Har du någon gång varit i en situation där du mitt i ett virk- eller stickprojekt upptäcker att garnkorgen är helt tom på det garn som du håller på med. Kan du inte göra färdigt ditt projekt?

Om du kan nicka igenkännande, så läs med här och se hur du kommer vidare – och undviker att trassla upp allt ditt hårda arbete!

Du tänker säkert att den upplagda lösningen på problemet är att köpa mer garn. Och om det är möjligt, så ska du självklart göra det. Men det finns tillfällen då det inte är möjligt. 

När du inte kan köpa mer garn eftersom:

  • Du stickar eller virkar med ett särskilt färgbad – eller från ett bestämt part
  • Det är garn som du har haft liggande sedan tidernas begynnelse och som bara väntat på att bli använt, och nu säljs det inte längre
  • Du har tagit av banderollerna och är nu osäker på garnets namn, märke och färgkod.

 Låt nu inte frustrationen ta över, för jag har tagit fram några lösningar som kan rädda ditt projekt 👇

Justera nål-/stickstorleken

 Ett av de råd som du borde prova först är att byta till en mindre nål eller sticka när du upptäcker att du inte har tillräckligt med garn. En halv eller en hel storlek kan faktiskt göra mycket. Om du redan virkar/stickar stramt så kan du helt klart gå ner en storlek. Kom ihåg att virka/sticka löst, så att det passar med den nuvarande fastheten. 

Jag rekommenderar de underbara Clover Soft Touch virknålar. De ligger bra i handen och fås i många storlekar.

Kontraster är det nya svart

Är du nästan färdig med ditt arbete så lägg till en kant i en kontrastfärg. Det kan faktiskt bli riktigt fint. En kant var kanske inte din plan, men du kan absolut komma undan med det! Jag har själv stått med samma problem och då valde jag att göra de sista varven i en ny färg. Det såg ut som att det var meningen och inte alls ut som att jag hade fått slut på garn! 😉 Om du behöver göra en kontrastkant i bomull, borde du prova Rainbow som finns i 100 olika färger.

Skapar färgbadet problem? 

Det kan vara svårt att hitta samma färgbad som det du redan har. Ofta kan skillnaden på färgbad också vara rätt tydligt. Du kan dock ha turen att det inte har så stor betydelse, speciellt om ditt arbete består av flera olika färger. Då kan du nämligen dölja färgskillnaden bland de andra färgerna – t.ex. om ditt arbete består av ränder.

Du kan ha tur och få tag på rätt färgbad. Prova ring till butiken där du köpte garnet och fråga om de vill kolla färgbadet på de nystan som de har på lager. 

Var kreativ!

 Om garnet har utgått och det är omöjligt att hitta ett nystan mer, så ska du tänka kreativt. Har du något annat garn som matchar i färg men inte i tjocklek? Om du upplever detta som ett problem, så kan det som tur var lösas – vissa gånger lättare än andra. Det ideella scenariet är att det garn som du använder är mycket tjockt och det garn som matchar i färgen är allt för tunt – då kan du bara fortsätta arbeta med dubbel tråd. När du lägger ihop två trådar av det tunna garnet, kan du kanske få det till att matcha tjockleken på det ursprungliga garnet. Om det är en liten skillnad i tjocklek, så är det sällan något man lägger märke till. Alternativt kan du justera nålstorleken så att det passar med det som du redan har virkat eller stickat. 

Jag föredrar stickor som ar ergonomiska. Prym Ergonomiska jumperstickor- och rundstickor är mina absoluta favoriter.

Är ersättningsgarnet för tjockt? 

Om garnet är för tjock kan du dela på det. Garn består av flera trådar som är spunna tillsammans. Till exempel så har 8/8 bomullsgarn dubbelt så många trådar som 8/4 bomull. Detta ger dig möjligheten att använda garn som inte är av den rätta tjockleken. Använd bara det antal trådar som svarar till tjockleken på det garn som du har slut på. Jag har själv gjort det i slutet av ett projekt, var jag var för envis för att ge upp. Därför rekommenderar jag det som en nödlösning – om du inte har otroligt mycket tålamod 😉 


Tänk långsiktigt! 

Mitt sista förslag är tyvärr mer ett råd för framtiden än en ”här och nu-lösning”. Om du har kastat banderollen och inte vet vilken slags garn du sitter med i händerna, så är goda råd dyra. Framöver kan du spara banderollen med en bit garn runtom. Jag gör det enkelt för mig själv genom att skriva på banderollen vilket projekt som garnet hör till. Jag har tidigare stått i situationen att jag hade tre banderoller med mörkblått garn men jag kunde inte räkna ut vilket som passade till filten som jag var igång med. Du kan också spara banderollen tillsammans med projektet för att vara säker på att du aldrig behöver tvivla. Det är samtidigt bra när du får slut på garn och ska köpa mer.

Det är lätt att vara efterklok, och jag vet att det inte löser problem här och nu, men jag är helt säker på att du kommer tacka dig själv om du redan nu börjar spara banderollerna 😀

Jag hoppas att du har fått inspiration och lösningar för att komma ur nuvarande och framtida problem.


Vänlig hälsning

Josefine, Hobbii


P.S. Fråga i ditt virk- eller sticknätverk om det är någon som sitter inne på det garn som du behöver.