Är du osäker på hur du mäter din virkfasthet korrekt? Bara lugn, vi har alla varit där! I detta blogginlägg kan du lära dig allt om virkfasthet och om det berömda virkprovet. Så leta fram virknålen och låt oss börja!



När du ska börja på ett nytt virkprojekt är virkprovet din bästa vän. Läs mer här och förstå varför.


I detta blogginlägg får du svar på:

  • Vad är ett virkprov?
  • Varför du ska ta dig besväret med ett virkprov.
  • Varför du virkar ett virkprov.
  • Hur du mäter ett virkprov.

Om du gärna vill hoppa direkt till den del där vi berättar hur du gör ett virkprov? Klicka här.


Vad är ett virkprov?

Ett virkprov är en liten virkad lapp som hjälper dig att mäta din virkfasthet. Alltså hur hårt eller löst du virkar.


Därför ska du göra ett virkprov

Det är viktigt att du mäter din virkfasthet, på så sätt kan du vara säkrare på att dina virkade projekt blir som förväntat. Om du inte mäter din virkfasthet, riskerar du att stå med ett färdigt projekt som är för stort eller för smått i förhållande till mönstret. Åh, hemska tanke!

Dessutom kan din virkfasthet hjälpa dig att hitta alternativa garner som du kan byta ut mot det i mönstret. Så det är helt klart värt tiden det tar att mäta din virkfasthet.


Så här gör du ett virkprov

När du ska virka ett virkprov ska du använde det garn och den virknål som du har planerat för - eller som ditt mönster föreskriver. Storleken på ett virkprov brukar vara ca 10 cm x 10 cm.

Typen av maskor i ditt virkprov beror på det mönster du ska använda. För att få så korrekt virkfasthet som möjligt är det en bra idé att virka några extra maskor och extra rader, satt du kan mäta i mitten på provet och undvika de yttersta maskorna som ibland kan variera lite från din virkfasthet.


Ska du till exempel göra ett virkprov med stolpar, kan du göra följande:

  1. Gör en luftmaskrad som motsvarar antalet maskor som ditt virkprov ska vara. Kom ihåg att lägga till ett par extra varv.
  2. Lägg till 3 luftmaskor för att få virkprovet "upp i höjden". Nu är du redo att börja på själva virkprovet.
  3. Gör den första stolpen i 4.e luftmaskan från virknålen. Här räknas öglan som sitter om virknålen inte med. Fortsätt med en stolpe i varje luftmaska.
  4. Vänd provet med 3 luftmaskor. Dessa tre maskor kallas för vändmaskor, vm, och görs i början på varje varv. Fortsätt tills ditt virkprov är klart.


Tips till luftmaskor! Använd en virknål, som är ett halvt nummer större än den du ska använda till ditt projekt. På så sätt undviker du att kedjan med luftmaskor blir för stram. När du börjar på stolparna byter du tillbaka till den virknål som är tänkt till projektet.



Så här mäter du din virkfasthet

Nu är det dags att mäta din virkfasthet. Till detta ska använda en linjal eller ett måttband.

Du mäter din virkfasthet genom att räkna antal maskor och antal varv som det finns på 10 cm x 10 cm. Detta är din virkfasthet.

Du kan fundera på att lägga till en fasthetsmätare till dina redskap.  Det är ofta en stickor- och virknålsmätare (se t.ex. denna). Det är väldigt enkelt: Du lägger bara ramen ovanpå ditt virkprov och räknar antal maskor och varv.

Därefter kan du jämföra din virkfasthet med fastheten i det mönster du gärna vill följa.

Är din virkfasthet större eller mindre än mönstrets virkfasthet, kan du prova med en virknål i en annan storlek för att försöka uppnå fastheten i mönstret.

  • Är ditt virkprov för stort, ska du prova med en virknål i en mindre storlek. Gör ett nytt virkprov och se om den nya virknålen passar bättre med mönstrets virkfasthet.

  • Är ditt virkprov för litet, ska du prova med en virknål i en större storlek. Gör ett nytt virkprov.

  • Passar ditt virkprov till mönstrets virkfasthet, ja då är det bara att sätta igång. Hurra!!

Varierar dina maskor i storlek? Läs vårt blogginlägg om hur du får en jämn virkfasthet i ditt projekt. Du hittar det här.