Har du också sett alla de häftiga restgarnströjorna på Facebook och Instagram och tänkt att en sådan vill du också gärna sticka? I så fall är detta blogginlägg något för dig! Jag kommer att guida dig igenom hur du kommer igång och kommer även med några förslag till andra roliga restgarnsprojekt som kan hjälpa dig att röja ditt restgarnslager.

Kom igång med din egen restgarnströja

Det är en bra idé att bestämma sig för vilken modell man gärna vill sticka innan man gör sina garnnystan så man vet vilken storlek stickan ska ha. Man kan såklart använda olika garntjocklekar, men har man valt ett mönster där man tex. ska använda 6mm stickor kan det vara en fördel att lägga garnet dubbelt innan man nystar om det är ett tunt restgarn.

Jag har valt en restgarnströja med enkel design så färgskiftningarna kommer synas på riktigt. Det är helt underbart att se hur färgerna tittar fram och det är jättesvårt att lägga ifrån sig arbetet för att man så gärna vill se hur nästa färgskiftning kommer fram.

Gör eget garn av garnrester

När du vet vilket mönster du vill följa är det dags att nysta garn. 

Det som är roligt när man stickar sin egen restgarnströja är, att man själv bestämmer i vilken ordning färgerna ska ligga. Du kan även låta ödet bestämma för dig och bara sticka ner handen i korgen med garnrester, fiska upp första bästa färg och börja med den. Jag valde dock själv i vilken ordning färgerna skulle komma, så det passade till mig.

En annan sak man ska tänka över är, om man bara vill nysta ihop färgerna eller om man vill ha en separat genomgående färg mellan varje färgskiftning.  Jag valde andra lösningen och vitt garn som genomgående färg, i och med att jag hade lite olika vita garnnystan liggande från tidigare projekt. Dessutom valde jag att använda vit Diablo garn som följtråd så att alla samlingar och ojämnheter inte syntes.

Nu är det dags att samla dina restgarner till nystan och det är mycket roligare än man skulle tro. Jag använde ett par kvällar på det och hade inte alls tråkigt. 

Jag valde att använda en knutvariant som jag tidigare har berättat om i ett av mina inlägg, som heter Magic - No Ends - Knot. En effektiv knut som håller i nästan alla typer av garn. Jag upplever dock att den funkar bäst med akryl och ullgarn som inte är för slät. Hitta knutguiden här.

Finns det garnkvaliteter man inte bör använda?

Ja, det är helt upp till dig. Jag har använt alla möjliga garnrester som jag hade liggande och även garnrester som jag har fått av mina stickkompisar. Jag har dock valt att inte använda pälsgarn eller bomullsgarn. Mina bomullsgarnrester har jag nämligen använt till ett annat projekt som jag kommer visa dig lite längre ner i detta inlägg ;)

Om du tycker det är lite jobbigt att vänta tills du har ett helt gäng garnrester kan du såklart även använda hela nystan som du kanske har till övers från andra projekt. Det är bara att klippa upp i de längderna man vil ha och knyta ihop, fri lek, du bestämmer.

Nu ska vi sticka

Nu är du redo att sticka. Det som är bra är ju att du själv har gjort nystanet och kan ändra det som du vill under vägen. Jag upplevde tex. att pälsgarn inte funkade för mig så jag klippte bort det och knöt ihop trådarna eller la till en ny färg, om det var det jag hade lust med. Det kan du också göra om du tex. tycker att en av färgerna inte riktigt funkar ändå eller om du tycker att det blir för många färgskiftningar precis efter varandra.

Kan man göra samma sak med sina bomullsgarn rester?

Visst kan du använda samma metod med bomullsgarn – jag använda dock den vanliga magiska knuten, som också nämns i ett av mina blogginlägg, som jag skrev om förut. Jag valde att knyta ihop mina garnrester efterhand som de uppstod.

Jag har sett många göra fräcka disktrasor och diskhanddukar utav deras garnrester, men jag behövde nu ett nytt etui till mina virknålar så jag satte gång att leta efter ett passande mönster i vårt stora mönsterbibliotek. Jag valde att ta utgångspunkt i mönstret på sminkväska som hade helt rätt storlek. Jag valde att virka ihop mitt restgarnnystan med en tråd vit Rainbow 8/4, så det passade till mönstret. Det fick en jättehäftig effekt tycker jag. Men jag upptäckte rätt snabbt att mönstrets djupa fastmaskor inte funkade bra ihop med färgskiftningarna men det var helt okej, jag ändrade bara till vanliga fastmaskor istället. Det ångrade jag inte, färgskiftningarna kommer verkligen fram på detta sätt.

Använd dina garnrester till den fina detaljen

En klok kvinna sa en gång: Köper du garnnystan, köper du även garnrester, och det är ju så sant. Även om du inte kan göra många projekt med bara ett nystan kan man ju istället använda garnresterna till den där extra lilla detaljen som gör arbetet helt unikt. Använd tex. en rest till en snygg i-cordkant på en sjal, ”rama in” en tröja med svarta eller vita ribbkanter eller vad med en snygg konstrastfärgad rand över oket eller nederst på ärmarna? Möjligheterna är många och det är bara fantasin som sätter gränser.

Ska du ha en snygg detalj på en korg eller soffkudde är garnbollar och garnrester perfekta. Jag älskar att göra garnbollar, speciellt efter att jag upptäckte Pompon Makers. Mina favoriter är från Clover och finns i både liten och stor modell.

Jag hoppas att mitt blogginlägg har inspirerat dig lite till vad du kan använda dina garnrester till, och att du kanske till och med har fått blodad tand och stickar din egen restgarnströja. Det gäller att bara kasta sig ut i det – och kom ihåg! Det är du som bestämmer ;)

Bästa hälsningar

Eva från Hobbii

Diablo Glitter - Hobbii

37% Akryl, 31% Polyamid, 28% Mohair, 4% Polyester

69 kr