Om du, precis som jag, virkar väldigt mycket, så är jag säker på att du också har stött på problem som kan få dig att krypa ur skinnet!

Jag har valt 6 virk-kriser som jag är säker på att ni kan relatera till.

De 6 kriser som jag oftast stöter på har jag provat att hitta lösningar till, så att de förhoppningsvis inte sker igen – men när du virkar kan du aldrig vara helt säker 😉

1. Färgbyten som inte passar ihop 

Vi vet det alla! Man har kommit igång med ett gosedjor eller en boll där man ska byta färg. Problemet är bara att färgerna inte möts på samma varv och det ser allt för dumt och slarvigt ut för att kunna fortsätta.

Lösning:

Det finns en enkel lösning på problemet. Det är väldigt vanligt att amigurumi-mönster virkas i spiral, men det funkar bara inte vid färgbyten! Det finns flera sätt för att undvika det fula färgbytet. Antingen kan du virka med avslutade varv istället för i spiral, eller så kan du klippa tråden och börja med den nya färgen ett bestämt ställe på varvet. Se blogginlägget om amigurumi för att få en bättre beskrivning av tekniken – läs det här. 


2. Fästa ändar

Att fästa ändar är inte allas kopp te – jag har dock träffat med-virkare som gillar att fästa ändar 😱 Det är svårt att förstå när man själv inte föredrar det. Det kan vara en väldigt jobbigt projekt, speciellt om du inte har fäst ändarna under projektets gång! Jag glömmer det ofta, just för att det är så tråkigt!

Lösning:

När du har bytt färg en miljon gånger och ditt arbete ser förvirrande ut med alla de lösa ändar som hänger, så kom ihåg detta enkla trick till nästa gång: Du virkar härmed in ändarna från bytet av nystan eller färg, och därmed försvinner de in i arbetet så samma sätt som om du syr in ändarna med en stoppnål.

3. Arbejdet blir buligt/vågigt – för många/för få maskor 

När arbetet blir buligt eller vågigt är det som regel när man har virkat en cirkel eller början på en boll. Ofta vill man inte erkänna att det är ett problem och försöker ihärdigt att virka vidare i hoppet om att problemen mirakulöst försvinner. Det sker bara så sällan!

Lösning:

Av erfarenhet vet jag att det enda som funkar är att pilla upp tills det slutar böja sig 😉 Läs blogginlägget: vägen till de perfekta uttagningarna– här finns goda råd på hur du kan undvika problemen. 

4. Virka för stramt

Blir din trasa tre gånger så liten som mönstret säger, eller blir tröjan i vuxenstorlek plötsligt til barnstorlek? 😉 Då virkar du säkert alldeles för hårt. Det kan också vara att du har en för liten nålstorlek, men ofta är problemet ”bara” att du stramar åt garnet för mycket. Jag gör det själv och det kan vara svårt att vänja sig av med.

Lösning:

Du bör alltid gör ett virkprov först, då det kommer visa om du generellt virkar stramare än du borde. Om du gör det kan du antingen gå upp en nålstorlek eller testa att virka extra löst, även om det kan vara svårt om du är van med att dra åt garnet och kämpa dig in i maskorna. Läs mer om virkfasthet här. 

Om du letar efter en ny virknål rekommenderar jag antigen Clover Soft Touch eller Clover Amour. Både har ett riktigt bra grepp och garnet glider lätt och obesvärat över kroken. 

5. Varför blir kanten så ful och ojämt?

En ful kant är något som jag fortfarande stöter på. Det är särskilt på disktrasor det sker och alltid i nya mönster. Det sker för att man sätter ner nålen i fel maska eller för att man helt enkelt hoppar över en maska. Av misstag såklart!

Lösning:

Om du upplever att krisen sker igen och igen, så prova räkna varje maska för att vara säker på att du har rätt antal från början till slut. Om du som jag, lätt blir distraherad och därför glömmer vilket tal du har kommit till – så använd en maskmarkör i den sista maskan. Det är så smart, för då behöver du aldrig räkna och du är alltid säker på att vända och/eller börja i den rätta maskan. 

6. Problem med magisk ring

Magisk ring är avgörande för att kunna virka runt, dock kan rimligt mycket frustration skyllas på tekniken!

Lösning:

Som tur är har jag redan skrivit ett blogginlägg om tekniken, så du behöver bara trycka på länken för att få en mycket utförlig guide: läs det här - så garanterar jag dig att en magisk ring framöver INTE kommer vara bland dina virk-kriser 😀


Jag hoppas att jag har satt ord på de kriser och irritationsmoment som du upplever! Och mest av allt hoppas jag att jag har gett dig några användbara lösningar så att du framöver slipper alla frustrationerna 😉


Vänlig hälsning,

Josefine, Hobbii