Vi har samlat ett gäng geniala tips som kommer underlätta dina kreativa sysslor!Älskar du att sticka, älskar du säkert också alla bra tips som kan underlätta ditt stickarbete. 


Vi har samlat 12 småtips du inte vill vara förutan👇🏻 


1. Lägg upp dina maskor löst på stickan


Många tror tyvärr att maskorna blir lösare genom uppläggning på två stickor i stället för en.


Men det är faktiskt en myt! Maskorna blir bara långa och hängiga att se på. När det står i mönstret att du ska lägga upp maskorna löst kan du i stället använda ett finger. 


Placera ett finger mellan föregående maska och den nya maska du ska lägga upp, se även bilden nedan.  Lägg upp en maska, dra åt och flytta fingret till nästa. Upprepa tills alla maskor är upplagda: 
På detta sätt får du en jämn och fin uppläggningskant med lösa, men inte för lösa maskor.


2. Använd maskmarkörer när du ska hålla koll på hur många maskor du har lagt upp


Det kan vara svårt att hålla koll på hur många maskor man har lagt upp när det gäller stora projekt! 


I så fall kan det vara en bra idé att få lite hjälp av maskmarkörer  för att man inte tappar räkningen när man ska lägga upp riktigt många maskor.


Placera tex. en markör efter var 20:e maska. På det sättet behöver du endast räkna maskmarkörerna och sedan multiplicera med 20, lätt som en plätt! 🧶📏
3. Mätt upp rätt garnmängd för italiensk avmaskning


Det är så tråkigt att sitta med en alldeles för kort tråd på slutet, när man ska göra en italiensk avmaskning. Däremot tar det mycket längre tid om tråden är alldeles för lång.


Men hur mycket garn behöver jag då??


Tumregeln är att vira garnet 3 till 3.5 gånger löst runt arbetet som ska maskas av. Ska du tex. maska av en ärm, virar du garnet runt ärmen och klipper av✂️


Ska du maska av något som inte är runt, lägger du bara tråden fram och tillbaka över arbetet 3 – 3.5 gånger.


Du kan med fördel använda en ullnål för italiensk avmaskning. Ullnålen har ett stort nålöga som gör det lätt att trä genom garnet. 
4. Använd en pärla att samla trådarna med i otvinnat garn


Har du tidigare arbetat med otvinnat garn (tex Twister), då vet du att de tunna trådarna kan dela sig under tiden man stickar. 


Vill du undvika att garnet delar sig kan du trä på en pärla innan du börjar. På detta sätt kan du säkerställa att trådarna följs åt under hela arbetet 🥳


Du kan tex. använda silikonpärlor från Go Handmade, som vi även har använt på bilden nedan. 
5. Använd manillamärken när du vill ha koll på dina projekt


Du känner säkert till det! När man har fler projekt på gång samtidigt och glömmer vilken storlek på stickorna man använde 🧶 


Märk upp dina projekt eller provlappar med manillamärken och du kan lätt återgå till arbetet igen 🏷 
På märkena kan du ev. skriva: 


  • Storlek på stickor
  • Mönstrets namn
  • Stickfasthet
  • Garnval
  • Garnets färgkod och partinummer
  • Garnåtgång


På detta sätt vet du alltid vad du har på gång. Dessutom kan du spara manillamärkena om du tex. vill sticka samma projekt i annan färg någon gång.   


TIP: Fäst tex. ett manillamärke på din provlapp och spara den


LÄS ÄVEN: Varför du inte ska strunta i att sticka en provlapp.


6. Fräsha upp ditt stickade plagg med en elastisk tråd


Blev resårkanten på ditt plagg lösare än du trodde, kan du tighta till den med en elastisk tråd.


Sy fast resårtråden på avigsidan tex. runt halsen, nedre resårkant eller runt ärmarna. Du kan även använda tråden på en gammal tröja som kanske blivit lite lös i resåren. På detta sätt får din tröja sin snygga passform tillbaka. 
7. Förnya dina stickade plagg med en luddborttagare


Det finns nästan inget värre än när dina älskade stickade plagg blir luddiga och noppiga. 


Det går att rädda! 


Du kan nämligen hur lätt som helst ta bort ludd och noppor från din tröja eller annat stickat plagg med en elektrisk luddborttagare. Du sätter bara på den och använder den på alla områden som behöver nytt liv. Luddborttagaren har en smart luddbehållare som lätt kan tas av och tömmas i papperskorgen. 
TIP: Luddborttagaren kan även användas till andra textilier som tex. en soffa av tyg eller ull


8. Använd stickstoppar när du lägger ifrån dig arbetet


Har du också råkat ut för att dina maskor smiter från stickorna när du är på farten och har med dig ditt arbete, eller kanske bara flyttar det från en plats till en annan? 


Som tur är finns det en lösning! Ett bra tips är nämligen att använda stickstoppar på stickornas spetsar. De hindrar garnet att halka av och du slipper oroa dig för att arbetet förstörs. 


Har du sparat ihop nog poäng genom vår poängshop kan du dessutom få tag i de här fina stickstoppar av skumgummi, som finns i fler olika storlekar


9. Skydda dina stickade plagg mot klädesmal med cederträkulor


Ibland kan man få problem med att sina hemstickade favoritplagg angrips av klädesmal. Detta undviker du genom att lägga några cederträkulor tillsammans med dina stickade plagg.


Cederträkulor är en 100% ren naturprodukt och klädesmal tycker absolut inte om den naturliga trädoften. 
10. Börja inifrån på garnnystanet


I stället för att ta bort banderollen runt garnet och börja utifrån på nystanet, testa att börja inifrån på garnnystanet.


På detta sätt har du mycket mer koll på garnet och undviker att nystanet ramlar ner på golvet när du arbetar med det. 
11. Sticka även de minsta diametrarna med endast tre stickor


Stickar du strumpor, ärmar eller annat runt med liten diameter kan du nöja dig med tre stickor i stället för fem med de speciella “Crasy Trio” rundstickor från Addi.


Stickorna är tillverkade av metall med korta böjbara kablar i mitten som är så böjbara att du kan fördela alla dina maskor på två stickor och sedan sticka med den tredje.
12. Sticka dubbelt när du byter garn


När du ska byta nystan kan du med fördel sticka med två trådar över några maskor. På det sättet får du en fin och jämn och inte minst hållbar övergång.


Detta gör du genom att lägga det nya garnet längs med det gamla och sticka ung. 4-6 maskor med båda trådar. På det viset fäster du även tråden under tiden du stickar och sedan är det bara fortsätta med det nya garnet.


Observera att resultatet är beroende på typ av garn och vilket projekt du arbetar på. 


Har du några geniala tips för att underlätta stickarbetet? Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarrutan nedan 👇🏻


Crasy Trio - addi

21 cm

Från 225 kr