Uttagningar är avgörande för att kunna virka runt. Du kommer få användning för uttagningar när du ska virka en boll eller andra runda former.

Har du kolla på hur man gör en magisk ring?

Om du inte har det, eller bara behöver lite repetition, så se mitt tidigare blogginlägg Magisk ring: så blir du en mästare 

Inlägget har illustrationer av en cirkel som är virkad i spiral, istället för en cirkel där varje enskilt varv blir avslutat. Du kan använda guiden oavsett om du avslutar varje varv med en smygmaska eller virkar runt i spiral.

Uttagningar

När du har gjort din magiska ring och du ska utvidga för att göra början på en cirkel, så är det avgörande att du har kolla på hur – och när – du gör dina uttagningar. Jag har därför gjort en liten guide som jag hoppas kan hjälpa dig med att göra den perfekta cirkeln. Uttagningar som teknik är rätt simpelt – du gör bara två maskor i en existerande maska. Det kan dock vara en utmaning att veta när du ska ta ut för att få en fin och jämn cirkel. Ofta börjar en magisk ring med antingen 4 eller 6 fastmaskor. Regeln är att du ska öka maskantalet för varje varv med det maskantal som du började din magiska ring med. Jag har gjort en tabell med en översikt över hur du ökar maskantalet per varv och var uttagningarna ska läggas. 

 

I det första varvet ska du alltid göra två maskor i varje existerande maska för att öka antalen med 4 eller 6. Kommande varv placerar du uttagningarna efter ett bestämt mönster – se exempel här:

 I varv 8 visar tabellen att du ska göra 7 fastmaskor och en uttagning. Det vill säga, att du i den 8:e maskan gör två fastmaskor i samma maska. Det är på detta sätt som du utvidgar cirkeln och gör den större. I varv 8 ska du ha 54 maskor om du börjar med 6 fastmaskor. Det betyder, att för att få de 54 fastmaskorna i varv 8, ska du utvidga din cirkel med uttagningar var du gör 7 fm och en uttagning varvet runt – tills du har 54 maskor. Du kan man fördel använda en maskmarkör där du börjar varvet, så att du slipper räkna. 

Har du upplevt att din cirkel inte blir helt runt och jämn?

Det är ett problem som många stöter på, inklusive jag själv. Du kan råka ut för att arbetet blir vågigt, buktar eller att cirkeln blir mer 6-kantig än rund. Bara lugn, det finns lösningar på alla dessa irritationsmoment. 


Om ditt arbete blir vågigt kan det vara för att du har gjort för många uttagningar per varv – du har ökat ditt maskantal med mer än vad du skulle. Den enda lösningen på problemet är att pilla upp det till det sista stället var det inte vågade sig och helt enkelt börja om. Ibland kan du ha sån tur att ett par omgångar utan uttagningar kan hjälpa, men det är mer ett undantag än en regel att detta lyckas. Du kan också prova att gå ner en nålstorlek, då fel storlek kan få cirkeln att böja sig, även om uttagningarna är korrekta. Buktar sig arbetet upp eller ner? Det kan ske om du inte har ökat ditt antal maskor tillräckligt och du behöver tyvärr pilla upp fram till att det slutar bukta sig. Om du har använt en för liten virknål så kan arbetet också göra detta. Byt nålstorlek så att det passar med det som rekommenderas till garnet – det står skrivet på banderollen.

Har cirkeln blivit kantig? 

Om din cirkel blir mer kantig än rund, betyder det inte nödvändigtvis att du har gjort fel. När uttagningarna placeras precis över varandra så blir arbetet kantigt. För att undvika detta kan du förskjuta uttagningarna så att det blir spridda över hela varvet. Du kan också börja förskjuta uttagningarna när du märker att arbetet börjar bli kantigt. Om du t.ex. börjar med ett varv var du ska göra 7 fastmarkor – 1 uttagning, så kan du börja varvet med uttagning och därefter göra 7 fastmaskor. Du kan också göra ett par fastmaskor – 1 uttagning, och därefter fortsätta som vanligt med 7 fastmaskor – 1 uttagning. Det betyder att du förskjuter alla uttagningarna på varvet. Det är inte så viktigt när du börjar uttagningen eller var du placerar dem, du ska bara vara säker på att du får rätt antal maskor för varvet. När du börjar ett nytt varv och vill förskjuta uttagningarna, kan det vara lite svårt att hålla reda på när du har kommit hela varvet runt, då du kanske är van med att varvet slutar med en uttagning. Det kommer det inte göra med en förskjutning. Du behöver därför använda en maskmarkör i startmaskan och kan därmed hålla koll på när varvet ska sluta.

Som jag skrev tidigare, visar bilderna i inlägget en cirkel virkad i en spiral, men jag har också virkat en cirkel där varje varv avslutas med en smygmaska, så att du kan se skillnaden.

 

Den första cirkeln på bilden är virkad i spiral. Du kan se det genom att varven fortsätter runt och runt, utan att du kan se en övergång mellan varje varv. Den andra cirkeln är virkad med avslutade varv. Här avslutas varje varv med en smygmaska och ett nytt varv börjar med en luftmaska. När man avslutar varje varv kommer det en tydlig samling som syns genom arbetet. 

Jag hoppas verkligen att du kan använda inlägget och att tabellerna ger dig en överblick och en metod för att virka runt – det var iallafall min avsikt! Jag använder själv tabellerna när jag ska virka runt utifrån ett mönster. Du kan lugnt spara detta blogginlägg och komma tillbaka nästa gång du ska virka runt. Jag kan lova dig att du får användning för det ;-) 

Vänlig hälsning

Josefine, Hobbii

Ps. Om du inte har 100 % koll på alla förkortningar som används i inlägget, så se Karolines blogginlägg om virk- och stickningsförkortningar