trött i händerna om du precis har börjat virka. Oavsett nivå så är mantrat här: Kom ihåg pauser och att sträcka ut emellanåt.

Du kan till exempel hålla garnet så här:




På bilden är garnet snott runt lillfingret, därefter är tråden förd bakom pekfingret. På så sätt kan tummen och ringfingret hålla i den redan virkade delen.

Kom ihåg att det inte finns något rätt sätt att hålla garnet på. Det ska bara kännas rätt för dig, och det enklaste är att prova sig fram.


Få ett bra grepp om virknålen

Det finns flera sätt att hålla virknålen på, och precis som med garnet finns det inget rätt sätt att hålla sin virknål på. Det handlar om att välja ett grepp som känns bekvämt och rätt för dig.

Det finns ett grepp som fungerar bra för de allra flesta. Det är ‘kniv’-grepp och ‘penn’-grepp. Och ja, du har gissat rätt! Namnen på dessa två grepp avslöjar en del om hur du gör. 😉
Med ‘kniv’-greppet ska du föreställa dig att du håller en kniv i handen, och med penn-greppet ska du föreställa dig att du håller en penna.


Så här håller du din virknål med ‘kniv’-grepp



Så här gör du: Håll virknålen i handen med handen över virknålen (precis som du skulle göra med en kniv). Placera pekfingret på toppen av virknålen.

De flesta virkare tycker att 'kniv'-greppet är mer komfortabelt än 'penn-greppet'. Och det fungerar bra att styra virknålen lite extra med pekfingret – speciellt om du är nybörjare.


Så här håller du din virknål med ‘penn’-grepp



Så här gör du: Håll virknålen med din tumme, pekfinger och långfinger.

Prova dig fram med båda greppen för att se vilket som känns mest bekvämt för dig.

När du har hittat det grepp som passar dig bäst kan det vara bra att titta på skaftet på virknålen. Det finns ett hav av virknålar, och du ska inte undervärdera hur stor betydelse utformningen av virknålen har för din samlade virkupplevelse. Om du använder många timmar på att virka är en ergonomisk virknål (som tex Prym Ergonomic eller Soft Touch-virknålen från Clover) ett oumbärligt verktyg som med tiden kommer att kännas som gjuten i din hand.

Psst! Virknålen på bilden är en Duo Touch Virknål. Finns även som virknålsset med 9 storlekar.


Ett par goda råd

Det finns andra saker som kan förbättra din virkupplevelse och säkra en bra virkfasthet. Här har vi samlat ett par goda råd:

  1. Se till så att du sitter bra. Din sittställning betyder mycket för hur mycket du spänner dig. Ha tillräckligt med plats runt omkring dig. Ha inte armstöd vid armbågarna som får dig att sitta snett eller får dig att dra upp axlarna. Behöver du stöd, kan du fundera på att avlasta ömma axlar och armbågar med en virkkudde.
  2. Ha tillräckligt med ljus. Så kan du enklare koppla av med ditt projekt – och du behöver inte anstränga dig för att se vad du gör!


Är du redo att börja virka? Hoppa då direkt vidare till detta blogginlägg: Guide: Lär dig virka som vänsterhänt


Mycket nöje! ❤️