Julen bankar på dörren och för många av oss betyder det hemmavirkade/-stickade julklappar. Jag har iallfall själv ett par projekt i tankarna, som jag hoppas att mina familj och mina vänner kommer tycka om. Men det är inte bara klapparna som du kan virka eller sticka, du kan faktiskt pynta inpackade presenter med fina garnkreationer.

En vackert inpackad julklapp ska helt klart inte undervärderas!

Jag är helt galen i den hemmagjorda looken, så jag har gjort ett par snabba kreationer som kan göra inpackningen till något helt speciellt! Oavsett om du gillar att slå in dina paket i glansigt och ögonväckande inslagningspapper eller mest är för det neutrala och lugna färger, kan du få användning för en hemmagjord garnkreation och därmed göra ditt paket helt unikt. Läs med och se ett par av mina idéer till ett fint inpackat paket. Jag hoppas det kan inspirera 🎁 

Garn som presentband

Jag använder inte presentband, utan istället använder jag en massa massa garn. Du kan använda garn som presentband för att skapa de finaste mönster på alla slags inslagningspapper. Jag är ju galen i julen, så jag sparar inte på de klassiska julfärgerna som röd och vit! Du kan använda precis vilka färger du vill. Matcha garnet med ditt favoritpapper för din egna unika stil.


Jag har använt garnet till att göra ett geometriskt mönster som verkligen får det neutrala bruna papperet att bli festligt!

Pompoms istället för rosetter

När jag var barn gjorde jag pompoms i massvis! Jag var helt galen i dem! Det är dock många år sedan jag senast gjorde en sådan. Men det slutar nu, för de är ju perfekta till en present med ”garnband” 😉 Jag ersätter rosetten från presentbandet med pompomsen. Du kan sy fast dem i garnbandet eller ge dem en liten klutt lim innan du sätter fast dem. 

Prova att experimentera med olika garntypper och du kommer få olika utseenden. Jag har provat med Bomull (det röda) , Creative Bubble (det vita) och Mjölkgarn (det gråa). Alla tre garntyper ger helt olika pompoms! Jag är säker på att gult eller silvrigt garn - som det här – också skulle bli till vackra och juliga pompoms.

Pompomsen är ganska enkla att göra. Du kan bland annat använda en bit kartong i den storlek som du vill ha pompomen i (i diameter). Eller som jag har gjort till de små, en gaffel. Jag har gjort en liten bildguide som visar processen:

Bildguiden visar hur du börjar nederst i vänstra hörnet och slutar överst i vänstra hörnet. Avgörande för tekniken är att pompomen blir ”stubbig”. Det ger nämligen det gosiga uttrycket. Du kan också använda en bit kartong för att göra lite större pompoms. Det är baraa viktigt att det finns ett hål/remsa i katongen där den lösa tråden kan ligga när garnet ska stramas åt. Detta kan du se ovan, där jag använder gaffeln och dess bana mellan två tänder. Men om du inte orkar med besväret, kan du använda en mall som är beräknat till pompoms – köp den här

Flätat garn och stort pynt

Jag har flätat garnet för att göra ett stort och tjockt presentband och därefter knutit en stor och enkel rosett, som är lätt att knyta upp igen. 

Bandet har jag flätat av tre olika typer av garn. Jag har använt Rainbow Bomull, Tivoli Akryl och Rico Design Creative Bubble – tillsammans skapar de den finaste effekten. Alla trådar är lagda dubbelt för att få flätningen så stor som möjligt. Du kan också prova att göra en luftmaskrad istället för att fläta. Det provade jag också ch det såg supergulligt ut till de lite mindre paketen – och speciellt om du gör en liten pompom på toppen. 

Utöver att jag nu helt och håller har bestämt mig för hur mina paket ska packas in till jul, så har jag blivit HELT galen i Rico Design Creative Bubble-garnet till mina paket. Det lite roliga garnet skapar den finaste effekten och jag ska helt klart ha tag på mer av det vita ock kanske också lite rött och grönt – det är ju jul 🎄

Jag hoppas att jag har inspirerat dig till att göra dina egna vackra garnkreationer ❤️

Vänlig hälsning
Josefine, Hobbii