Har du övervägt Sultan eller Sultan Deluxe för ditt nästa projekt men kanske blev osäker på vilken av dem du skulle lägga i kundkorgen?


Sultan och Sultan Deluxe är ganska lika på utsidan: båda finns i stora nystan och med helt magiska färgskiftningar.

Båda garner är spunnet med 4 trådar av 100% bomull och även i samma tjocklek. Med blotta ögat är det svårt att hitta skillnaden. Men lite skillnad är det ändå:


Sultan till vänster och Sultan Deluxe till höger ☝ 

Garnerna tvinnas på olika sätt

En av skillnaderna ser man på hur trådarna tvinnas – eller rättare sagt – hur de inte tvinnas. Medan Sultan består av fyra lösa trådar, är trådarna i Sultan Deluxe däremot lätt tvinnade för att garnet blir lättare att arbeta med. 

Tvinningen ger Sultan Deluxe en tjockare yta som är lättare att arbeta med, speciellt om du är nybörjare eftersom trådarna är samlade. 

Båda garner ger det färdigvirkade eller stickade arbetet en mjuk textur. Båda garners bomullsfiber ser till att dina sjalar, halsdukar och filtar blir andningsbara och ger en snygg drapering.


Sultan till vänster och Sultan Deluxe till höger ☝


Sättet färgskiftningarna görs på är också likadant för båda garner. De långa färgskiftningarna uppnås genom att trådarna byts till nya färger, en åt gången, med små knutar vid varje färgbyte. 


Denna färgskiftningsmetod är egentligen ganska fantastisk då den ger dig långa fina färgskiftningar, utan de där synliga övergångar som ofta finns i andra garnvarianter. Färgskiftningarna visar sig från sin bästa sida när du gör stora projekt, som tex. Sjalar, halsdukar och filtar. Hitta fler exempel på färgskiftningar i våra mönster


Löplängd - vill du ha 800 eller 1000 meter?

Där ett Sultan nystan väger 200 gram och har en löplängd på ung. 800 meter, löper Sultan Deluxe liiiiite längre än det. Sultan Deluxe har nämligen en vikt på 250 gram som ger dig ung. 1000 meter att leka med. 

På grund av löplängden och tvinningen är Sultan Deluxe lite dyrare än Sultan. Men jag lovar dig, båda garner är av toppen-kvalité! Man har inte sparat på fibrernas kvalité här inte! 😍

Få ut det bästa av Sultan och Sultan Deluxe

Är det första gången du ska testa detta garn rekommenderar jag: 

Trä en pärla på garnet

Som jag nämnde tidigare består Sultan av 4 lösa trådar - alltså otvinnade trådar. När du arbetar med detta garn delar trådarna lätt på sig på vägen från nystan till hand.

Innan du kastar dig över nystanet rekommenderar jag att du trär på en pärla som den här, för att hålla ihop trådarna 👇


Lek med färgsekvensen

Eftersom färgskiftningarna är hopknutna är det ganska enkelt att dela upp, förlänga, förkorta eller byta runt på färgsekvensen. 

Jag håller tex. på att virka en stor filt där det behövs mer än ett nystan. I stället för att använda mina nystan en åt gången, har jag valt att klippa upp vid varje färgbyte för att kunna knyta ihop med respektive färg på varje nystan och därmed förlänga mina färgskiftningar. 

Du kan göra likadant, på detta sätt:

Börja med första nystanet. När du kommer till första färgbyte klipp garnet vid knuten. Knyt ihop garnändan med respektive färg på nästa nystan och fortsätt arbetet med nästa nystan. Fortsätt på detta sätt med varje nystan tills du är färdig med just den färgen. 

Arbeta vidare fram till nästa färg och upprepa processen. 


Lär mer om olika knutar här.


Vill du bara förlänga en enkel färg? I så fall kan du kolla in Twister. Precis som Sultan-serien är Twister också ett garn med långa färgskiftningar. Till detta har vi även tillverkat Twister Solid - samma garn, men enfärgat som såklart matchar Twister garnets nyanser.

Twister och Twister Solid är tillverkade av 55% bomull och 45% akryl, som ger dig en ännu mjukare och fluffigare effekt. Hitta Twister och Twister Solid här


☝ Twister i färgen Light Elegance (21), med Twister Solid i motsvarande färger (från vänster mot höger): Silver Grey (102), Light Grey (103), Natural white (101), Light Peach (136) och Dusty Rose (110)


Vi visar alla de olika färgmatchningar på vår hemsida. Klicka på Twister och se nederst i produktbeskrivningen på vår hemsida. 

Undvik knuten

Knuten är riktig rolig att leka, bara inte när det gäller garn. Börjar du på ett nystan inifrån finns det en risk att du senare sitter med en tunn ring av trådar som trasslar ihop sig och bildar knutar. 

För att undvika detta kan du ev. fylla ut ringen med en flaska, burk eller liknande. 

Om du föredrar att använda nystanet utifrån behöver du inte oroa dig för trassel. Vill du däremot undvika att nystanet trillar iväg kan du köpa dig en smart garnhållare eller garnskål. De er både fina och praktiska ✨

Ge dina projekt lite sprall

Tycker du inte färgerna är spralliga nog kan du använda Sultan Deluxe Shine eller Twister Glitter ✨ Garnet liknar Sultan Deluxe, men tvinnat med en tunn glittertråd som ger dig en extra glittrig effekt i solen. 

Tråden är tunn och elastisk och kliar inte. 


Vill du själv bestämma vilken färg glittertråden ska ha kan du istället kombinera Sultan eller Sultan Deluxe med en tråd Glitter Deluxe. Tråden finns i många olika sköna färger från svart och vit till rosa och flera olika nyanser av blått och grönt. 

Hitta Glitter Deluxe här

Utforska våra andra garnseriers färguniversum

Lyckades du inte hitta just den nyansen du var ute efter i Sultan, Sultan Deluxe, Sultan Deluxe Shine eller Twister?

Tro det eller inte, det finns faktiskt mer att titta på 🎉

Dahlia - garn i blomsterrabattens alla färger

Dahlia är nästan identisk med Sultan, men finns i en speciell färgkollektion. Dahlia-garnet är nämligen tillverkat med inspiration från Dahlia-blomman som finns i ett hav av olika nyanser.


Azalea - garn med temat “ton-i-ton”

Där Sultan och Dahlia som oftast har fler olika färger i 1 nystan, fokuserar Azalea däremot på att utforska varenda färg för att varje ton – från mörk till ljus – kommer fram. 

Här ser du Homebush (03), Aurore (08) och Royal Command (06), där grön, lila och blå är i fokus.


Jag hoppas du har blivit inspirerad och redo att kasta dig över ditt nästa projekt. Kom ihåg att vi har massor av fantastiska mönster som går bra till Sultan, Sultan Deluxe, Twister, Dahlia och Azalea. Det är bara att sätta igång 🏃‍♀️


Vill du veta mer om Sultan-serien eller ett av våra andra garner? Ställ gärna frågor i kommentarrutan nedan 👇


 

SPARA 20%

Easy Touch Virknål - Hobbii

Från 36 kr  Från 45 kr

Universe - Hobbii

98% Premium Akryl, 2% Polyester

119 kr