Den roligaste del av ett projekt är ju att jobba med stickorna eller virknålen. När man har pysslat färdigt och fäst sista tråden har man ju bara lust att påbörja ett nytt projekt. Men blockning har en ganska stor effekt på dina projekt.
När man virkar eller stickar finns det mycket som kan påverka arbetet och ge en annan form än man hade planerat 💔
Virk- och stickfasthet är de vanligaste orsakerna. Har du en ojämn fasthet kan arbetet bli lite snett. Det kan också hända att fastheten är jämn men att du har råkat virka eller sticka lite för hårt och att ärmen plötsligt inte passar till ärmhålet.
Efter många timmar i ett varmt knä kan arbetet även bli skrynkligt och faller därför inte helt som det ska.
Sedan kan det även hända att du har pysslat fram ett helt perfekt projekt som sedan krymper eller blir snedvriden i tvätt 🧺
Ja, det finns många orsaker att dina många timmars arbete kanske inte alltid blir precis som du hade hoppats på. Det är nu att blockning kan rädda din dag 🦸♀️
At blocka är ett sätt att töja fibrerna till önskad form. Stort sett blockar man genom att blöta ner arbetet och låta det torka i den form man önskar.
Det finns dock lite olika sätt att blocka på beroende av arbetets form och garnets fiber.
Trin 1: Hitta fram dina redskap
När du ska blocka kan rätt redskap göra en stor skillnad. Du kan, med lite kreativitet, komma undan med att använda en plan yta som tex. En säng, soffa eller yogamatta, men du behöver även nålar, Nålarna används till att hålla fast arbetet mot ytan medan det torkar -och det kan ju ge ytan några hål.
Därför rekommenderar jag redskap som tål att användas för blockning.
På vår hemsida hittar du blockningsmattor. Dessa smarta mattor kan sättas ihop beroende av arbetets storlek och form. När du är klar kan allt plockas isär så du inte står med en enorm matta som är svår att gömma bort.
Mattorna är lätta men med en fast yta och håller bra på nålarna som du placerar 💪
Du kan även köpa t-nålar eller knappnålar på hemsidan. Jag är själv ganska glad för t-nålar för att nålhuvudets form gör det enklare att få bra tag i dem när man ska trycka ner dem i mattan och dra ut dem igen.
När du ska blocka filtar, sjalar och andra fyrkantiga projekt
Projekt med raka sidor skvallrar snabbt om ojämn fasthet. För att inte behöva sätta fast massiva mängder nålar kan du även använda en kabel. När du är redo att fästa arbetet ska du bara trä kablarna genom dina maskor på alla 4 (eller fler) sidor.
Vill du gärna se hur de smarta kablarna används kan du kolla in denna video.
När du har trätt genom kablarna ska du fästa kablarna mot ytan med några nålar. Du kommer alltså inte helt undan nålarna men kanske bara behöver 20 nålar i stället för 200.
När du ska blocka mandalas och andra runda projekt
Här slipper du också för flera hundra nålar genom istället att använda en flexibel kabel. Kabelns flexibilitet gör att du lätt kan trä den genom alla maskorna hela vägen runt arbetet. Därefter ska kabeln fästas mot ytan med nålarna.
När du ska blocka tröjor, koftor och andra plagg
Projekt utan stora geometriska former kan i vanliga fall bara blockas med mattor och nålar.
Består ditt projekt av fler olika delar som ska monteras kan du även testa att blocka varje del var för sig innan montering. På detta sätt får du fina jämna öppningar och kanter som sedan är lättare att sy ihop.
TIPS: Ska plagget eller delarna ha en viss storlek kan du använda ett måttband till att kolla upp med allteftersom du töjer ut arbetet 📏
När du ska blocka strumpor
Även strumpor kan blockas med en matta och nålar. Men är du en riktig strumpentusiast kan du fullända upplevelsen och gå ett steg längre och köpa dig ett par smarta strumpblockare 🧦
När strumporna är klara ska du bara trä dem på strumpblockare och hänga upp dem på tork.
Trin 2: Bestäm hur ditt projekt ska fuktas
I vanliga fall är det garnfibrerna som bestämmer hur ditt projekt ska fuktas 💦 Innan du kastar dig över blockning är det en bra idé att kolla på garnets banderoll för att ta reda på vilket material det är tillverkat av.
Är garnet tillverkat av ull…
… kan du använda klassiska metoden där arbetet blöts ner i ljummet vatten. Nedblötningen ser till att vattnet tränger in genom garnet ordentligt och ger dig ett effektivt resultat.
När ditt projekt har legat i blöt i ung. 10-20 minuter, tar du upp det, lägger in det i en handduk och trycker försiktigt, tills arbetet fortfarande är blött men droppfritt. Det är viktigt att du varken vrider eller drar i arbetet då det kan förvränga fibrerna. Nu kan du nåla fast ditt projekt mot ytan.
Uppmärksamma att ull kan trassla ihop sig, se till att du försiktigt lägger det i blöt och undvik att skaka arbetet.
Vill garnet riktigt gärna trassla ihop sig kan du i stället använda spraymetoden. Du sätter fast projektet medan det är torrt och fuktar det med en sprayflaska. När plagget är fuktat rejält är det bara att låta det torka.
Är garnet tillverkat av bomull…
… kan du även använda den klassiska metoden. Bomull kan dock töja sig en del när det blir helt blött. Står du med ett stort projekt, tex. en tröja eller en filt är risken att det töjer sig för mycket när du tar upp det ur vattnet.
Därför kan du istället använda ångmetoden . Ren bomull funkar nämligen bra ihop med hög värme. Du börjar processen genom att sätta fast plagget på mattorna. Sedan ångar du projektet med ett strykjärn med ångfunktion. Håll strykjärnet 1-3 centimeter från arbetet så ångan kan jobba ordentligt.
Obs! Tryck inte ner strykjärnet på ditt projekt. Gör du det är risken att dina maskor blir helt platta och tappar sin textur. Håll avståndet! Tycker du inte ditt strykjärn ångar ordentligt kan du fukta plagget med en sprayflaska under tiden.
Är garnet tillverkat av akryl, polyester eller andra syntetiska fiber…
… måste du vara extra försiktig när det gäller värme. Syntetiska fiber är väldigt ömtåliga när det gäller värme och kan faktiskt smälta om man inte är försiktig. Jag rekommenderar därför att du helt undviker ångmetoden i detta fall.
Du kan i stället testa den klassiska metoden så länge du ser till att du använder ljummet vatten, helst inte varmare än 40 grader celsius. Alternativt kan du även använda spraymetoden.
Står du med ett blandgarn i dina händer?
Ja, då får man prova sig fram. Det finns inget rätt sätt att göra det på eftersom det beror på vilka material blandgarnet består av och även hur mycket ingår av varje material i blandgarnet.
Till detta kan du med fördel använda din provlapp när du testar olika metoder.
När jag själv ska blocka ett blandgarn börjar jag i vanliga fall med spraymetoden eftersom den är ganska skonsam för alla typer av garn. Ger detta inte önskat resultat går jag vidare med den klassiska metoden.
Trin 3: Njut ditt projekt!
Ja, egentligen är det bara två steg som behövs för vackraste resultatet. Nu är det bara att njuta av ditt arbete. Kom ihåg att tröjor och andra projekt kan blockas om och om igen, i fall de tappar formen.
Har du frågor angående blockning? Ställ gärna frågor i kommentarrutan nedan 👇