Känns det igen?

Man har hittat ett superfint mönster som man gärna vill göra, men mönstret är på engelska och garnet man ska använda kan inte fås i Sverige?

Eller, så är det kanske att mönster du har hittat i din mormors gömmor och garnet som ska användas har man sedan länge slutat att producera?

Kanske är du lite äventyrlig och vill göra ett mönster i ett helt annat garn än det som designern föreslås av designern.

Alla dessa situationer har det gemensamt att man ska hitta ett alternativ till det garn som står i mönstret, och det är inte alltid så lätt – men frukta icke! Jag vill i detta och i en rad kommande blogginlägg inviga er i den stora fantastiska underbara värld av garntyper, dess för- och nackdelar och vad de kan användas till.

Garn av djur-fibrer

Den mest välkända typ av garn i denna kategori är nog garn gjort av fårull. Fårull har otroligt många bra egenskaper, men är kanske också känd för att klia lite. Just det vill jag gärna be att få kommentera i detta blogginlägg. Det handlar nämligen om vilken typ av får som ullen kommer ifrån, var på djuret ullen är tagen och hur själva ullen har bearbetats.

Ull

Fårull har en hel del naturliga fördelar som vi kan ha massor av glädje av. Det håller värmen men andas ändå och kan absorbera upp till 35 % fukt utan att man får känslan av att vara kall och våt.

Fårull är temperaturreglerande, vilket gör att man håller en stabil kroppstemperatur. Det gör  100% ull perfekt till bebisar och mindre barn, då de inte själv kan reglera värmen. För några människor är fårull dock inte ett alternativ. Ullen innehåller ett ämne som heter lanolin, som gör ullen smuts- och vattenavvisande, men som en del människor tyvärr kan vara allergiska mot. Senare i detta blogginlägg kommer jag att ta upp vad det finns för alternativ för de personer som inte tål lanolin.

Merino

Om man vill ha 100 % ull, som inte kliar, då är ull från Merinofåret ett fantastiskt val. Strukturen i fibrerna gör att merinoullen är helt slät och mjuk. Då fibrerna samtidigt innehåller en stor mängd luft gör det att materialet är lätt, samt har en otrolig värmekapacitet. Dessa egenskaper gör att merinoull är perfekt för kroppsnära kläder som t.ex. baby kläder och underkläder. Merino används också ofta till sportkläder då materialet transporterar bort svett, andas och kan absorbera en stor mängd vatten utan att du känner dig kall.

Unicorn Solid: 75% Merinoull, 25% Polyamid

Merinoull passar perfekt till oss här i Skandinavien. Det värmer oss om vintern, men visste du att merino också kan användas på sommaren?  Eftersom ullen är så lätt och har egenskapen att temperaturreglera fungerar den riktigt bra till sommarkläder som cardigans och blusar.

Denna behagliga mjuka ull kan användas till nästan allt ditt hjärta önskar. Den kan värma dina minstingar men är också perfekt för filtar till hela familjen, eller varför inte lite ego-stickat/virkat till dig själv?

Merino får ett extra lyxigt utseende om du stickar eller virkar med en följetråd av mohair.

Mohair

Mohair består av tunna, glatta fibrer från Angorageten, som samlats till en tråd genom att spinna ihop det med ett annat slags fibrer – det kan vara ull, polyamid eller silke. Här hos Hobbii är alla

våra mohair-produkter hopspunna med silke.

De fina lösa fibrerna gör, att garnet får en otroligt hög isoleringsförmåga och är värmereglerande samtidigt som tråden får ett fluffigt utseende, även efter färgning. Det är detta fluffiga utseende som gör mohair så lyxigt.

Som jag skrev längre upp så används mohair ofta som följetråd tillsammans med andra garner, men det kan också användas ensamt till exempelvis en lätt sommar cardigan eller kanske en läcker sjal till de svala sommarkvällarna?

Super Kid Silk Print: 76% Mohair, 24% Silke

Alpacka

Alpacka garnet är spunnet av ull från Alpacka vars underpäls är mycket attraktiv för garnindustrin då den är otroligt mjuk. Alpackagarn är också ett bra alternativ till fårull för allergiker. Det är inte bara lanolin fritt, det är också helt fritt från kemikalier, samtidigt som det har många av ullen fördelar. Det är varmt, men temperaturreglerande så att man inte svettas, och det kan också med fördel användas till sommarkläder. Man ska dock vara uppmärksam på att alpacka garnet inte är så formfast så det kan tappa lite av sin ursprungsform.  Alpacka är ofta blandat med andra fibrer, bland annat fårull, så är man allergiker ska man läsa ordentligt på innehållsförteckningen innan man börjar på sitt alpacka projekt.

Baby Alpacka är ännu mjukare, då det är taget från den första klippningen av alpacka-ungen. Prova eventuellt Baby Alpaca.

Silke

Förr i tiden var silke reserverat för adeln och det fina folket. I dag er det, lyckligtvis, en lyx som vi alla kan njuta av.

Silke kommer från mullbärs fjärilens kokonger och ger ett rustikt garn, som inte krymper. Silke fibrerna blir ofta blandade med andra fibrer, såsom alpacka och mohair för att göra det mjukare och mer värmeisolerande. Detta gör också att ett silkesgarn kan användas till både vinter och sommar projekt.

Silke är förresten också ett bra alternativ till de som är allergiska mot ull.

Mjölkgarn 

Det senaste skottet på stammen av djurfibrer är mjölkgarn. Det låter kanske som hokus pokus, att garn skulle vara gjort av en flytande grundingrediens, nämligen mjölk, men icke desto mindre får man ett av de mjukaste garn man kan tänka sig.

Mjölkgarn är gjort av mjölkprotein, som utvinns genom att mjölken dehydratiseras under uppvärmning och fördelas när den tjocknar. För att säkra att fibrerna håller och förblir starka så blir de kemiskt behandlade med zinkoxid, mjölk är ju ett organiskt material. Zinkoxid ser inte bara till att hålla fibrerna starka, det är också ett antibakteriellt enzym, som har en helande effekt på sår och eksem. Detta gör mjölkgarn mycket attraktivt för allergiker.

Tvättanvisning

Gemensamt för alla garner är att de är ömtåliga då det kommer till tvätt. Några garner är superwash-behandlade, vilket betyder att de kan tvättas i maskin i 30 grader, gärna på ett ullprogram. Vill du vara helt på den säkra sidan så tvätta ditt färdiga arbete för hand. Råkar man tvätta ull på för hög värme, på ett vanligt tvättprogram, kan man förstöra strukturen i ullfibrerna och då krymper arbetet.

Det är också en bra idé att låta arbetet torka plant så att man inte förstör formen på arbetet av överskottsvatten som är kvar i fibrerna efter tvätt. Jag hoppas ni tycker att det har varit en intressant resa genom de olika garntyperna som finns i denna kategori. Jag tycker i alla fall att det har varit otroligt spännande att skriva om dem, och jag gläder mig redan till att få gå igång med nästa del, den om plantbaserade fibrer.

Kommentera gärna vilka garntyper som ni föredrar att använda, och om ni har fått lust till att gå igång med något garn som ni aldrig har arbetat med förut �� Jag har i alla fall själv blivit väldigt nyfiken på att använda en följetråd av mohair.

Vänliga hälsningar

Eva, Hobbii