Har du redan provat glädjen av att själv virka eller sticka en gåva till ett barn du håller kärt? Om inte, så tycker jag absolut att du ska ge det ett försök. Hemgjorda gåvor till barn är nämligen rätt magiska.
Okey, det är ju som regel enklare att hitta något i butikerna. Inköpsprocessen kan också vara rätt så mysig. Jag kan själv använda timmar på att titta på alla de färgglada leksakerna, och känna på de snygga mjuka klädesplaggen i butikerna. Och så kan man alltid få lov att byta varan om det inte passar.
Men glädjen över att själv ha skapat gåvan, den är svårslagen!
Förra året fick jag själv den fina titeln som moster. Eller, inte riktig moster. Titeln fick jag i gåva av min bästa väninna, som blev mor till en liten flicka. Det räknas kanske inte helt, men det har en speciell plats i mitt hjärta att höra min väninna kalla mig för moster Milla 💗
Innan dess hade jag bara provat att virka till mig själv. Men då jag fick nyheten om det nya lilla liv som snart skulle vara med oss, tog jag steget och beslutade mig för att virka en gåva.
Valet föll på en virkad babyfilt. Men innan jag överhuvudtaget kom igång, skulle det beslutas om mönster, färger och material. Det var så mysigt att kunna skräddarsy gåvan, men det tog ett tag med alla beslut.
Sedan skulle jag självklart vänta på att garnet skulle anlända med posten. Väntetiden var lång, för jag ville så gärna sätta igång.
Glädjen var stor när paketet äntligen kom. Jag kastade mig strax över det, men så slog otåligheten till. Var det överhuvudtaget värt besväret? Var det inte bara enklare att köpa något?
Jag kan tryggt berätta för dig att det absolut var värt besväret. Virkprocessen var speciellt trevlig. För undertiden händerna arbetade med filten, kunde jag inte låta bli att tänka på min väninna, det nya lilla livet i hennes mage och min stora kärlek till dem båda. Alla timmar av virkning var bara mysiga - de fyllde mig med glädje.
Det var också helt speciellt att kunna lämna över gåvan när det blev dags. Inte bara för att gåvan var skapad med kärlek, men också för att gåvan blev utformad precis så, som jag visste att min väninna skulle bli glad för. Jag har aldrig varit mer lycklig över att ge en gåva.
Har jag övertalat dig?
Skönt! Då är det bara att komma igång. Vet du inte riktigt vad du ska ge dig i kast med, så kan du hitta inspiration här under.
Kläder
Klädesplagg till de minsta ser alltid så ljuvliga ut. Det finns inget som slår en fin cardigan eller ett par sockor i miniformat. Och när du själv gör plagget, kan du också själv fritt välja garnfärg. De klassiska ljusblå eller rosa kulörerna är ofta säkra vinnare, men har du lust att prova, så är det bäddat för att leka med andra färger.
Vackra röda och mörkgröna nyanser passar fantastiskt bra till barn, som föds i vintermånaderna, och ljusgult och pastellfärger är idealiskt till barn födda på våren.
Har föräldrarna valt ett speciellt tema eller färgschema till barnrummet, då kan du med fördel göra plagget i matchande färger. Gröna nyanser passar perfekt till ett fint djungel- eller naturtema, och ett astronaut tema bjuder in till ett hav av blått i alla nyanser.
Om barnets kön är en överraskning, eller om föräldrarna bara önskar könsneutrala presenter till den lilla, kan vackra bruna, vita och grå färger alltid användas. Det är enkelt för föräldrarna att matcha med andra plagg, och det behöver absolut inte vara tråkigt!
Vårt härliga Primula set med bloomers, väst och mössa ses här i den snygga, neutrala färgen Silver Grey (03), som gör att de passar till nästan allt.
"Usch, storleken är så svår att få till." Är det en tanke du har haft? Inte alls konstigt! Storlekar kan alltid vara en utmaning, och så kan ett barn blixtsnabbt växa ur det igen. Som tur är finns det många andra saker att ge ett barn – saker som inte behöver vara i en bestämd storlek, och som kan användas i flera år. Bland annat:
Dekorationer
Dekorationer kan ge stor glädje till nyfikna barnögon. En mobil är t.ex. fin att ha hängande över spjälsängen. Då har barnet något att titta på, när sömnen långsamt får de små ögonlocken att gå ihop. När barnet blir större kan mobilen flyttas över till fönstret eller till ett hörn i rummet där den kan pryda sin plats.
Alternativt kan du göra en fin barnvagnskedja, som kan underhålla den lilla när ni är på språng. En barnvagnskedja är lika fin i fönstret, när den lilla har vuxit ur barnvagnen.
Tips! Mobiler och barnvagnskedjor ger speciellt plats till kreativitet! Du kan enkelt ersätta figurerna i mönstren med precis de figurer du vill ha. Söta enhörningar, läckra donuts, små hjärtan eller något helt annat. OBS. Var noga med att kolla storleken på figurerna i mönstret innan du börjar. Figurer på 7-10 cm fungerar som regel bra till en mobil eller barnvagnskedja.
Leksaker
Sensoriska leksaker, som t.ex. denna fina virkade fjäril, är populära bland nyfikna barn, då de ofta är proppade med textur, ljud och färg.
Hittar du inte det perfekta mönstret på sensoriska leksaker? Då kan du självklart göra ett eget mjukisdjur kring en sensorisk leksak. Draken Dirk är ett perfekt mönster att göra om till en sensorisk leksak. Han kan enkelt kompletteras med en squeaker eller skallra, som ger honom ljud och liv, och horn och öron kan ersättas med bitringar.
Filtar för barn och baby
Har du extra lång tid på dig innan det är dags att överlämna gåvan? Då kan du prova på ett större projekt som t.ex. en babyfilt eller en större pläd. Den kan följa med när barnet växer, och användas i barnsängen, barnvagnen, barnbilstolen och på många, många andra ställen. Så den kan vara med i flera år.
Prova vår Zoey babyfilt, som mäter cirka 84 x 84. Den virkas i Sultan Deluxe, ett garn av 100% bomull, som kommer i en mängd olika färgkombinationer.
Praktiska gåvor till vardagen
Haklappar och tvättlappar är bra exempel på praktiska gåvor. De är speciellt populära bland föräldrar, då de kan göra deras vardag enklare. Dessa ”lappar” är ofta utsatta för dagliga strapatser (tänker du också på kräk just nu?), så det är alltid till stor hjälp för föräldrarna att ha lite fler nära till hands när olyckan är framme.
Några tips och tricks har jag också till dig!
Små barn ska självklart ha presenter som är säkra att använda. Därför har jag samlat några tips och tricks, och gjort en liten lista över saker som du ska vara extra uppmärksam på:
Monteringen: Gör du något som har flera delar, som ska sättas ihop (t.ex. en mobil). Då är det extra viktigt att se till att monteringen är ordentligt gjord. Annars kan delarna falla av och sväljas.
Tips! När du har avslutat en del, t.ex. en arm, och ska klippa av garnet, då kan du med fördel lämna en lite längre tråd än vanligt. Då är du säker på att du har nog med tråd för att göra en gedigen montering.
Storleken: Barn är av naturen nyfikna, och är ofta glada för att stoppa saker i munnen. Gör du t.ex. en docka, är det därför viktigt att den inte har några små lösa delar. Dockans hatt, kläder och andra småsaker ska helst monteras fast på dockan.
Nappsnören, och andra avlånga saker som barnet kan få fingrarna i, får inte vara längre än 22 cm. Är de längre än så, kan de nämligen viras runt kring barnets hals.
Materialen: Ännu en fördel med att själv göra presenterna är att du har större kontroll över materialen. Gör du kläder eller filtar till barnet, då är naturfibrer såsom bomull och ull alltid fördelaktiga då de är speciellt andningsbara. Till leksaker är bomull helt fantastiskt, då det också är slitstark, och det kan tåla högre tvätt temperaturer än t.ex. ull.
Det garn jag använder mest till mina virkprojekt till barn är Baby Cotton Organic. Garnet består av 100% Egyptisk bomull av finaste kvalité. Det är också GOTS-märkt, vilket betyder att det är producerat helt utan användning av kemiske pesticider och med omtanke och respekt för miljön.
Meeen, det är tyvärr så att några barn inte kan tåla ull. Ska du göra en mössa, tröja eller något annat som ska direkt mot barnets hud, så är det en bra idé att prata med barnets föräldrar, innan du lägger garnet i varukorgen. Man vill självklart helst att gåvan förblir en överraskning, men när det kommer till gåvor till små barn, är det alltid bäst att vara på den säkra sidan.
I några mönster på gosedjur hittar du också instruktioner om att använda säkerhetsögon. De fungerar fint till pynt, och är enkla att sätta på. Men ska leksaken användas av de minsta barnen kan du med fördel själv virka eller brodera ögonen. När du själv gör ögonen, kan du också ge gosedjuren mer personlighet!
I vårt Confetti Unicorn-mönster hittar du instruktioner till roliga ögon virkade i garn.
Nu, är du redo för att skapa gåvor som skänker glädje till både barn och föräldrar?
Jag hoppas att mina tips och tricks har gett dig lust att prova. Kom ihåg att en hemgjord gåva inte behöver vara helt perfekt. En tappad maska eller en lite sned filt ger gåvan karaktär, och påminner mottagaren om att gåvan är en produkt av dina händer - och ditt hjärta 💗