Är du vänsterhänt och vill gärna lära dig att virka? Då har du hamnat på helt rätt plats! I detta blogginlägg guidar vi dig till hur du virkar de mest basala teknikerna – och vi kan också avslöja, det är inte så svårt som du tror! 



Vill du gärna lära dig virka, men skräms lite av tanken för att du är vänsterhänt?

Då blir du nog glad av att läsa att vänsterhänt virkning faktiskt är mer eller mindre det samma som att virka med höger hand (ja, det är sant)! Den allra största skillnaden ligger i att du virka i motsatt riktning – bokstavligt talat.

När det är sagt, så kan det där med att lära sig virka vara lite mer besvärligt om du föredrar din vänstra hand framför din högra. De allra flesta mönster och guider på internet bygger på att det arbetas med virknålen i höger hand. Det vill säga att du ska spegelvända rörelserna – och här är det helt normalt att uppleva att hjärnan strejkar lite (av samma orsak kan det vara svårt att få en högerhänt virkare till att lära dig virka)! 🤯

Men ge inte upp, det finns massor av hjälp att få! I detta blogginlägg visar vi dig, hur du som vänsterhänt får en bra början på ditt nya virkäventyr. Vi visar hur du ska hålla på virknålen, och hur du ska virka de vanligaste maskorna. Och vi har självklart också några tips på hur du gör livet lite lättare för dig själv som vänsterhänt virkare. 🫶

Leta fram virknålen och garnet – och låt oss börja!


Förstå vänsterhands virkning

När du virkar med virknålen i vänster hand ska du spegla de rörelser som du hade gjort om du virkat med höger hand. Så enkelt är det faktiskt.

Även om de allra flesta mönster och vägledningar är designade för högerhänta, så kan du ändå följa dem som vänsterhänt virkare. Det kräver dock att du är lite extra vaken.

Om du ska virka fram och tillbaka i varv, ska du som vänsterhänt virka från vänster mot höger, där en högerhänt person hade virkat i motsatt riktning, från höger till vänster. Och när du virkar runt, arbetar du motsols, medan en högerhänt person hade virkat medsols.

Det låter kanske lite svårt, att du ska göra allting bakvänt, men det hela kommer att vara väldigt naturligt för dig när du väl sitter med virknålen i vänster hand – vänster är ju trots allt den hand du föredrar! 😉

Det gör dock livet lite enklare om du känner till ett par tips och tricks. Dem tittar vi närmare på senare!


Lite om virkfasthet

Virkfasthet beskriver hur löst eller fast du virkar, och den har stor betydelse för storleken och formen på det färdiga resultatet. Det är därför alltid en bra idé att göra ett virkprov.

Läs också: Virkprovet: Så här mäter du din virkfasthet

De flesta nybörjare virkar för hårt i början. Det kan vara en bra idé att öva sig på att få ett bra och mer avslappnande grepp om garn och virknål.


Se till att du har ett bra grepp om garn och virknål

Det allra första du ska öva på är ett få ett bra och komfortabelt grepp om både garn och virknål. Det är helt avgörande för din virkfasthet att du håller samma spänning. Annars blir ditt projekt skevt och kanske även fel på storleken, och det finns inget tråkigare än det!

GUIDE: Vänsterhänt? Få ett bra grepp om garn och virknål




Lär dig virka som vänsterhänt

Jippie, nu är det dags att lära sig virka! Här går vi igenom 5 grundläggande tekniker, som du kommer att möta i väldigt många mönster.


1. Ögla och luftmaskkedja

De flesta virkprojekt börjar med en ögla som fungerar som en startmaska, därefter följer en kedja av luftmaskor. Du kan se, hur det görs i videon här under:




Videotips! Klicka på “Inställningar” (det lilla kugghjulet under videon ⚙) för att byta undertexter och språk. Du kan även justera hastigheten om du behöver se tekniken i långsamt tempo.


Så här gör du en ögla

  1. Vik den korta änden av garnet över den långa för att göra en ögla. Håll garnet på plats med din tumme och ditt långfinger.
  2. Ta tummen och pekfingret på andra handen genom öglan och ta tag i den långa tråden.
  3. Dra tråden genom öglan och strama till genom att dra i den korta änden.

Nu kan du dra i den långa änden för att strama till öglan.


Så här gör du en luftmaska (lm)

  1. Börja med att göra en ögla och sätt i virknålen i öglan.
  2. Ha virknålen bakom den långa garnänden.
  3. Vrid virknålen för att fånga upp garnet och dra det genom öglan.
  4. Nu har du din första luftmaska. Upprepa därefter steg 2 och 3 tills du har önskat antal luftmaskor.

Tips! Virka inte dina luftmaskor allt för hårt, då kan det bli riktigt svårt att virka i dem senare.


2. Fastmaska (fm)

Fastmaskan är en av de enklaste och mest använda virktekniker. Se hur du gör den i videon här under.




Så här virkar du en fastmaska

  1. Sätt i virknålen i den andra maskan efter virknålen.
  2. För garnet om virknålen och dra garnet genom öglan. Nu har du två öglor på virknålen.
  3. För garnet om virknålen igen och dra garnet igenom båda öglorna på virknålen.
  4. Nu har du gjort en fastmaska!

Fortsätt med samma teknik för att göra fler fastmaskor.


3. Stolpe maskor (st)

Stolpe maskan ger en bra struktur och flexibilitet till dina virkade projekt – och så är den bara en förlängning av fastmaskan, så du lär dig den blixtsnabbt! Se här hur du gör:




Så här virkar du en stolpe maska

  1. Gör ett omslag runt virknålen.
  2. Sätt in virknålen i nästa maska efter virknålen.
  3. Gör ett omslag runt virknålen och dra öglan med tillbaka genom maskan.
  4. Du har nu tre öglor på virknålen.
  5. Gör ett omslag runt virknålen och dra öglan genom två av öglorna på virknålen. Du har nu två öglor på virknålen.
  6. Gör igen ett omslag runt virknålen och dra öglan genom de sista två öglorna på virknålen, du har nu en ögla kvar på virknålen.


4. Ökning med fastmaskor (fm ökn)

Nu är det dags att lära sig hur man gör ökningar med fastmaskor. En ökning betyder att du ökar antalet maskor, och det är superlätt – du virkar bara två maskor i samma maska. Se här hur du gör:




Så här gör du en ökning med fastmaskor

  1. Gör en fastmaska i nästa maska efter virknålen.
  2. Gör ytterligare en fastmaska i samma maska.

Du kan göra ökningar (och minskningar) med olika maskor. Prova till exempel med stolpar i stället för fastmaskor och se hur uttrycket ändrar sig.


5. Minskning med fastmasker (fm minsk)

Med minskningar reduceras antalet maskor – i motsats till ökningar. Bara lugn! Se här:




Så här gör du en minskning med fastmaskor

  1. Sätt in virknålen i maskan, gör ett omslag runt virknålen och dra ut en ögla. Du har nu två öglor på virknålen.
  2. Sätt in virknålen i nästa maska, gör ett omslag runt virknålen och dra ut en ögla. Du har nu tre öglor på virknålen.
  3. Gör ett omslag runt virknålen och dra igenom alla tre öglor på virknålen.
  4. Nu har du virkat två fastmaskor tillsammans!


Tips och tricks till vänsterhänt virkning

Som lovat har vi här samlat våra bästa tips och tricks till dig som virkar med vänster hand.


YouTube-videor till vänsterhänta

Visste du, att du på Hobbiis YouTube-kanal hittar en lista med videor till virkare som håller virknålen i vänster hand? Här har vi samlat de vanligaste teknikerna som du bör känna till om du vill lära dig virka eller om du precis har börjat virka.


Använd ett redskap för att spegla videor på YouTube

Det är troligtvis inte alla tekniker som du vill lära dig som kan hittas för vänsterhänta på YouTube. Men här kommer ett helt genialt tips!

Det finns nämligen en rad verktyg som du kan använda till att spegla videor på YouTube! 

Ett av dessa verktyg är detta Chrome-tillägg som är helt gratis YT Mirror. Med detta redskap kan du spegelvända videor direkt i YouTubs uppspelningsfönster Det är en riktig life-saver, som du kommer att ÄLSKA!


Här kan du se, hur enkelt det är att spegla videon direkt i uppspelningsfönstret på YouTube.

Steg 1: Hitta YT Mirror-tillägget och lägg till det i Chrome.



Steg 2: Slutför tillägget.



Steg 3: Hitta en video på YouTube som du vill spegla. Du ser nu en ny ikon med två pilar precis under videon. (Psst! Det kan ta några minuter innan tillägget är klart i YouTube).



Steg 4: Klicka på symbolen med de två pilarna. Tadah! Nu är din video vänd. Supersmart!



Spegelvänd diagram och bilder

Om du ska följa ett diagram i ditt mönster, ska du vara uppmärksam på att du ska spegla diagrammet. Och kanske är det också andra bilder som du ska spegla.

Det kan du som tur är göra enkelt och gratis på hemsidor som resizepixel.com och img2go.com. Ladda upp din bild och spegelvänd den vertikalt. Härefter kan du spara den nya bilden – så smart!


Tänk dig för en extra gång

Det sista rådet vi vil ge dig är att tänka dig för en extra gång. Som vänsterhänt virkare ska du vara lite extra vaken när du virkar efter ett mönster som är designat till högerhänta. Det är verkligen en bra idé att vara extra uppmärksam på formuleringar som “högra hörnet” (=vänstra hörnet).


Vi hoppas du har fått en bra start på ditt nya virkäventyr, och att du vågar ge dig på vänsterhänt virkning! ❤️ Vi önskar dig mycket nöje!