TL YARN CRAFTS TAKEOVER – Beundrar du också Toni från TL Yarn Crafts för hennes förmåga att kombinera färger i harmoniska färgpaletter som avspeglar stämningar och teman? Läs då vidare när Toni avslöjar sina 5 tips för att skapa vackra färgkombinationer.


Detta blogginlägg är skrivet av Toni Lipsey, virkdesignern och undervisaren bakom TL Yarn Crafts.


Att välja en färgpalett för ett kommande virkprojekt kan vara väldigt nervpirrande. Även om du kanske har några favoritfärger som du gärna använder, är det kanske tid att tänka utanför boxen och lägga till några nya färger att använda.

I det här blogginlägget delar jag med mig av några saker att tänka på när man bygger upp harmoniska paletter och mina fem bästa tips för att välja de perfekta färgerna för varje projekt.Happy Place erbjuder en vacker och dämpad färgskala med några få färgklickar – perfekt för hösten! Läs mer om Happy Place här.


Vad är en färgpalett? 

En färgpalett är en samling färger som används i ett virkat eller stickat projekt. Varje uppsättning av två eller flera färger kan kallas en palett, vilket skapar stämningen och det övergripande utseendet på det färdiga arbetet. 

Att skapa färgpaletter kan vara svårt eftersom det finns så många färger och garntyper att välja mellan. Eftersom många av oss köper garn online kan det vara svårt att bestämma sig för ett garn eller färger utan att se dem i verkligheten. Om du tycker det är överväldigande att göra paletter kan du försöka arbeta med solida färger, eftersom de är lättare att blanda och matcha. 


Vad du bör tänka på när du väljer färgpalett

Jag är den typen som tycker om att dyka rakt in i ett projekt. Men med lite tålamod och eftertanke kommer du långt när du ska välja en färgpalett som du kommer att älska. Om du fortfarande är osäker på färg, tänk på dessa punkter innan du bestämmer dig för en palett:


  • Textur: Textur spelar en stor roll för det slutliga utseendet och känslan i ditt projekt. Om du planerar att blanda texturer i ditt projekt bör du överväga en monokromatisk färgpalett (där alla färgerna liknar varandra) för en polerad och sofistikerad look. Att blanda färger och texturer ger en kvalitet av friform till de färdiga delarna .Kasta dig ut i denna Berry blus och få möjlighet att leka med färger och texturer!


  • Färgstil: Moderna garner kan vara allt från enfärgade till gradienta, melerade och självrandiga, med ett dussintal färgstilar däremellan. Tonade eller enfärgade är enklast att bygga färgpaletter från, eftersom de har samma färg(er) genom hela nystanet. Kombinera ett melerat nystan med ett matchande enfärgat för att ge ditt projekt personlighet.

    Blanda märken: Om du har svårt att skapa den perfekta paletten med bara ett garnmärke kan du överväga att blanda märken. På webbplatser som YarnSub.com kan du hitta lämpliga ersättningsgarner och se om ett annat märke har den perfekta färgen som du söker. Denna Bestie Halsduk är ett roligt tunisiskt virkmönster som låter dig skapa en djärv, lugn eller livfull färgpalett – det är helt upp till dig!


Tips för att välja färgpalett

Behöver du fortfarande hjälp med att välja färgpalett? Jag hjälper dig! Här är 5 tips som tar dig närmare dina drömmars färgpalett:

  1. Kolla din garderob och bostad. Du har troligen redan en färgpalett som du brukar dra dig mot. Min garderob har en av mina favoritpaletter, medan jag dekorerar och använder accessoarer med en annan palett. Titta runt i din bostad och notera de färger du gillar, samt de färger som saknas och som du skulle vilja använda.

  2. Pinna bilder. Ha kul när du skapar en Pinterest-tavla för ditt kommande projekt. Börja med att ladda upp existerande element (se Tips 1 ovan) och lägg sedan till allt annat som tilltalar dig visuellt. Begränsa dig inte till stickat eller virkat - pinna vad du vill. Färginspiration kommer i många former. Notera återkommande färger och teman.

  3. Begränsa färger efter känsla. Om du har för många färger att välja mellan och inte ser hur du ska fortsätta, stanna upp och fråga dig själv “Vilken känsla vill jag få fram med detta plagg?” Är du ute efter en sportig känsla, något elegant, lekfullt, diskret eller något helt annat? Ta reda på vilken känsla ditt färdiga plagg ska ha, hur det ska bäras och stylas för att begränsa antal potentiella färger.

  4. Prova en färgpalettgenerator. Färgpalettgeneratorer som Coolors, Pantone, Canva, och Color Hunt är fulla av färginspiration. Skapa en färgpalett baserad på en bild, utforska populära färgpaletter efter stilart och ha kul när du utvecklar slumpmässiga färgpaletter. Det här är ett av mina favoritsätt att upptäcka mina nya favoritfärger.

  5. Utgå från 1 eller 2 huvudfärger. Om allt annat misslyckas kan du prova min idiotsäkra färgpalettmetod. Välj 1 eller 2 huvudfärger som du måste ha i ditt projekt. Välj sedan en neutral, koordinerande färg. Följ upp med en annan neutral färg med hög kontrast. Och det är din palett! 


Behöver du inspiration till ditt nästa projekt? Prova någon av de färgpaletter som jag använde i Checked Out Blanket, Tri Color Trays eller Squish Pillow. Se färgpaletterna nedan.GRATIS: Hämta mönstret till Checked Out Blanket här.GRATIS: Hämta mönstret till Tri Color Trays här.GRATIS: Hämta mönstret till Squish Pillow här.


Tack för att du ville diskutera garn och färg med mig - mina två favoritämnen! Jag hoppas att det här inlägget visar hur kul det kan vara att skapa färgpaletter. Ha kul, var äventyrlig och ge varje färg en chans - du blir kanske förvånad över hur många paletter du kan skapa.

Detta blogginlägg är skrivet av Toni Lipsey, som du kanske bättre känner som TL Yarn Crafts. Toni är känd för sina lättförståeliga virkmönster för nybörjare till mer erfarna, och hon delar ivrigt med sig av sina kunskaper, erfarenhet och favoritprodukter på sin blogg, YouTube och Instagram. Nyligen har hon i samarbete med Hobbii utvecklat Happy Place, ett härligt garn i 50% bomull och 50% ull.


Vill du lära känna Toni bättre? Läs vår Q&A med henne här.