Ska jag beskriva mandalas med ett enda ord måste det bli: symmetri. För mig är det just det som gör mandalas så magiska. Nämligen kombinationen av strålande färgkombinationer och en strukturerad upprepning av ett mönster. Det är en fröjd för ögat och inte minst sinnet 💆‍♀️


Jag erkänner att min första mandala inte just var en fröjd för ögat 😅 Symmetrin var inte helt på plats, det blev liksom bara en helt vanlig matta mer än det blev en fin mandala. Du behöver dock inte oroa dig för samma öde. Med smarta tricks och tekniker kommer du lätt undan fallgroparna och kommer att göra de vackraste mandalas. 

Stretcha! 🧘‍♀️

Många timmars svettigt jobb med ett virkprojekt kan snabbt ge stela axlar och nacke. Därför är det viktigt att stretcha lite emellanåt, tex. mellan varje färdigvirkade varv.

När du ändå står upp är det en bra idé att även stretcha projektet lite innan du påbörjar nästa varv.

Undertiden man virkar och håller tag i det virkade, råkar man lätt dra varvet lite utåt. Detta kan resultera i lite mer avlånga och mindre breda maskor. Det är lätt att bli lurad, speciellt när man virkar runt i varv.

Så även om man har virkat rätt antal maskor och gjort rätt antal ökningar kan varvet rulla ihop sig och börja likna en skål i stället för en platt matta. Nu tror du säkert att du har virkat för hårt – men det kan ganska enkelt bara vara på grund av att maskorna har blivit lite långa. Trasslar du upp hela arbetet och börjar om med lösare fasthet är risken däremot att det blir volangigt hela vägen runt.


Du kan undvika detta genom att skaka arbetet efter varje varv. På detta sätt kan maskorna räta upp sig och gör det lätt att se om man har virkat för hårt eller inte.

Så här skakar du ditt arbete

Lägg arbetet på golvet eller på en plan yta stor nog till att hela arbetet kan vila på den. Ta tag i arbetets kant med båda händerna och skaka det precis som när du skakar en filt. Upprepa processen hela vägen runt arbetet.

Kasta ett öga på ditt projekt medan det ligger plant och kolla om det är platt och fint. 


OBS: När du skakar arbetet är det ganska viktigt att du inte drar i maskorna för att tvinga dem bredare. Drar du för mycket i maskorna är risken att varvet ser rätt ut men inte är det. Håll försiktigt på arbetet och skaka lätt.



(Från vänster mot höger) före och efter skakning ☝


Psst… Att skaka axlarna och nacken är också ett bra sätt at stretcha på. Hjälper det inte kan du även testa en virkkudde. Den ser till att du får en hög och bra position för dina händer och armar och du undviker att ha huvudet hängande över arbetet och dina axlar högt upp mot örorna.


Använd maskmarkörer

Som virkare är maskmarkörer verkligen praktiska att ha! När jag virkar en mandala använder jag dom ofta till: 

Markering av ökningar

I vissa mandalamönster är ökningarna “staplade”, alltså att varje varvs ökningar görs i föregående varvs ökningar. Jag har blivit ganska bra på att få öga på mina ökningar men det är ändå lätt att missa dem om man blir distraherad av något annat (läs: kollar på tv). 

Här är maskmarkören bra att ha då den ger mig en fysisk påminnelse när jag ska göra en ökning. När jag närmar mig ökningen kommer min hand som ju håller i arbetet automatiskt känna av markören och jag blir på mind om att göra en ökning. 


Markering av luftmaskor i början av ett varv

Ofta virkas mandalas runt i varv i stället för en spiral och i vanliga fall börjar man varje varv med en luftmaska. Beroende på vilket garn du har valt kan det vara ganska svårt att få öga på var den sista luftmaskan slutar och var den första fastmaska, stolpe eller halvstolpe börjar. 

Därför placerar jag alltid en maskmarkör i sista luftmaskan innan jag påbörjar ett varv så jag vet precis var jag ska avsluta varvet.


Hitta ett stort urval av maskmarkörer här.


Lägg ner smygmaskan

Du behöver faktiskt inte avsluta varje varv med en smygmaska. Smygmaskar är ganska lätta att se och förstör lite raden av enformiga maskor. 

Vill du undvika detta kan du i stället: 


1️⃣ Klipp garnet och dra upp den nuvarande ögla

2️⃣ Trä änden genom en stoppnål

3️⃣ För nålen genom maskan som kommer efter den maska du i vanliga fall skulle virka en smygmaska i (skulle du tex. virka en smygmaska i sista luftmaskan ska du alltså föra nålen genom maskan efter sista luftmaska)

4️⃣ För nålen genom båda maskbågar på varvets sista maska

5️⃣ Dra åt och fäst tråden på baksidan arbetet





Stoppnålen på bilden hittar du här.


Tekniken ovan betyder att du ska klippa garnet efter varje varv och därför behöver fästa fler trådar i slutänden. Men resultatet är helt fantastiskt, jag tycker absolut att det är värt det. 

Lägg ner luftmaskorna

Nu när vi ändå pratar om snygga samlingar kan vi lika gärna göra något åt varvets början också. I vanliga fall börjar varje varv med en luftmaska men du kan faktiskt lura till dig en fastmaska, stolpe eller halvstolpe i stället. 

Ska varvet börja med en stolpe eller halvstolpe, gör på detta sätt:  


1️⃣ Gör en ögla och lyft över den på virknålen typ som när du lägger upp en luftmaskrad

2️⃣ Gör ett omslag precis som när du gör en stolpe eller halvstolpe. Sätt ett finger på öglan medan du gör det för att hålla fast den och för att den inte råkar lindas runt virknålen

3️⃣ För in virknålen genom den maskan där du i vanliga fall ville ha börjat med luftmaskor och gör i stället en stolpe eller halvstolpe som vanligt



OBS: Det är viktigt at du har bra tag i öglan medan du gör detta för att den inte lossnar. Så snart maskan är färdigvirkad låser öglan fast sig och du kan släppa och fortsätta varvet som vanligt.


Är det en fastmaska som krävs gör du nästan samma sak bara utan omslag. 


1️⃣ Gör en ögla och lyft över den på virknålen typ som när du lägger upp en luftmaskrad

2️⃣ För in virknålen genom den maskan där du i vanliga fall ville ha börjat med luftmaskor och gör i stället en fastmaska som vanligt (hämta garnet och dra genom första ögla, omslag och dra genom resten)


Sicksacka dig fram till succés

När man bara gärna vill vara färdig kan det vara lockande att fästa sina trådar lite väl snabbt. Men trådar som går upp kan verkligen förstöra allt ditt hårda arbete 😢

Använd hellre lite extra tid på att fästa trådarna perfekt - det tar faktiskt inte så många extra sekunder att fästa dem ordentligt. 

När jag fäster trådar brukar jag använda sicksack-metoden. Med sicksack-metoden finns det mindre risk att sömmen går upp, blir lös eller att garnändan tittar fram när man ska använda mattan. 

Sicksack-sömmen gör du genom att fästa halva tråden i ena riktningen och andra halvan i motsatt riktning, som du kan se på bilden nedan 👇


Ju fler gånger du ändrar riktning ju bättre kommer tråden fästas. 

Sådär ja!

Du står nu med en vacker mandala framför dig ✨

Har du redan virkat en mandala? Eller är du på gång med en? Dela gärna med dig av dina bilder, genom att: 


Vi ÄLSKAR att se alla underbara projekt som hoppar av virknålen! Skicka därför gärna massor av bilder till oss 😍


 

Spara 28%

Rainbow Cotton 8/8 - Hobbii

100% Bomull

21 kr  29 kr
Spara 23%

Rainbow Cotton 8/8 Color Pack 10 - Hobbii

100% Bomull

199 kr  259 kr