När du är på gång med stickarbeten med detaljerade motiv kan det underlätta att skapa detaljer genom att brodera maskstygn ovanpå det stickade. Här hittar du min guide till hur du kommer i gång med maskstygn.


Maskstygn är en teknik som används till att sy eller brodera nya maskor ovanpå existerande maskor för att skapa ett motiv ovanpå slätstickat arbete. Tekniken gör att det ser ut som att maskstygnen är en del av det färdiga stickarbetet

Stygnen broderas på ditt färdiga stickarbete och kan användas för att bifoga fina detaljer. Jättesmart om ditt projekt kanske behöver det där sista lilla touch!

Maskstygn är en superenkel och mycket användbar teknik. Låt oss titta lite på hur man gör!

Detta behöver du

  • En ullnål eller en stoppnål.
  • Garn. Du får finaste resultatet om du gör dina maskstygn med samma garn som du använde till ditt projekt.

Videoguide: Så broderar du maskstygn

Börja med att klippa av en bit garn och trä garnet på nålen. Ta fram det ditt slätstickade arbete och området där du vill brodera de första maskstygn. Kanske följer du ett mönster eller ett diagram?

Nu är du redo att börja brodera!

Steg för steg: Maskstygn

  1. Stick ner nålen från avigsidan genom botten av maskans ‘V’.
  2. Fortsätt upp över maskan och för sedan nålen genom båda ”ben” på maskan ovanför. Dra garnet genom.
  3. Stick ner nålen genom botten av maskans ”V” en gång till för att hamna på avigsidan.
  4. Fortsätt med samma teknik tills motivet är klart.


Tips: Gå direkt till startpunkten i nästa maska

Vill du undvika att dra garnet genom arbetet alldeles för många gånger kan du sticka ner nålen genom vänstra ”ben” på maskan du arbetar med och genom högra ”ben” på nästa maska. På detta sätt kommer du direkt till startpunkten vid nästa maska😉


👆 Arbetet med maskstygn går lite fortare om du hoppar direkt till nästa maskas startpunkt enligt bilden ovan.

Maskstygn i A- eller V-maskor

Du kan göra maskstygn på 2 olika sätt: Ovanpå ‘A’-maskor eller ‘V’-maskor (alltså oavsett om arbetet stickas nerifrån och upp eller uppifrån och ner). I guiden ovan är det ”V”-maskor som visas på en provlapp.

Oavsett om du broderar genom A- eller V-maskor är tekniken likadan: Du börjar i toppen av din maska och broderar en maska ovanpå genom att dra garnet genom ”benen” på maskan ovanför (vid V-maskor) eller nedanför (vid A-maskor).

Bra tips när det gäller maskstygn

1. Supplera gärna med andra tekniker om motivet är stort

Kom även ihåg att ditt stickarbete bliver tjockare och styvare när man bifogar maskstygn ovanpå det stickade. Det kan vara bra att komma ihåg när du planerar och designar något större motiv.

Vill du gärna kasta dig över ett stort och detaljerat motiv kan du i planeringsfasen tänka över om du vill att delar av motivet ska vara flerfärgat eller intarsia och sedan supplera med maskstygn. Du får ett oerhört fint resultat med intarsiatekniken om du planerar att växla mellan två och flera färger på ett stort motiv.

Känner du inte till intarsia? Lär dig sticka gobelinstickning (intarsia) här >>

2. Följ ett diagram 

Det kan vara en riktigt bra idé att följa ett diagram när du ska brodera maskstygn ovanpå ditt stickarbete. Då kan du nämligen vara rätt så säker på hur resultatet blir.

Du kan även själv rita ett motiv på rutigt papper eller i ett softwareprogram på din dator.

Har du ett bra tips till andra som ska brodera maskstygn på sitt stickarbete? Lämna gärna en kommentar i rutan nedan och sprid god krea-karma 👇

Glada garnhälsningar från oss 💜