Du känner igen det. Du ska på semester med familjen och kan såklart inte vara utan din virknål eller dina stickor och de ska därför med dig på semester. Det finns heller inget värre än om man ska lämna sina projekt därhemma och vara utan dem under en längre period - jo, det skulle ju vara om dina stickor eller virknålar blev konfiskerade på flygplatsen. Dock har du i de flesta fall möjligheten att packa ner dem i din resväska, som du checkar in, när du kommer till flygplatsen. Men om du inte kan vara utan dina stickor eller virknålar under så lång tid, ja då är det en bra idé att läsa med här.

Enligt en undersökning som vi nyligen gjorde bland alla er underbara stick- och virkglada kunder, så visar det sig nämligen att hela 55 % av er stickar eller virkar när ni är på semester. Därför är det såklart också mycket viktigt för er att veta ifall det är tillåtet att ha med sig sina stickor eller virknålar på flyget, så de inte bara ska ligga inlåsta i botten på ett flygplan.

 Jag har därför samlat en lista nedan över några av de populära flygplatserna dit många reser varje år.

Kontrollera ändå alltid din flygplats

Även om jag har gjort lite av förarbetet för dig, är det viktigt att säga att du alltid bör kolla upp alla flygplatser som du ska igenom på din resa. Nedanstående lista är endast vägledande då det ofta avgörs i situationen av personalen på flygplatsen även om annat har upplysts på flygplatsens hemsida.

Danmark:

✅ Billund: Det är tillåtit att ha med sig sina stickor eller virknålar i handbagaget. Dock ser man helst att stickorna är av trä eller bambu.

Kastrup flygplats: Som huvudregel får man inte ha med sig virknålar eller stickor här. Men det är dock upp till den individuella på flygplatsen att avgöra detta med hänsyn till din destination. 

Norge:

✅ Oslo: Här får man gärna ha med sig både virknålar och stickor i handbagage och som in-checkat bagage.

Sverige:

✅ Arlanda Stockholm: Enligt Transport Styrelsen, får du gärna ha med dina virknålar och stickor i handbagaget.   

Frankrike:

Paris: Charles de Gaulle flygplats: Här är det inte tillåtet att ha stickor i handbagaget, då de anses som farliga objekt. Du får dock gärna ha med dem i ditt in-checkade bagage. Det är oklart huruvida du får ha med dina virknålar, därför rekommenderar vi att du kontaktar flygplatsen eller din resebyrå.  

Storbritannien:

✅ Heathrow: Du får gärna ha med dina stickor och virknålar i handbagaget.

✅ Birmingham: Du får gärna ha med dina stickor och virknålar i handbagaget.

Spanien:

Barcelona: Det finns ingen specifik lista överfarliga objekt som du inte får ha med i ditt handbagage, då det beror på situationen. Därmed är det alltså upp till säkerhetspersonalen att värdera huruvida du får ha med dig dina stickor eller virknålar i ditt handbagage.

Madrid: Det finns ingen specifik lista över farliga objekt som du inte får ha med dig i handbagaget, då det beror på situationen. Därmed är det alltså upp till säkerhetspersonalen att avgöra huruvida du får ha med dig dina stickor eller virknålar i handbagaget.   

USA:

I USA är det inte den enstaka flygplatsen som får avgöra huruvida du får ha med dig dina stickor eller virknålar på semestern, däremot är det regler som är fastsatt av TSA (Transportation Security Administration). Som utgångsläge är det enligt TSA tillåtet att ha både stickor och virknålar med i handbagaget. Dock ska de vara försvarligt inpackade, så inte säkerhetspersonal eller andra inspektörer kan skada sig vid eventuellt eftersyn. TSA blev etablerat efter terrorattacken i NYC, Pennsylvania och Virginia d. 11/9 2001. Deras funktion är att säkra USA mot en liknande attack genom skärpta regler i förhållande till säkerhet. Du kan läsa mer om TSA här: https://www.tsa.gov

Skydda dina virknålar och stickor

Om du är van att resa med dina virknålar och dina stickor i bagaget på antigen det ena eller det andra sättet, kan det vara en riktigt bra idé att skydda dem mot stötar eller liknande undervägs. Här hos Hobbii har vi därför sett till att du kan göra ditt eget pennskrin, så du kan förvara dina virknålar och stickor tryggt och säkert. Du kan se mönstret på det fina pennskrinet här.


Till detta mönster har vi använt Rainbow, men du kan också använda Cotton 8/4 Junior eller ett annat bomullsgarn, som du förederar.


Vi hos Hobbii önskar dig en fantastisk semester!