Intarsiastickning - också kallad gobelängstickning - är en bra teknik, när du ska byta mellan flera färger för att göra ett större motiv i slätstickning. I detta blogginlägg kan du bekanta dig med tekniken, så du kan börja sticka all världens vackra, färgskiftande motiv efter diagram.
Nu ska vi se på en stickteknik, som - om jag ska vara helt ärlig - tog andan ur mig lite, då jag hörde om den första gången, nämligen Intarsiastickning.
Intarsiastickning, som också kallas gobelängstickning, är en teknik som används när det skapas färgmotiv i slätstickning, och den innebär, att du arbetar med olika färger och byter färg på garntrådarna i ditt arbete.
Verkar det oöverskådligt? Innan du får hjärtklappning och handsvett vill jag bara säga: Intarsiatekniken är inte alls svår att lära sig, även om det kan låta så. Faktiskt vill jag påstå, att du kommer att förstå tekniken supersnabbt. Och det allra bästa är, att när du först har lärt dig grundprinciperna, ja då finns det inga gränser för vilka vackra och roliga motiv du kan skapa om du släpper loss fantasin.
Gör dig redo att bli väldigt exalterad! 😍
I detta blogginlägg får du svar på:
- Vad är Intarsiastickning?
- Hur stickar man Intarsiastickning? (med videoguide)
- Intarsiastickning eller tvåfärgsstickning - vilken teknik ska jag använda?
- Vad kan man sticka i Intarsiastickning?
Jag tänker börja med att förklara varför Intarsiastickning är supersmart.
👆 Denna ‘Sheepy’ Tröja är stickad med intarsia. Hitta mönstret gratis här.
Vad är Intarsiastickning?
Intarsiastickning, som också kallas gobelängstickning, är som nämnt en färgteknik som kan användas när du arbetar med två eller flera färger, för att göra ett motiv i slätstickning.
Det smarta med tekniken är, att du - i motsats till andra färgtekniker - endast arbetar med en aktiv färg åt gången. De övriga färgerna hänger löst från ditt arbete, tills du ska använda dem igen.
Du stickar i uppdelade block eller förlopp med olika färger, och Intarsiastickning kräver därför en god planläggning. Ett stickdiagram är därför helt oumbärligt och ingår som en del av det mönster du väljer.
Pst! Fälten i ett stickdiagram läses i stickriktning. Det vill säga att du ska läsa från höger till vänster, när du är på rätsidan, men från vänster till höger när du är på avigsidan. Börja i nedersta högra hörnet.
När du stickar Intarsiastickning ska du noggrant studera ditt diagram. Notera hur många olika färger du ska använda på nästa varv, och om du ska använda samma färg flera gånger. För varje gång du byter färg i Intarsiastickning ska du använda ett nytt separat garnnystan.
👆 Så här kan ett stickdiagram se ut. Prova att följa en rad med fingret för att ta reda på hur många gånger du ska byta färg.
Tips: vinda upp garnet i mindre nystan med bobiner
Det kan vara en fördel att vinda upp några mindre nystan i varje färg. Till detta kan du använda bobiner. En bobin är ett genialiskt redskap när du stickar med flera färger, då du vinda upp alla färger - och kanske flera av samma färg - på bobiner. Du kan köpa ett set med 6 bobiner här.
Videoguide: Så här stickar du Intarsiastickning
I denna video kan du lära dig hur du stickar Intarsiastickning:
Så här byter du färg utan att det blir hål
När du stickar Intarsiastickning, ska du vara noga med att det inte uppstår ett hål när du byter färg. Detta gör du genom att sno de två garnerna om varandra såsom visas i videon ovanför. På så sätt låser du garnerna och får ett fint enkelt färgbyte.
Så här byter du till ny färg på rätsidan
- Placera garntråden med den nya färgen så att garnänden ligger på rätsidan av arbetet, samtidigt som ditt garnnystan befinner sig på avigsidan.
- Håll den gamla och den nya färgen i vänster hand, och lägg den gamla färgen över den nya.
- Sticka vidare med den nya färgen.
👆 På rätsidan: Placera garnänden av den nya färgen på rätsidan av projektet. Lägg den gamla färgen över den nya - och fortsätt sticka med den nya färgen.
När du ska lägga till ny tråd när du är på avigsidan, ska du göra likadant. Du ska placera garnänden på rätsidan, som vänder bort från dig. Sno de två färgerna genom att lägga den gamla tråden över den nya och sticka därefter vidare.
Pst! Du ska inte bekymra dig över att det kommer att hänga lösa trådar ner på framsidan av arbetet. Dessa för du bara över på baksidan när de ska fästas 😉
Så här byter du mellan dina färger på avigsidan
- Flytta fram den gamla färgen framför arbetet (på avigsidan).
- Ta den nya färgen som hänger löst från arbetet, och lägg den över den gamla färgen.
- Sticka vidare med den nya färgen.
👆 På avigsidan: Byt färg genom att flytta den nya färgen till projektets rätsida.
Så här byter du mellan dina färger på rätsidan
- Lägg den nya färgen över den gamla, så de två färgerna blir snodda (på avigsidan).
- Sticka vidare med den nya färgen.
Tips: Kom ihåg att löpande strama åt de lösa trådarna lite grann, så att du får ett jämnt resultat i din stickning.
👆 På rätsidan: Snurra de två färgerna runt varandra.
Lås fast garnet löpande, när du flyttar det
När du arbetar med Intarsiastickning, är det bra att vara lite extra framsynt. Titta därför alltid efter var du ska använda dina färger på nästa varv.
Du kan hamna i en situation där du ska flytta garnet på avigsidan allt efter var färgen ska användas nästa gång. Det känner du kanske igen från andra tekniker med flerfärgsstickning.
Om du ska flytta garnet över många maskor, bör du löpande låsa fast tråden på avigsidan av arbetet. Detta gör du - helt i stil med Intarsiatekniken generellt - genom att sno de två garnerna om varandra på avigsidan och därefter stickar du bara vidare. På så sätt undgår du de irriterande, långa trådar på avigsidan. Lås garnet efter var 3.e - 4.e maska.
Intarsiateknik eller flerfärgsstickning - vilken teknik ska jag använda?
Kanske känner du redan till tvåfärgsstickning och funderar på om du inte kan använda den tekniken till att skapa dina färgskiften? Och jo, det är klart du kan, men det är både fördelar och nackdelar med denna teknik.
Tvåfärgsstickning passar perfekt till frekventa byten mellan två färger
Tvåfärgsstickning, också känd som jacquardstickning, används bl.a. till Fair Isle-stickning. Det är en teknik, där du arbetat med två färger och frekventa färgbyten för att skapa all världens mönster.
Du arbetar således med två färger på en gång, där den färg du inte aktivt använder förs med på baksidan av projektet. Då du byter färg ofta, är det förnuftigt att föra med båda garntrådarna, så du hela tiden har båda tillgängliga och fritt kan byta färg.
Tvåfärgstekniken passar dock inte till att arbeta med fler än två färger, då blir ditt arbete snabbt väldigt tjockt och tätt. Stickar du t.ex. en tröja, riskerar du att den blir mycket fast och varm.
Tekniken passar inte heller till längre mellanrum mellan färgbytena då det slutar med en onödigt stor garnförbrukning med tanke på de långa inaktiva trådarna på arbetets baksida. Då är det roligare att använda extra garnet till ett annat projekt, eller hur?
Ytterligare en skillnad mellan jacquardstickning och intarsia är att jacquardstickning stickas runt, men intarsia stickas fram och tillbaka.
👆 När du använder intarsiatekniken kommer färgförändringarna att se ut så här på avigsidan.
Spara garn med Intarsiastickning
Med Intarsiastickning arbetar du, som nämnts tidigare, bara med en aktiv garntråd åt gången. Det betyder, att du använder långt mindre garn och samtidigt uppnår ett luftigt och lätt resultat.
Intarsiastickning är därför det självklara valet om du arbetar med ett stort motiv i slätstickning med mer än två färger, där det kan vara långt mellan färgbytena.
Vad kan man sticka med gobelängstickning?
Här har jag samlat några av våra mönster med vackra motiv som du kan sticka med gobelängtekniken.
Gratismönster med intarsia
- Tutti Frutti Strawberry - Vest
- Tutti Frutti Lemon - Vest
- Tutti Frutti Watermelon - Vest
- Sheepy - Sweater
- Ivolo - Bluse
- Love Games - Sweater
- Countryside - Sweater
- Judith - Julebluse
👆 Sticka till exempel den finaste 'Love Games'-tröjan med intarsia. Design av AnxiousGirlKnits. Du hittar gratismönstret här.
Ha så kul med stickandet!