Du har säkert hört att man ska känna till sin virk- eller stickfasthet. Men varför är det så viktigt, tänker du kanske? Det ska jag försöka ge dig svar på i detta blogginlägg.
Vad betyder virk- och stickfasthet?
Att något ska ha en bestämd virk- eller stickfasthet är egentligen bara en indikation på hur löst eller fast du virkar/stickar. Detta kan dock regleras genom att gå upp eller ner ett halvt eller helt nummer i virknål- eller stickstorlek. Det är inte alla projekt som din fasthet påverkar, så om du inte är igång med att göra kläder, så är din fasthet inte superviktig.
Nybörjare?
Vi har alla varit nybörjare en gång och kanske kan ni också komma ihåg ert första virk/stickprojekt. Här i uppstartsfasen är det kanske inte så lätt att ta reda på vilken virk- eller stickfasthet man har och det är faktiskt inte heller så viktigt just nu. Som nybörjare inom stickning och virkning är det först och främst viktigt att du vänjer dig med att hålla i nålen eller stickan ordentligt. Du ska alltså hitta ett sätt som känns behagligt och som gör det är lätt att arbeta.
Detta kan vara nog så svårt i början, då många startar med att virka väldigt stramt, så pass att det nästan inte går att arbeta med. Det kan ta lite tid innan man känner sig helt trygg med både garn och nål/stickor och att man först efter ett tag blir mer avslappnad i händerna.
När ska man börja bekymra sig över sin virk- och stickfasthet?
När du ska igång med att göra projekt där storleken har en viktig betydelse för det färdiga resultatet, så är det här du ska börja tänka på din virk- och stickfasthet. Det vill säga att om du ska sticka eller virka kläder av ett eller annat slag, var det är bestämda mått, så är det här din virk- eller stickfasthet kommer in i bilden.
Virk- och stickfastheten kan du oftast hitta i det mönster som du använder, men annars står det också på själva garnnystanet. Till exempel kan det stå: 27 m x 38 varv = 10 x 10 cm med nål 2,5-3,5. Det betyder att du ska virka/sticka 27 maskor och 38 varv, vilket då ska mäta 10 x 10 cm. Om detta inte stämmer så kan du prova med att antingen ta en mindre eller en större nål tills du får den korrekta virk/stickfastheten.
Nedan kan du se ett exempel på hur virkfastheten kan ha stor betydning för hur stort eller litet ditt projekt blir.
När ska man inte bekymra sig över sin virk-/stickfasthet?
Om du ska virka en filt, grytlappar, disktrasa eller liknande projekt var den slutliga storleken inte har en avgörande betydelse för det färdiga resultatet, så är din fasthet inte så viktig.
Jag hoppas att du har kunnat använda mitt blogginlägg som hjälp eller inspiration.
Mycket nöje.