Intresset för mormorsrutor har verkligen fått en renässans. I detta blogginlägg kan du hitta inspiration till ditt nästa projekt med de härliga rutorna som kan kombineras på otaliga sätt. Lär dig också att virka fyra olika typer av Granny Squares.


Kanske påminner mormorsrutorna dig om … ja, din mormor eller farmor? För många är de virkade rutorna förenade med nostalgi och härliga minnen från barndomen.

Nu har mormorsrutorna fått en comeback, och personligen bara älskar jag detta!

Mormorsrutor eller Granny Squares, som de också kallas, kan sättas ihop i ett otal varianter och färger, och rutans form gör det enkelt att kombinera dem på olika vis i dina projekt.

Och dessutom är Granny Squares ett riktigt bra rest-projekt, där du kan använda några av de restgarner som du garanterat har liggandes (har vi inte alla det?) 💜

Så … vad ska du virka med mormorsrutor?

I detta blogginlägg hittar du:

  • Inspiration till ditt nästa projekt med mormorsrutor. Ska det vara en kasse, cardigan eller något helt annat?
  • Nybörjarvänliga videoguides med fyra olika sorter mormorsrutor. Psst! Du kan lära dig att göra den finaste solros.


Granny Squares är tillbaka!

Kasta dig ut i ett projekt med mormorsrutor

Har du inte redan provat att virka ett projekt med mormorsrutor, då ska du leta fram garn och virknål med en. Oavsett om du tänker virka från fri fantasi eller helt eller delvis efter mönster, så kommer projekt med Granny Squares garanterat ge dig några av dina bästa garn-upplevelser.

Det är endast din kreativitet och fantasi som sätter gränser för vad du kan konstruera med mormorsrutor.

Inspiration: Detta kan du göra med mormorsrutor

  • Väska
  • Shoppingkasse
  • Cardigan
  • Tröja
  • Hatt
  • Filt
  • Poncho


Kasse och väska gjorda med mormorsrutor är supertrendigt. Se mönstret på denna här.

Kasse med Granny Squares

Vill du börja med ett mindre projekt för att se om Granny Squares är något för dig, kan du med fördel göra dig en väska eller en shoppingkasse.

Gör t.ex. Den vackra och romantiska shoppingväska Florentina, som består av 16 blomstrande mormorsrutor som är hopsydda med ett bakstycke.

Mönstret är för dig med lite mer erfarenhet, men har du koll på följande tekniker kan du lätt ge dig i kast med det: luftmaska (lm), fastmaska (fm), smygmaska (sm), stolpe(st) och halv stolpe (hst). Mönstret är skapat av designern Knit Gang.

Hämta mönstret gratis här >>

Köp Rainbow Cotton 8/4 till projektet här >>

Se också detta mönster: Ocean Burst - Väska


Kolla in denna skönhet! Hitta mönstret här.

Tröja med Granny Square

Ett annat drömprojekt med mormorsrutor skulle kunna vara en mjuk tröja eller cardigan. Här vill jag framhäva denna fina och luftiga tröja med det mycket passande namnet ‘Fluffy Love’. Man kan ju inget annat än älska denna mjuka skönhet?

Tröjan är en tunika-modell med löst sittande passform, och det har konstruerats en färgrik sammansättning av mormorsrutor. Den fina looken skapas genom att virka med en grundfärg och ett antal kontrastfärger.

Letar du efter ett nybörjarvänligt mönster på en Granny Square-tröja, då är denna ett perfekt förslag. Projektet virkas i vårt mjuka garn Alpaca Blaze. Designad av Christina Landrum (@citybrightknits).

Köp mönstret här >>

Hitta garn till projektet här >>

Lär dig virka fyra olika mormorsrutor med hjälp av videos

Vill du göra din egen design med Granny Squares? Då kan du få inspiration till fyra olika mormorsrutor här. Följ ditt favorit-mönster eller mixa och matcha med motiv och färger, som du önskar.

Mönstren är skapade av designer Irene Rasch.

Detta ska du använda till mönstren

  • Ett bra bomullsgarn. Rainbow Cotton 8/8 är det perfekta valet! Det är spunnet med 8 trådar och består av 100% mjuk och naturlig bomull.
  • En 4 mm virknål. Hitta din virknål här.
  • Några maskmarkörer.

Basic Granny Square

I videon här under visar vår fina YouTube-värd Gea dig, hur du gör en enkel mormorsruta.

Vill du ha en steg för steg guide? Klicka då här och lär dig hur du virkar en enkel mormorsruta.

Solid Granny Square

Om du vill virka en väska med mormorsrutor, kan det vara en bra idé att använda en fastare variant, så väskan klarar att bära dina saker. Här visar Gea dig, hur du gör en fastare Granny Square:

Granny Square med solros

Blir du också på gott humör av solrosor? Då ska du se videon här under, där Gea förklarar, hur du virkar en Granny Square med den finaste solros på.

Granny Square med margerit

Hur du virkar den finaste margerit-ruta. Jag drömmer om en kudde med dessa fina rutor. Låt Gea få visa dig, hur du virkar margeriten:

Fler mönster med mormorsrutor