Jag är med i allvärldens Facebookgrupper för virkare och älskar att titta både på Pinteres och Instagram, då det inspirerar mig till nya projekt, så att jag alltid har något på nålen. Jag har efterhand hittat en del virktips som räddar mig gång på gång.

Jag har valt ut 4 av mina bästa virktips, som jag hoppas att du får användning för 💗

1. Lägg upp på en större nål

Har du testat på att vara mitt i ett arbete när du upptäcker att luftmaskeraden/startraden drar ihop hela projektet till en stor bula? Det är för att du har lagt upp det första varvet för stramt. Det är superirriterande och händer ofta med mönster där maskorna fyller mycket eller tar mycket plats per maska. Det är dock enkelt att undvika, antingen genom att lägga upp väldigt löst, eller genom att lägga upp det första varvet på en större nål. Det gör stor skillnad!

Om du letar efter en ny/större nål, skulle jag rekommendera de fantastiska Soft Touch-Virknålarna från Clover.

På bilden ovan har jag börjat på en handduk, och lagt upp det allt för stramt. Det är tydligt hur dåligt det blir 😱 Om jag hade virkat vidare skulle det bli värre och värre och startraden skulle böjas och bukta. Därför är den enda lösningen att börja om från början på en större nål.

2. När du ska virka runt – spiral eller avslutade varv?

Tvivlar du också ofta på när du ska välja att virka runt i spiral och när du ska välja avslutade varv? Det är såklart en fråga om vad man gillar bäst, men jag använder ofta denna tumregel:

1. Amigurumi (nallar, djur osv.): spiral

2. Allt annat: avslutade varv (avsluta ett varv med en smygmaska och börja ett nytt varv med en luftmaska.

Se skillnaden mellan de två olika metoderna nedan 👇

Det är klart att min tumregel inte alltid passar, och det finns fördelar och nackdelar med båda metoderna: Med spiral finns inga synliga övergångar mellan varven. Dock är det svårt att göra ett snyggt färgbyte och arbetet har en tendens att dra åt ena sidan.

Med avslutade varv avslutar du ett varv med en smygmaska och börjar ofta ett nytt varv med en luftmaska. De avslutade varven ger ett finare färgbyte och maskorna ligger fint över varandra. I motsats till spiralen, syns dock övergångarna mer tydligt på grund av smygmaskan + luftmaskan. Det har stor betydelse för projektets utseende, vilken metod du väljer. Om du till exempel ska göra denna korg i knit stitch, vill du gärna att maskorna ligger precis över varandra, annars störs den fina stickeffekten i mönstret – detta undviker du genom att virka med avslutade varv.

3. Fäst ändarna tillsammans med arbetet

Hatar du att fästa trådar? Det gör iallafall jag! Det finns nästan inget värre än att sitta med ett färdigt projekt där man behöver flera timmar på att fästa ändar. I mitt fall ska jag göra ett ordentligt ryck för att fästa trådarna och det kan ta ett par veckor innan det sker 😉 Du kan undvika de många timmarna med stoppnål och sax om du bara tar med ändarna löpande i arbetet. Gör så här: Den gula tråden är änden som fästs genom att det virkas över den.

Byt nystan och lägg änden från det gamla nystanet och änden från det nya nystanet över maskorna på förra varvet. Virka nu över maskorna och ändarna på en och samma gång. På detta sätt virkas ändarna med in i arbetet och du slipper fästa 😀

4. Håll koll på maskor och varv

Om du, precis som jag, inte heller gillar att räkna maskor när du virkar runt, så är en markeringstråd något för dig! Du virkar med tråden i ditt arbete, så varje gång du börjar på ett nytt varv virkar du med tråden och därmed markerar början på varje varv. Det betyder att du bara behöver räkna varv, istället för maskor – se bild nedan:

Jag har satt fast en vit tråd i det första varvet från hälen på sockan och tar med den upp genom hela arbetet. Använd en varvräknare och undgå besväret med papper och penna. Jag är väldigt glad för min varvräknare och kan helt enkelt inte undvara den!

Köp en varvräknare här.

Jag önskar dig lycka till med dina kommande virkprojekt 💗

Vänliga hälsningar
Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

27 kr