Du kanske redan känner till Maria Bjerg som står bakom det numera rätt så välkända namnet Skaberglæde, en färgrik och inspirerande Instagram-profil där hon delar med sig av sin skapar- och stickglädje. Maria är 24 år, bor i Aarhus og studerar andra året Psykologi på Aarhus Universitet. Hon är född och uppväxt i Aarhus men har bott 6 år i Västjylland där hon pluggade på gymnasiet och tog sig ett sabbatsår. Utöver en Instagram-profil har Maria nu även också sin egen hemsida där hon tex. delar med sig av sina stickguides och garnalternativ till olika projekt! Vi har inlett samarbete med Skaberglæde, något vi har sett fram emot att få dela med er. Vi har intervjuat Maria där vi pratar om glädjen att sticka och ställer frågar om hennes färgglada och inspirerande universum för att ni ska få lära känna henne bättre.


När bildade du Skaberglæde och vad är tanken bakom ditt lilla stickuniversum?

Då jag var liten stickade jag lite sneda halsdukar och sådant, men då jag under våren 2017 blev sjuk av stress bestämde jag mig att lära mig sticka ordentligt. Jag har ju tur att ha en farmor som kunde lära mig lite om varv, mönster, garn osv. Jag blev snabbt sugen på att lära mer och började kolla YouTube-videor för att inte behöva vänta på att farmor fick tid igen. För skojs skull försökte jag även att söka efter stickat på Instagram (och jag var inte alls van att använda Instagram på det sättet!). Där öppnade sig en hel värld som jag strax blev helt förälskad i. Jag upprättade snabbt min egen profil där jag kunde spara alla mina egna stickprojekt, egentligen mest för att jag trodde att mina vänner skulle tröttna på att titta på alla mina projekt.

Namnet Skaberglæde (Skaparglädje) kommer av min stickhistoria. Jag tänkte på ”skaparbehov”, men kände under den tiden (och även nu) att jag ville visa att detta var drivet av glädje och inte av ett speciellt behov eller något jag borde eller absolut skulle göra. Jag har alltid älskat att vara kreativ och har tex. jobbat som bröllopsfotograf, därför valde jag alltså glädjen att skapa och inte bara glädjen att sticka.

Dina bilder och stickprojekt strålar av glada färgar. Hur utvecklade du din unika stil och hur hittar du inspiration?

I början försökte jag hela tiden ”passa in”. Var det modernt att sticka med beige färger så gjorde jag det. Inte för att jag kände att jag absolut skulle göra det, men nog mest för at jag ännu inte hade hittat min egen stil. Efter en resa till Cuba under våren 2019, där jag för allvar fick upp ögonen för färger och helst så många som möjligt, ja efter det har jag faktiskt nästan bara stickat i färger som gör mig glad. Och färgexplosioner gör mig riktigt glad! Min inspiration kommer nog mest från Instagram men också från naturens olika färger och även när jag tex. kollar på snygga plagg i en affär.


Vad tycker du är det bästa och värsta med att sticka?

Åh det finns mycket som är ”bäst” med att sticka. Möjligheten att fördjupa sig i något där man på samma gång skapar en färdig produkt. Det fångade mitt intresse till att börja med. Dessutom finns det så många möjligheter att sätta sin egen prägel på sina projekt, det älskar jag. Gemenskapen på Instagram värdesätter jag också mycket högt – det är verkligen helt speciellt! Det värsta med at sticka… Hmm… att repa upp, sticka ärmar och aviga maskor och att fästa trådar är inte just mina favoriter men en del av processen, så även detta har jag lärt att tycka om (litegrann)!

Vilka upplevelser med att sticka och med Skaberglæde är dina bästa?

Varje gång jag har delat med mig av något som jag verkligen har haft på hjärta tex. att vara storlek XL har jag alltid bara mött stor uppbackning och stöd. Detta har gett mig modet att fortsätta delandet. Faktiskt, så tycker jag att jag har värdens bästa följare som varenda dag lämnar gulliga meddelanden och som gärna vill diskutera alla möjliga stick- och kreativa projekt med mig och ger mig möjlighet att använda ännu mer tid på Skaberglæde-projektet. Jag är så lycklig över att ha fått denna möjlighet!

Det är ju ingen hemlighet att din Instagram profil har blivit extremt populär och attraherat massa stickentusiaster och handarbetsälskare. Vad tror du det är som gör folk galna i ditt stickuniversum?

Jag fattar inte helt själv att så många följer med men är hur tacksam som helst! Vad precist det är som fångar folks intresse är svårt att säga. Jag försöker ju skapa ett rum för alla och har även gjort både instruktionsvideor och delat med mig av hur man hittar billigare garnalternativ till olika mönster, något jag hoppas är användbart för många!

Du har dragit igång en rörelse på Instagram som heter “Smuk i Strik” (”Snygg i Stickat”). En rörelse som handlar om att dela bilder på sig själv i sina stickade plagg med syftet att normalisera och omfamna alla storlekar och kroppsformer. Vad betyder det för dig att se att så många backar upp dig i dina kroppspositiva inlägg och att se alla bilder som delas med hashtag #smukistrik?

Det betyder jättemycket! Det motiverar mig att fortsätta och jag har ju insett att jag inte just är den enda som känner så. Då jag började var det enda jag önskade att det skulle bli lättare att spegla sig i andra på Instagram. Då jag började fanns det nästan inga bilder med stickat i storlek L. Nu har vi mer än 5000 bilder på #smukistrik och jag är hur stolt som helst över vad vi har skapat tillsammans!

Har du andra (kreativa) hobbys utöver stickningen? Eller finns det något du gärna skulle vilja lära dig?

Jag har fotograferat i några år nu och har även jobbat som bröllopsfotograf i ett par år. Men utöver det kastar jag mig gärna över nya projekt som tex. att jag bestämde mig för att lära mig sy under lockdown. Jag älskar att skapa något med händerna oavsett om det är med ett par stickor, symaskin, broderinål eller att rita i min Bullet Journal. Jag är inte lika duktigt på allt, men oftast är det bara processen i sig som gör mig glad.


Vad är dina bästa råd när det gäller att få ett vällyckat stickprojekt?

Gör alltid en provlapp innan du börjar sticka! Man kan såklart alltid sticka något snyggt på billiga stickor (även om jag för dina händers skull rekommenderar några bra stickor!) och även med billigt garn, men kollar du inte stickfastheten kan du inte räkna med att måtten stämmer och arbetet är i så fall bortkastat. Jag har ofta pratat om detta på min profil och även gjort en video där jag förklarar det i detaljer. Jovisst är det tråkigt att göra provlappar men i sista ändan är det värt det!!

Tusen tack till Maria och vi ser fram emot ett fantastiskt samarbete!

Följer du inte redan Maria//Skaberglæde, skynda dig att kolla in hennes värld. Hon heter @skaberglaede på Instagram och du hittar även massor av spännande inlägg på hennes blogg.


Bästa hälsningar Hobbii <3


Baby Cotton Organic - Hobbii

100% Egyptisk Bomull

52 kr.
SPARA 40%

Baby Snuggle Solid - Hobbii

100% Polyester

50 kr.  83 kr.