En temperaturfilt (även kallad väderpläd) är ett mysigt projekt där du virkar årets temperatur efter en färgskala – ett varv om dagen. Läs allt du behöver veta om detta roliga projekt här.

👆 1. Friends Cotton 8/4 är det perfekta bomullsgarnet för en temperaturfilt (+100 färger!) 🌈 2. Bild från @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. ❄️ 3. Föredrar du ull? Då ska du överväga en temperaturfilt med Friends Wool. 😍 4. Bild från @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. 💜 5. Gör en temperaturfilt med härliga Amigo i 100% HB akryl. 🧶 6. Det dröjer inte länge förrän du kan njuta av din filt medan du fortfarande virkar på den! Bild från @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. 📸


Virkade filtar är alltid en hit. Det är inte mycket som slår det mysiga i att ta en liten tupplur under en skön, mjuk filt – och absolut inte om det är en filt man själv har skapat. Det ger bara en helt speciell känsla, eller hur?

Om du dessutom inte låter dig skrämmas av ett stort virkprojekt, (för låt oss vara helt ärliga, en virkad filt kräver MÅNGA timmar med virknålen i handen!), så har vi ett förslag till din nästa filt, en temperaturfilt!

Kanske har du redan upptäckt de snygga filtarna på sociala medier? De färgrika filtarna är omåttligt populära, och populariteten stiger varje år i januari, när vi precis hoppat in i ett nytt år.

I detta blogginlägg kan du läsa allt du behöver veta om temperaturfiltar. Leta fram virknålen – och låt oss börja!


Vad är en temperaturfilt?

En temperaturfilt är ett projekt, där du under ett helt kalenderår virkar färger som motsvarar årets skiftande temperatur tills du har skapat en hel filt. Du virkar ett varv (eller varje vecka en sektion) efter en färgskala, som du själv har bestämt på förhand.

Grejen är att du virkar en filt som avspeglar årets skiftande temperaturer. Filten kommer på så sätt att berätta en visuell historia. I slutet på året är din temperaturfilt ett fantastiskt minne över året som gått.

Även om året redan har startat och är en bit på väg behöver du inte stressa över att du inte börjat på temperaturfilten ännu. För du bestämmer ju helt själv när du börjar på den – det kan precis lika bra vara i juni som i början på januari. Kanske finns det till och med en orsak till varför du vill börja på din filt på ett bestämt datum eller en bestämd månad.


Behöver du inspiration till din temperaturfilt? På Instagram-profilen @temperatureblanket.2023 har Emily och Nathalie delat med sig av sina temperaturfiltsprojekt under 2023. Hoppa in och se hur deras projekt utvecklades under året 🫶 Här på garnkontoret är vi inget annat än djupt förälskade i deras vackra projekt! WOW! 😍

📸 Bilder från @temperatureblanket.2023 Psst! Emily är nu aktiv på sin nya profil @emmy_knits!


Detta behöver du

  • Ett garn i önskad kvalitet.
  • En virknål i en storlek som matchar garnet.
  • Sax och nål.
  • En väderapp.


Välj ett garn

Har du bestämt dig för att virka en temperaturfilt? Så spännande!

Det första du ska fundera på, innan du börjar på din filt, är vilket garn du kan tänka dig att virka den i. Välj den kvalitet som du gillar bäst – så vet du säkert att du kommer att älska att gosa in dig i din nya filt.

Föredrar du till exempel ett allergivänligt akrylgarn, kan du fundera på ett av våra Amigo-garner i HB akryl eller det fjäderlätta Kind Feather.

Ska din kommande filt ge lite extra värme, kanske du ska överväga att virka med ett temperaturreglerande ullgarn som till exempel Friends Extra Fine Merino eller Friends Wool.

Du kan också använda Friends Cotton-garnerne i 100% bomull eller Rainbow Bamboo, som består av en härlig och andningsbar mix av bomull och viskos av bambu.

Tips! Välj gärna ett garn som det finns många färger att välja mellan, så du enkelt kan sätta ihop en snyggt nyanserad färgpalett.




Hur mycket garn ska jag köpa?

Det kan vara svårt att värdera hur mycket garn du behöver till din filt. Här ska du tänka på flera parametrar: Hur många färger ska det vara i din färgskala? Hur tjockt är garnet du har valt? I vilket mönster vill du virka din filt?

När du har fått ordning på dessa frågor kan du prova att beräkna mängden garn som du på ett ungefär ska ha i varje färg. Du ska också fundera på om du vill vara på den säkra sidan vad gäller att ha tillräckligt med garn i var färg, eller om du löpande tänker köpa mer garn efterhand som enskilda färger tar slut.

Tips! Var uppmärksam på att garnets nyanser kan variera om du köper garn från olika infärgningar. Läs mer om infärgning och lot-nummer här.

Det är naturligtvis omöjligt att förutse vädret ett helt år i förväg, men du kan se på tidigare års temperaturer, när du ska försöka beräkna dina garninköp.


Sätt ihop en färgskala

Så långt är allt väl! Nu är det dags att börja med första delen av det kreativa arbetet: Du ska sätta ihop en färgpalett till din filt. Detta gör du genom att välja minst 8-10 färger i ditt valda garn och göra en tabell med en temperaturintervall för varje färg. Det kunde till exempel se ut så här:




Vanligtvis sätter man ihop en färgskala med ljusa blå och lila färger till låga temperaturer, som gradvis blir till orange och röda färger vid höga temperaturer. Fundera på vilka färger som kan komma att hamna bredvid varandra. Ställ dig frågan: Hur stor kan temperaturskillnaden vara från dag till dag, eller från vecka till vecka, där du bor? På så sätt undviker du att färgerna som inte harmonierar med varandra hamnar sida vid sida.

Fundera också på om du gärna vill att färgerna avspeglar temperaturerna så nära som möjligt, att kalla temperaturer går i olika nyanser av blått och varma i nyanser av rött? Eller finns det en annan färgskala som ditt hjärta bankar mer för? I slutänden får du en härlig filt, och det är supertråkigt om du har använt otaliga timmar på den, och sedan inte tycker om filtens färger! Så funder på om det finns en annan färgskala som passar bättre in i ditt hem.


TL Yarn Crafts hjälper dig att sätta ihop färger: 5 tips för att välja en perfekt färgpalett


Välj ett mönster eller låt dig inspireras av ett färdigt mönster

När du har valt din färgskala, ska du välja ett mönster. Det mest självklara är att du virkar din filt i ett, varv för varv. Det kan till exempel vara ett enkelt mönster som mormors ränder. Och sedan är det ganska enkelt, du virkar en ny rad varje dag som speglar dagens temperatur.

Du kan också ge dig på ett zig-zag mönster eller små mormorsrutor. Här bör du dock fundera på om filten blir för lång med en ny rad varje dag. Du kan istället virka ett bestämt antal varv varje vecka.

Vill du gärna använda ett mönster som du kan gå efter? Hitta ett mönster här!

Du kan också sätta ihop ett mönster med varv i olika maskor, då upprepas inte samma varv hela tiden.




Använd en väderapp

Nu är du redo att börja på din temperaturfilt! Men hur gör man nu med temperaturerna?

Du kan hitta temperaturen för varje dag i din väderapp eller på nätet – eller så kan du själv mäta den i din trädgård om du har en vädertermometer. Sen är det superenkelt – du tar bara dagens medeltemperatur (eller veckans, om du tar det vecka för vecka).


Gör en personlig temperaturfilt

Du sätter själv ramarna för din temperaturfilt. Detta blogginlägg är bara till för att ge inspiration. Du kan välja hur, och hur mycket, precis som du vill.

Du kan till exempel välja ett år som har en personlig betydelse för dig. Hade det inte varit fint med en filt som avspeglar ditt barn eller barnbarns första levnadsår? Eller det år du mötte din partner, eller när ni gifte er?

Tips! Med en sökning på Google kan du snabbt leta fram temperaturen för tidigare år.

Du kan också välja att virka din filt utifrån andra saker än vädret. Du kan faktiskt använda precis den data du önskar! Kanske en humörfilt?



📸 @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits.


Tips till din temperaturfilt

  1. Gör ett system. Det kan vara till stor hjälp att du redan från början bestämmer dig för en färgskala, väljer ett garn och mönster, och bestäm dig för hur många varv per dag/vecka som ska virkas. Då kan du luta dig tillbaka och följa "reglerna".
  2. Släpp kontrollen. Du kan inte styra över vädret, så din filt växer och tar form på sitt eget helt unika sätt. Och är inte det fantastiskt? Din filt kommer att vara en exakt spegling av temperaturen på just ditt lokala område genom året – och den kommer inte att se ut som andras filtar.
  3. Undvik att stressa. Det är meningen att detta ska vara ett mysigt projekt under året, så försök att inte stressa upp dig även om du kommer på efterkälken (eller att du plötsligt fattas garn i den rätta färgen). Kom bara ihåg att skriva ner dagens temperatur, så kan du virka vidare på projektet igen när du är redo.


Vill du hellre ha ett mindre projekt?

Om det verkar som ett helt oöverskådligt och långsamt projekt att virka en filt, kan du självklart överföra idéen om att visa årets skiftande temperaturer i ett annat projekt. Du kan till exempel kasta dig ut i ett projekt med en sjal eller en halsduk.


Lycka till med ditt kommande projekt! ❤️