Det finns så många olika garntyper där ute i den stora garnvärlden, att det kan vara svårt att välja det rätta garnet till ditt nästa projekt – Jag har iallafall ofta svårt att välja 😉

För att göra det lättare för dig, men även för mig, har jag skrivit detta inlägg var jag jämför bomull, ull och akryl och hittar fördelar och nackdelar med varje garnsort.

Bomull

Bomull är ett garn som jag är säker på att alla känner till. Det är ett naturmaterial som kommer från bomullsplantan. Det används väldigt ofta till disktrasor, grytlappar och amigurumi (läs blogginlägg om amigurumi här). Bomull har så många fina fördelar att det är svårt att välja vilka jag ska framhäva 😍

Det jag gillar bäst med bomull är att det kan tvättas i höga temperaturer. Det gör det användbart till en massa saker, som utsätts för bakterier och smuts. Det är avgörande att virkade/stickade saker till bäbisar kan göras rent i tvätten. Detsamma gäller disktrasor. De kan bli riktiga bakteriebomber, därför är det viktigt att de kan tvättas i höga temperaturer så att bakterierna dör.

Grytlappar i bomull är också fantastiska, då de inte leder värmen, och om du gör dem tillräckligt tjocka kan du hålla i ett varmt fat från ugnen utan att bränna dig. Det kan man inte med akryl, eftersom akryl är gjort av plast, som smälter av värmen.

Det är svårt att hitta nackdelar med bomull, då fördelarna är så många! Men om jag absolut måste hitta ett par nackdelar, så ska jag väl försöka 😉 Bomull kan bli ett tungt garn, speciellt när det blir blött, eftersom det suger upp vatten så bra. Därför skulle jag inte använda bomull till kläder som jag ska ha ute i regnet. En filt i bomull kan också komma till att väga 1,5 kg eller mer och det är inte alla som gillar det och istället föredrar akryl som är lättare, eller ull som är varmare. 

Akryl

 Det bästa med akryl är att det är rätt billigt och att man får mycket för pengarna! Det syntetiska garnet är nämligen väldigt lätt och luftigt och därför går det väldigt många meter i löplängd per nystan. Akrylets egenskaper blir ofta översedda, men det finns många fina anledningar till att du ska använda akryl.

Visste du att ullallergiker kan använda akryl? 

Akryl har ett par nackdelar, men de övertar absolut inte de många goda egenskaperna! Akryl är inte så bra till bäbisar, varken som kläder eller i gosedjur. Det syntetiska garnet innehåller nämligen plast, vilket är väldigt opraktiskt när bäbisar och barn stoppar allt i munnen. Det ska såklart helst inte ner plast i de små lungorna, så där skulle jag rekommendera bomull alla gånger!

Ull

 Ull är helt klart ett av mina favoritgarner! Ull är superbra på att hålla temperaturen och det gäller både med härliga filtar och kläder. Ull är särskilt bra till halsdukar och mössor, eftersom de håller temperaturen och samtidigt låter din hud andas. Det kan dessutom uppta en viss del av fukten från din kropp utan att bli vått och obehagligt att ha på sig. I motsats till bomull, som suger åt sig vattnet och akryl som stöter ifrån sig det. Ull kan dessutom användas till alla åldrar och det finns i många sköna kvaliteter. Det finns till och med i särskilda baby-utgåvor, som det mjuka baby merino


Ullens nackdelar är få, men precis som med bomull och akryl finns det er par sådana. Vissa personer är allergiska mot ull, men som nämnt ovan, kan akryl ersätta ull hos dem som inte tål materialet.

Ull kan oftas inte tvättat i höga grader och ofta kan det heller inte tumlas. Som tur är finns det ullkvaliteter som klarar de höga temperaturerna och därmed kan dina ullprojekt tvättas och tumlas när det är nödvändigt.

Jag rekommenderar superwash-behandlat ull till de projekt som är beroende av att kunna tvättas och tumlas upprepande gånger. 

Det finns så många olika egenskaper i de tre olika garntyperna, och det gäller bara att se de olika möjligheterna. Jag gör alltid amigurumi i bomull, filar i akryl och vinterkläder i ull, men det är helt upp till dig hur du vill använda garnet ♥️

Om du vill veta mer om varje garntyp, så läs dessa 3 blogginlägg, var det gås på djupet av bomull och ull:

4 Goda anledningar till att använda bomull

5 Goda anledningar till att välja ull

Jag önskar dig lycka till med dina kommande garnprojekt 😘

Vänlig hälsning
Josefine, Hobbii