Lättvirkat behöver ju inte vara tråkigt. Har du sett ett av våra tidigare blogginlägg, “En handfull bollar”? Det handlar just om det - en handfull virkade bollar - ett av våra enklaste mönster. Men ändå fint!

 

I 2017 användes bollarna som pynt på julbordet. Monotona färger men uppiffade med effektgarn med vacker lyster, vilken skillnad! Det gav blickfång och ytterligare dimension till julbordet och var ju något helt särskilt för att det var hemmagjort.

Nu är våren 2021 långsamt på väg, även om det känns som evigheter. Det grå landskap utanför mitt fönster ger mig en längtan efter vackra pastellfärger och gröna nyanser. Denna längtan har ofta fått mig att söka på nätet efter färgglada prydnadssaker. Inte för att jag har glömt hur man virkar men för att jag inte riktigt har haft energin till det. De flesta kvällarna sitter jag bara framför tv:n så jag har ju tiden till det. Men jag blir lätt distraherad och om projektet tar flera dagar ger jag lätt upp och låter det ligga i ett hörn i flera veckor. 

Bollen ’to the rescue’! En sen kväll efter att ha kollat på alla möjliga färgrika vaser, koppar, ljusstakar och annat krimskrams på nätet i flera timmar (🙈), kollade jag även snabbt igenom mitt mönsterbibliotek. Där hittade jag det goda gamla mönstret. “Det blir den!” ropade jag och sen gick det fort. Ja, jag blev faktiskt så ivrig efter att komma i gång att jag började leta i alla vrår och gömmen och hittade till slut några nystan som passade perfekt till projektet. Jag hade lite olika Rainbow Cotton 8/4 nystan liggande från tidigare projekt. 

Rainbow Cotton 8/4 garnet är en äkta Hobbii-klassiker. Garnet är tillverkat av 100% bomull och finns i 100 olika färger! Har du svårt att välja färg har vi även samlat olika färger i några garnpaket som du kan låta dig inspireras av. Hitta de olika garnpaket här.

För att göra bollarna extra spralliga valde jag att använda fler nystan i olika färger. Specifikt färgerna Pastel Mint (025), Baby Blue (032), Rose (044), Pink (045), Apricot (065), och Baby Purple (067).

Oj vad nöjd jag blev med slutresultatet! 

Med bollarnas enkla form har hantverket och färgerna verkligen fått lov att stråla. Jag har virkat två olika storlekar som båda beskrivs i mönstret.

Här ser du dem på blompinnar, snyggt att sätta i en vas 👇


De här bollarna har hittat sin plats i en bukett blommor, eller nog mer en bukett gröna grenar faktiskt. Blommorna stod i mitt sovrum fräscha och fina för en vecka sen, men igår såg de ganska vissna ut. Jag tog bort blommorna och ersatte dem med mina virkade bollar. De gav jättemycket färg till de gröna bladen som var kvar i vasen. Det finns fortfarande liv kvar i de gröna grenarna och med de fina bollarna som pynt har jag en fräsch bukett ett tag till. 


Jag har blivit helt galen i att virka bollar, så nu har jag tillräckligt med bollar till ytterligare dekorationer i min lilla lägenhet. Här ser du några på ett par meter Rainbow Cotton 8/4, i färgen Natural White (002), som jag har hängt upp på min tomma vita vägg. Det skapade verkligen liv till väggen och i mitt vardagsrum. 

Är det för tidigt att påbörja sommarprojekt? Jag påtänker nämligen att virka några fler i lite starkare färger som också ska upp på väggen 🌈


Vill du också gärna virka några fina prydnadsbollar?

Hitta gratis [mönster] på vår hemsida. Du hittar även en komplett inköpslista för lätt beställning med några enkla klick. 

Vill du helst bara sätta igång att virka med en gång, kan du såklart göra det om du redan har: 

Fyllnadsvadd 

Styroporkulor ger dig en perfekt rund boll som håller formen. De är även optimala om du gärna vill montera på blompinnar till en vas. Men har du lite fyllnadsvadd liggande går det också bra. Vadd funkar bäst till bollar som ska ligga plant eller hänga på en tråd. Men som du ser på bilden ovan har jag faktiskt kommit undan med att montera bollarna på pinnar även om de endast är stoppade med vadd. Vadden sitter dock inte lika bra på pinnen som styropor gör. Så när dekorationen ska flyttas eller packas ner måste jag vara extra försiktig för att pinnen inte går rakt genom bollen eller ramlar av. 

Kom ihåg! Använder du vadd ska du se till at stoppa bollen rejält för en mer fast och rund form.

Grillspett

På vår hemsida hittar du blompinnar som är ett bra val till detta mönster. Men har du några gamla tunna trä-grillspett liggande i kökslådan går det bra att använda i stället. 

Garn

Japp, till detta mönster kan du använda många olika sorters garn och du behöver inte särskilt mycket garn per boll. Har du några rester av 8/4 bomullsgarn liggande som vårt Rainbow Cotton 8/4 garn går det bra att använda. Du kan även använda annat garn i vilken färg och av vilket material som helst. 

Jag har en rest av Winter Glow liggande som jag gärna vill testa – mest för att se hur de snygga färgskiftningarna blir på bollen.

Kom ihåg att garnets tjocklek såklart har en inverkan på hur liten eller stor bollen blir i slutändan. Använder du styroporkulor kan det därför hända att din boll inte får samma storlek som kulan när du har virkat klart. Men med fyllnadsvadd kvittar det vilken storlek ditt projekt har. Det är bara att stoppa i tills bollen är helt fylld. Pröva dig fram med dina garnrester!

Har du ett speciellt garn eller en färg i tankarna till detta projekt? Dela gärna med dig av dina idéer i kommentarrutan! 

Spara 29%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

20 kr  28 kr

Winter Glow - Hobbii

51% Ull, 49% Akryl

289 kr