Nästa högtid närmar sig, och vi älskar att pynta våra hem både till jul, påsk och halloween, födelsedagar eller andra festligheter i våra liv.

Men garn i sig själv kan inte hålla formen av sig själv och då måste vi ju göra något för att hjälpa till.

Jag har sökt runt lite och hittat olika förslag på hur du kan få ditt projekt att hålla formen, så som du vill ha den.

Gemensamt för dem alla är, att de ger bäst resultat, om du stärker ditt arbete.

1. Potatismjöl:

Den metoden känner de flesta igen

1 del kallt vatten, 2 delar potatismjöl, rörs ihop ordentligt.  Häll på kokande vatten tills blandningen tjocknar samtidigt som du rör runt ordentligt i blandningen. Denna blandning kan användas på alla färger, men är mottaglig för missfärgningar från solljus.

När du har doppat dina projekt i blandningen, är det viktigt att du vrider ur överskottet och spänner upp projekten i den form du vill medans de torkar. Ska de strykas, ska detta göras, när de är fuktiga, men min erfarenhet är, att om de är ordentligt spända från början så är det inte nödvändigt att stryka dem.

Vill du stryka dem längre fram, så kan du med fördel göra det genom att lägga en fuktig kökshandduk över arbetet innan du stryker. Detta för att skydda både ditt arbete och ditt strykjärn.

1.   Lim och Vatten

Nästa metod är trälim och ljummet vatten.

Du kan också använda porslin lim tillsammans med ljummet vatten, denna metod kan vara lite riskabel då du kan råka limma fast projektet på underlaget som du spänner ut projektet på.

Ett bra allround lim kan du köpa på många ställen och det fungerar utmärkt om du inte har annat lim. Min personliga erfarenhet är dock, att du inte alltid får önskat resultat första gången, men att det kan uppnås genom att doppa ditt arbete i blandningen en eller ett par gånger till.

En sak som du ska vara uppmärksam på är, att om du har lite mer lim än vatten i din blandning, då vill jag absolut påpeka, att du ska använda en icke-klistrande yta på det material, där ditt arbete ska formtorka.  

Skumgummi från en soffkudde är absolut inte att rekommendera.-
jag hittade lösningen med våra blocking mattor från KnitProp


1.   Sockervattensblandningar:

En tredje möjlighet är socker blandningar.

Dem vill jag inte rekommendera då de löses upp vid tvätt, snabbt ser smutsiga utt och blir mer mottagliga för missfärgning. Garnet är dessutom inte skyddat mot besvärliga fläckar. Dessutom måste du stärka dem flera gånger.

1 del socker och en del vatten

Koka upp blandningen tills sockret har lösts upp.

Låt blandningen svalna ner till fingervarmt/rumstemperatur - nu är du redo för att genomblöta ditt arbete. Vrid ur ordentligt innan du formtorkar det.

De föregående stärknings metoderna är inte lika bra att använda på alla typer av kreationer Om du t.ex. ska stärka ett brätte på en sommarhatt då rekommenderar jag istället en plastwire som denna

På så sätt undviker du:

·         Att ditt solskydd ”drösslar” på dina kläder.

·         Blir ojämn

·         Besväret med att formtorka, då det ju bara är själva brättet på hatten som ska stärkas.

Vi har bland annat denna söta sommarhatt , där man har använt plastwire för att stärka brättet

 Jag har blivit riktigt förtjust i att använda er Plastwire till mina sommarhattar, en bra produkt

 Janni B 


Är dina projekt runda, fyrkantiga eller andra former, är det dock – oavsett vilken form för stärkning du använder - viktigt, att de kan formtorka. Det vill ändå, i jämförelse, ge det allra bästa resultatet.

Vilka typer av garn är då bäst och vilka är knappt så bra?

Min egen erfarenhet med detta är, att ju mer snurrat garnet är, som exempelvis akryl, så ger stärkningen ett sammanfiltrat uttryck, oavsett vilken av de hemgjorda metoderna du använder.

Ju lösare ditt garn är spunnet, desto större möjlighet för att du inte får vridit ur ordentligt och då kan det samlas små klumpar av stärkelse. Så var noga med att vrida ur ditt arbete innan du fromtorkar det.

Jag använder nästan alltid Rainbow cotton 8/4
Efter det att jag bytt till deras ergonomiska virknålar så fick jag fart på mina kreationer


Jag vill gärna ge ett sista råd i denna tråd: gör ett litet prov – det jag själv kallar för en ”testlapp” – och se hur just det garnet som du sitter med, reagerar på den stärkelse som du vill använda. På så sätt undviker du, att ditt färdiga projekt inte når upp till önskat resultat.

Vi ser fram emot att få se många av era härliga kreationer

Vänliga hälsningar

Achena – Hobbii.se

Spara 4%