Denna stickguide är en steg-för-steg-vägledning för dig som gärna vill i gång med ditt första projekt. Lär allt om material, de vanligaste grundtekniker och hitta inspiration inför ditt första projekt.


Drömmer du om att lära dig att sticka men håller nästan på att sätta kaffet i halsen när du tittar på alla de knepiga förkortningarna som finns i ett stickmönster?

Oroa dig inte. Alla kan lära sig sticka (ja, du med!). Du kommer snabbt lära dig grundteknikerna och innan du vet ordet av så sitter du med ditt första färdiga projekt i handen. Kom ihåg att även din stickkunniga mormor eller farmor en gång i tiden också fick lära sig, vad en maska var för något.

Vill du lära dig sticka? Då har du kommit rätt. Jag är här för att hjälpa dig att komma i gång med ditt första projekt – steg för steg.

Hämta dina stickor – ditt nya stickäventyr börjar nu!

I detta inlägg hjälper jag dig att:

  • välja material till ditt första stickprojekt

  • komma i gång med de vanligaste grundtekniker

  • hitta inspiration till nybörjarvänliga stickmönster

Är du redo? Låt oss börja med en introduktion till vilka material du behöver inför ditt första projekt.

Material: Kom i gång att sticka

Garn och stickor. Det är ju egentlig bara det du behöver när du ska sticka. Med det sagt, är det även en fördel att anskaffa sig några ytterligare värdefulla verktyg.

Det behöver du:

  • Stickor
  • Garn
  • En liten sax
  • Ett måttband
  • En bra nål
  • Maskmarkörer

Hitta tillbehör här.

Psst! Titta en rolig unicorn-sax och några festliga maskmarkörer som med garanti kommer få dig att le.

Välj rätt garn

Det finns ett stort urval av garn i olika material, tjocklekar och längder. För en nybörjare kan det vara lite svårt att ta in (vi vet hur det är, vi har alla varit där), men det är faktiskt inte så komplicerat som det ser ut vid första ögonkastet.

Hitta information om garnet på garnets banderoll. När du köper ett garnnystan sitter det en bred pappersbit runtom nystanet. Detta kallas för banderoll och den ger dig all den information du behöver om garnet så ditt stickarbete blir som du önskar.

Bra att veta om garn

  • Innehåll anger vad garnet är tillverkat av. Det finns många olika material och vissa garner består av en mix av olika varianter. Populära garner är tex. bomull, ull, alpacka, mohair och akryl.
  • Färg och LOT-nummer anger vilken färg garnet har och vilket varuparti garnet är en del av. Detta är viktigt när du köper garn till samma projekt, så garnet inte varierar för mycket i färg då detta kommer synas i ditt färdiga resultat.
  • Vikt anger hur mycket garnnystanet väger och löplängd beskriver hur många meter du får i ditt nystan. Denna information är viktig, när du ska räkna ut hur mycket garn det går åt till ditt projekt.
  • Rekommenderade stickor änger vilken stickstorlek som behövs för bästa resultat med det gällande garnet. Stickfasthet är en viktig parameter för om ditt stickarbete passar med angivna mått i mönstret. Stickfastheten mäts alltid på 10x10 cm och uppges som antal maskor (horisontalt) x antal varv (lodrätt). Står det tex. 10 x 10 = 22 m x 27 v betyder det att du ska ha 22 maskor på bredden (10 cm) och 27 varv på höjden (10 cm).
  • Tvättanvisningen anger hur garnet ska tvättas.

På vissa banderoller och i vår webbutik framgår även vilken garngrupp garnet ingår i. Garngrupp uppges vid hjälp av det engelska garnkategori-systemet som består av sju kategorier från 0-6 och som anger hur tjockt garnet är.


Här kan du se en bild av en banderoll på vårt akrylgarn Amigo XL.

Hur väljer man garn till sitt första projekt nu då?

Är du ivrig att komma gång är det en bra idé att hitta ett mönster med mellantjockt eller tjockt garn så du snabbt ser hur arbetet tar form. Det kunde tex. vara vårt Amigo XL eller Snowstorm garn.

Tips! Det är en absolut fördel att sticka med färgat eller ljust garn eftersom det är lättare att se vad man gör.

Välj rätt stickor

Det finns många olika sorters stickor. Du kommer upptäcka ganska fort att det finns jumperstickor, rundstickor och strumpstickor och att alla är bra till olika slags projekt.

Rundstickor är ett bra val till ditt första projekt. De består av ett par korta stickor med en kabel emellan av en viss längd. Med rundstickor är det – som namnet antyder – lätt att sticka runt (tex. en mössa), men du kan även sticka fram och tillbaka på stickorna (tex. en disktrasa).

Stickor finns dessutom att köpa i många olika material tex. metall, plast, trä och bambu. Vilket material man väljer är delvist en smaksak men har också ett visst inflytande på ditt stickarbete. Garn som är halkigt (tex. bomulls- och tencelgarn) kan med fördel stickas på trä- eller plaststickor medan mindre halkigt garn (tex. akryl) funkar bättre på metallstickor.

Sticka en provlapp – och undvik stickat som blir för stort eller litet

Alla stickar olika, därför är det en bra idé att göra en provlapp, innan du påbörjar ditt projekt.

Din provlapp visar hur din stickfasthet är och på detta sätt kan du kontrollera om det färdiga plagget kommer att passa dig. Med alla de timmarna du använder på att sticka vore det ju SÅ tråkigt att stå med en tröja som är för liten i slutändan!

Du bör därför alltid sticka en provlapp innan du börjar på ett nytt projekt. Provlappen ger dig även en uppfattning av hur mycket garn du behöver köpa för att det räcker till hela ditt projekt.

Vad ska man göra om stickfastheten är för hård eller lös?

När du har stickat din provlapp mäter du din stickfasthet över de 10x10 cm. Har du mindre antal maskor än vad som anges på banderollen eller i mönstret, betyder det att din stickfasthet är för lös. Har du fler maskor är din stickfasthet för hård. 

Stickar du för löst kan du byta till mindre stickor för att matcha mönstrets stickfasthet och stickar du för hårt byter du till större stickor. Och nu är du redo att gå i gång, jippii!

Lär dig sticka

Jippii, nu har du kommit till resans roliga del. Nu ska du nämligen lära dig sticka!

Det finns fyra grundtekniker när det gäller stickning:

  • Att lägga upp maskor.

  • Att sticka rätmaskor.

  • Att sticka aviga maskor.

  • Att maska av.

Är det verkligen så enkelt tänker du kanske? Ja, det är det faktiskt! Lär dig de fyra teknikerna och du är redo att sticka egna projekt.

Uppmärksamma att de olika teknikerna kan göras på olika sätt. Välj den metod som funkar bäst för dig.

Låt oss börja på ett nytt projekt: att lägga upp maskor.

Så här lägger du upp maskor

I ovanstående video lär du dig att lägga upp maskor.

Videotips! Visste du att i alla våra videor på YouTube har du möjlighet att byta undertexter till svenska? Klicka på “Settings” (det lilla kugghjulet under videon ⚙) och sedan på “Subtitles”, där du har möjlighet att byta språk. Du kan även anpassa uppspelningshastighet om du tex. behöver se tekniken i långsammare tempo.


Så här byter du undertextspråk.

Många börjar med en ögla på stickan när de ska lägga upp maskor. Detta bildar dock en knut som du faktiskt kan undvika med den teknik vi visar dig i videon. På detta sätt får du en mer avrundad jämn kant.

Så här lägger du upp maskor

  1. Vänster hand: Håll garnet mellan tummen och pekfingret.
  2. Höger hand: gör omtag om stickan med garnet så tråden “korsas” över stickan, håll i omtaget.
  3. För stickan ner under första tråd upp längs tummen och hämta sedan upp första tråd från pekfingret.
  4. För tillbaka tråden ut genom öglan på tummen.
  5. Släpp tummen och dra åt lite lätt. Se till att dina maskor inte blir för tighta.
  6. Upprepa tills du har lagt upp alla dina maskor.


Se till att du lägger upp maskorna löst

Det blir lättare att sticka de första par varven om dina uppläggningsmaskor är lite lösa. Du har kanske redan hört att man kan göra maskorna lösare genom att lägga upp dem på två stickor i stället för en. Men faktiskt blir maskorna bara långa och sladdriga att se på. 

I stället kan du sätta ett finger mellan föregående maska och den du håller på att lägga upp. På detta sätt får du fina lösa maskor längs med kanten.

Tips! När du ska börja på ett stort projekt med många maskor kan det vara svårt att hålla koll på maskantalet. Använd maskmarkörer som hjälp när du lägger upp dina maskor. Sätt tex. en maskmarkör efter var 20:e maska. Markören kan placeras direkt på stickan eller i själva maskan.

Så här stickar du rätmaskor (rm)

Räta maskor som förkortas rm är en av de absolut vanligaste sticktekniker. Lär dig sticka räta maskor i videon ovan. Ge inte upp om maskorna inte glider lätt på stickorna med en gång. Ju fler gånger du upprepar rörelsen, ju mer flyt kommer du uppleva när du stickar. Därför är det också en bra idé att börja med lite enklare projekt så du verkligen kan träna upp tekniken. Du kan tex. öva räta maskor genom att sticka en disktrasa.

Rätmaska: Så här gör du

  1. Stick in högra stickan genom första maskas främre båge på vänster sticka.
  2. Sno höger sticka runt garnet.
  3. Ta med garnet tillbaka genom maskan.
  4. Släpp av den gamla maskan. 


Så här stickar du aviga maskor (am)

Nästa grundteknik som du måste bli bekväm med är aviga maskor (am). Aviga maskor kan verka svårare än räta maskor vid första ögonkastet, men det handlar faktiskt bara om att övning ger färdighet. Se hur du stickar aviga maskor i videon ovan.

Avig maska här gör du

  1. Håll tråden bakom arbetet.
  2. Stick in högra stickan bakifrån genom första maskas främre båge på vänster sticka
  3. Med högerstickspets, ta med garnet tillbaka genom maskan.
  4. Släpp av vänsterstickans gamla maska.


Kanske var det inte på detta sätt att din mormor eller farmor lärde dig sticka aviga maskor. Det finns faktiskt fler olika sätt att sticka aviga maskor, alla är lika bra så det är bara att välja den teknik som funkar bäst för dig. Jag valde denna teknik då jag tycker den är enkel och lätt att lära sig som nybörjare.

Sådär ja! Nu kan du både sticka räta och aviga maskor. Det betyder ju att du redan nu kan kasta dig över fler olika sticktekniker som alla består av kombinationer av räta och aviga maskor. Det gäller tex. slätstickning, resårstickning, mosstickning och mossresår.

Så här maskar du av ditt projekt

Nu har du kommit fram till sista steget i ditt stickarbete och ska nu avsluta arbetet. Se hur du maskar av dina maskor i videon ovan.

Det är ganska enkelt. Det är faktiskt bara att sticka 2 rätmaskor och sedan lyfta den första över den andra med vänster sticka – fortsätt på detta sätt varvet ut, klipp tråden och dra änden genom sista maskan. Slutligen ska alla trådar fästas med en nål.

Så här maskar du av ditt projekt

  1. Sticka först två räta maskor.
  2. Lyft första maskan över den andra så du nu bara har en maska på höger sticka.
  3. Sticka nästa maska och dra yttersta maska över den du stickade. Fortsätt tills du har stickat alla maskor på vänster sticka och har en maska kvar på höger sticka.
  4. Klipp garnet och dra änden genom sista maskan.


Hurra, nu kan du sticka!

Grattis! Det är ju så häftigt! Nu är du en äkta stickare. 

Du har nu lärt dig grundteknikerna och det ska firas. Du vill kanske börja på ditt allraförsta projekt redan nu?


Nybörjarvänliga mönster

Nu är du redo att kasta dig över ditt allraförsta stickprojekt.

Det är en bra idé att börja med ett mindre projekt som tex en disktrasa, en scrunchie, en mössa eller en halsduk. Det finns oceaner av nybörjarvänliga mönster som du kan börja med.

Se vårt stora urval av stickmönster här.

Sticka en disktrasa

Ett bra sätt att öva sticktekniker på, är att sticka disktrasor. Och jag talar av erfarenhet. Det är ett riktigt bra sätt att bli förtrogen med de olika grundtekniker i sin egen takt.

Pröva dig fram egenhändigt eller följ ett mönster. Det viktigaste är ju att du kommer i gång att sticka utan oro att göra fel.

Vårt bomullsgarn Rainbow Cotton 8/4 är ett bra garn till disktrasor och den tjockare varianten i samma garn Rainbow Cotton 8/8  kan du med fördel använda om du ska sticka grytlappar.


Gratis
 
Gratis

Resårstickad Disktrasa - Hobbii

Snygg resårstickad disktrasa.

Se mönstret här














Sticka en scrunchie

Ett annat mycket nybörjarvänligt projekt är en scrunchie. Du kan antingen sticka en fyrkantig bit i slätstickning eller du kan sticka runt på rundstickor. När du är färdig, syr eller virkar du ihop den runt ett hårband – och nu har du en fin håraccessoar! 

Känner du dig tryggast med en tydlig beskrivning är vårt mönster på en Party Scrunchie en möjlighet. Uppmärksamma dock att Diablo garnet som används i detta mönster är ett tunt garn och du måste därför även känna dig bekväm med tunna stickor.


Gratis

Party Scrunchie

Sätt lite glitter på vardagen med en party scrunchie

Se mönstret här

 
Gratis

Everyday Glitter - Scrunchie

Tillför lite glitter i vardagen

Se mönstret här














Sticka en mössa

Kanske du vill sticka en mössa eller ett pannband? En av de första stickmönster jag prövade var en mössa. Och jag lovar dig, jag var så himla stolt då den var klar!

Du kan tex pröva sticka en Forst Mössa eller en Ydun Mössa, båda stickade med vårt härliga och varma ull blandgarn Tweed Delight.


 















Har du gjort fel?

Det är helt normalt att göra fel när man stickar. Även de mest erfarna och passionerade stickentusiaster tappar en maska då och då eller gör andra fel i deras projekt.

Det är också ganska normalt att vilja kasta ut sitt stickarbete genom fönstret ibland. Ta ett djupt andetag och en paus 😊

Skulle du råka göra fel finns det hjälp därute! Hitta massor av hjälp på Google och Youtube. På vår Youtube kanal hittar du även fler tekniker och massor av inspiration inför ditt nästa projekt.

Är du färdig? Visa oss ditt projekt 

Är du färdig med ditt allraförsta projekt – eller har du redan kastat dig över andra, tredje eller fjärde projekt?

Vi vill jättegärna se din disktrasa, mössa eller tröja som du säkert (och med all rätt) är jättestolt över.

Har du stickat ett av våra mönster?

Dela gärna en bild på ditt projekt på vår hemsida ❤ Leta fram mönstret du stickade, ladda upp en bild under fliken “Bildgalleri. Lämna även gärna en recension av mönstret.

Mycket nöje med stickeriet!

Kärleksfulla hälsningar från oss ❤️