Laura Dalgaard är stickdesignern bakom den helt nya tigerdesignen som stödjer WWF-Danmarks arbete för att rädda jordens vilda tigrar. Vi frågade Laura om hennes tankar bakom samarbetet och designen – hon har gett oss ett par tips med på vägen.
👆 Laura Dalgaard med tigertröjan i färgkombinationen ‘Rare’.
Känner du redan till namnet Laura Dalgaard tänker du säkert på unika lekande stickdesign. Laura har en unik förståelse för färger, former och material som gör hennes stickarbeten till ikoniska konstverk som många drömmer om att kunna sticka.
Laura är även designern bakom den fräcka tigerdesign som du kan köpa mönster till här. Alla intjänade pengar från försäljning av mönstret går oavkortat till WWF-Danmarks arbete för de vilda tigrarna.
Vi är ärligt talat helt galna i detta samarbete! Därför har vi pratat med Laura om hennes stickuniversum, designprocessen och samarbetet om tigertröjan. Läs med här 👇
Psst! Laura bjuder även på några tips till dig som överväger att kasta dig över den vilda designen.
1. När började ditt intresse för stickning?
“Jag lärde mig sticka för 13 år sedan då jag var 25 år gammal. Då jag sedan några år efter kom in på designskola visste jag ännu inte att det var den riktningen jag ville ta.
Da jag lärde mig sticka kände jag ändå att detta var något som verkligen funkade för mig och att jag hade talent.
Det jag kände att jag var speciellt bra på var inte bara det att sticka men mer att förstå hur man konstruerar och formar sitt stickarbete. Att förstå formen och det tredimensionella arbetet med garn.”
2. Hur ser din designprocess ut?
“Om jag ska göra ett större projekt eller kollektion brukar jag göra ett moodboard. Det ger mig en överblick över vilka färger och atmosfärer jag arbetar med. Mitt senaste moodboard är tex inspirerat av spiritualitet.
Jag arbetar mycket med atmosfär. Det kvittar egentligen vad det är man hittar en bra atmosfär inom. Kanske är man helt tokig med Pokémon, då kan man ju arbeta med den färgskalan utan att det absolut måste vara med en Pokémon på designen. Man behöver alltså inte översätta sin inspiration så direkt. Det kan bara vara helt subtilt.”
👆 Laura Dalgaard hittar sin inspiration i moodboards med färger och atmosfärer.
3. Vad kännetecknar ditt stickuniversum?
“Det är viktigt för mig att mina design har en viss kvalité. Att det är unikt och att jag har med både material, färger och kombinationer i mitt arbete. Jag arbetar mycket med kontrast. Det kan gälla både färger, material och kreativa uttryck.
Jag använder färger för att skapa uttryck och jag strävar efter att skapa historier genom färger. Ser man mig och min design utifrån tycker man nog att jag består av en viss färgpalett. Men jag har alltid en mission om att utmana mig själv.
Ofta har man några fördomsfulla idéer nar det gäller färger. Om någon tycker illa om en färg får jag först lust att utforska och använda färgen på ett sätt att de ändrar åsikt.
Säg tex att folk inte tyckte om orange: Tar jag då lite orange och nertonar den och sätter ihop den med en annan färg kanske det plötsligt funkar jättebra.”
4. Varför tackade du ja till samarbetet med WWF-Danmark och Hobbii?
“Sedan jag var liten har naturen varit viktig för mig, speciellt djuren, och jag tycker att vi alla har ett ansvar att ta hand om vår natur och skydda den.
Att kunna bidra genom att skapa ett uttryck och lite uppmärksamhet genom min tigerdesign är det minsta jag kan göra för att skapa förändring i världen.
Jag visste ju alldeles väl att tigern var ett hotat djur. Men det berörde mig väldigt djupt då jag hörde om fällorna som tjuvjägarna fångar tigrarna med. Jag överraskades av hur lite jag egentlig visste om tigrarnas situation och därför tänkte jag att jag gärna ville bidra till att skapa ökad uppmärksamhet om det.”
👆 Laura Dalgaard hoppas att tigerdesignen kommer att skapa uppmärksamhet om tigrarnas situation. ”När jag kan bidra genom att skapa ett uttryck och lite uppmärksamhet genom min tigerdesign är det minsta jag kan göra för att skapa förändring i världen.”
5. Vilka tankar har du haft om tigerdesignen?
“Då jag skulle designa tigertröjan i samarbete med WWF-Danmark och Hobbii var det viktigt för mig att det skulle vara en tiger som också liknar en tiger. Det skulle alltså inte vara en naiv och tokig tiger, men se ut som det stolta djur en tiger är.
Genom designen kommer folk förhoppningsvist lära mer om vad som händer i den vilda naturen. Visst, försäljning av mönstret ger ekonomiskt stöd till WWF-Danmarks arbete men jag hoppas även att folk lär sig något”
6. Vilka överväganden ligger bakom de olika färgkombinationerna?
“Jag har lekt med själva uttrycket och färgkombinationerna för att designen kunde få olika uttryck och passa till olika personer.
Min tigerdesign finns i fyra olika färgvariationer. Vi har en klassisk orange tiger som lyser upp på stan precis som tigern gör ute i djungeln. Sen en ljusare variant som är för dem som tycker mer om lite dämpade färger. Och slutligen två extra designer som är lekfulla och modiga i sin mix av färger och som passar alla oavsett kön.”
7. Vad är det du tycker om med garnet Evergreen som tröjan stickas av?
“Det var viktigt för mig att använda hållbart garn i detta samarbete för att undvika belastning av naturen samtidigt som vi stödjer WWF-Danmarks viktiga arbete med att rädda den vilda tiger. Garnet finns i en superfin färgsekvens och har en jätteskön kvalité.
Hållbarhet betyder mycket för mig som designer. Men som liten designer är det inte alltid möjligt att ta ett beslut i en specifik riktning. Därför är det så skönt när större företag bidrar. Det är en stor orsak till att jag sa ja till ett projekt som detta.”
👆 Evergreen består av ekologisk merinoull och är GOTS-certifierat, en internationell standard för miljömässig och socialt ansvarig tillverkning av ekologisk textil. Det er vi superstolta över! Hitta garnet här.
8. Vilka tekniker har du använt till att skapa tigermotivet med och varför?
“Jag har valt att använda både intarsia och broderistygn i min design för att göra det lättare för folk att hänga med. Det kan vara jättejobbigt att sitta med 30 nystan som du skulle ha gjort om du endast skulle använda intarsia-tekniken på tigertröjan. Dessutom blir små detaljer inte alltid så fina med intarsia, därför komplimenterar broderiet så bra.
Mönstret innehåller dock två diagram så man även kan sticka sin tigertröja bara med intarsia tekniken om man vill. Mitt temperament passar bara bättre till något som är lättare att gå i gång med och sen älskar jag bara att brodera.”
9. Vad är ditt bästa tips till stickaren som kastar sig över intarsia tekniken för första gången?
“Generellt ska man inte vara rädd för att kasta sig över intarsia. Ett projekt med intarsia tar lite längre tid och det är okej.
Mitt största hinder var att jag skulle sticka fram och tillbaka. Det var ju bara det sista jag hade lust med. Men jag tyckte ändå att resultatet är värt det.
Därför tog jag ett beslut att sticka en hel tröja med aviga maskor bara för att bli bra på att sticka avigt. Kanske lite nördigt men att hata aviga maskor kan begränsa ditt arbete en hel del. Därför kände jag att fick lära mig älska det.”
10. Vad är ditt bästa råd till stickaren som aldrig har broderat förut?
“Låt bli att börja med en alldeles för lång tråd. Personligen gör jag alltid det att jag för nålen i samma riktning som jag broderar. Arbetar jag tex mot vänster för jag nålen runt maskan från höger mot vänster i maskbågen ovanför.
Dessutom klipper jag inte garnet. På det sättet kan jag fortsätta brodera med den änden som hänger löst utan att behöva fästa så många trådar”
👆Här ses Laura Dalgaard i färgkombinationen ‘Candy’. Köp den fräcka tigerdesign och ge ditt stöd till WWF-Danmarks arbete för de vilda tigrarna. Sticka i precis de färgerna du önskar.
Ge ditt stöd till WWF-Danmark och kasta dig över Laura Dalgaards coola tigerdesign
Häng med och gör en skillnad för de vilda tigrarna. Köp mönstret och ge ditt stöd till WWF-Danmarks arbete med att rädda jordens vilda tigrar – och sticka den ikoniska tiger till dig själv eller en du tycker om.
Behöver du lite hjälp till teknikerna?
- Lär dig sticka intarsia/gobelängstickning. Klicka här.
- Lär dig brodera maskstygn/broderistygn. Klicka här.