Superwash ullgarn är behandlat garn som tål tvättmaskin utan att krympa eller trassla ihop sig. I detta blogginlägg kan du läsa om alla fördelar med superwash och få tips till underhåll av dina stickade tröjor och virkade filtar.


Har du också undrat dig över vad et helt precist betyder när ett ullgarn är superwash behandlat?

Naturligt ullgarn tål inte höga temperaturer och resulterar i att garnet både krymper och trasslas ihop när du stoppar det i tvättmaskin.

Detta är något jag är ganska övertygad om att alla stick- och virkentusiaster gärna vill undvika. Det gör ont i hjärtat när man står där med en ulltröja som har krympt två storlekar!

Väljer du att sticka eller virka ditt projekt med ett superwash garn undviker du detta skräckscenario – sedan finns det fler fördelar med superwash ull som jag kommer in på i detta blogginlägg.

Lat oss börja med att se på vad processen från vanlig ull till superwash ull innebär.

Vill du bara gärna veta mer om hur du ska tvätta ditt garn? Hoppa direkt till avsnittet här.


👆 Friends Extra Fine Merino är ett superwash garn som är superpraktiskt för alla sorts projekt. Det kan även maskintvättas vid 30°C. Hitta det här.

Vad är superwash ull?

Den primära egenskapen med superwash ull hittar du i namnet: Superwash är en metod att behandla ullgarn så det kan maskintvättas utan problem.

Ull är en naturlig proteinfiber och består av en massa små fjäll som överlappar varandra. Fjällen tål inte värme eller plötslig temperaturskiftning. Tvättar du ull vid hög temperatur kommer fjällen att öppna sig och klistra ihop vilket resulterar i att fibrerna trasslar.

Med superwash behandlat garn tar man bort fjällen och fibrerna täcks med polymerlager som skyddar ullen mot höga temperaturer.

Poly-vad? Polymer är ett oskadligt plastämne som är ganska vanligt att hitta i kläder. Många av dina kläder innehåller säkert en form av polymer 😉

Det framgår av garnets banderoll huruvida garnet är superwash behandlat eller inte.

👆 Bland våra superwash-garner hittar du bland annat Friends Extra Fine Merino, Unicorn Solid och Silly Socks.

Visste du … att du även med kan använda ullens tovningsförmåga? Du kan tex. kasta dig över att tova - eller ‘valka’ – korgar, väskor, tofflor. Se tex dessa sköna valkade tofflor 💜

Låt oss titta på hur du bevarar dina superwash ullprojekt på bästa möjliga sätt.

Så bevarar du superwash garn

Superwash ull kan som sagt maskintvättas. Det är därför supersmart att sticka och virka baby -och barnkläder med superwash garn - eller kläder till dig själv när du varken har tålamod eller lust att tvätta dina kläder för hand.

Man måste dock ända vara lite extra försiktig innan man sätter i gång tvättmaskinen.

Du bör alltid tvätta dina superwash projekt på ett ylle- eller skonsamt program, max. 30°C. Vissa superwash garner tål dock upp till 40°C. Kolla garnets banderoll för att vara på säkra sidan.

Använd gärna ett ulltvättmedel men undvik sköljmedel som kan ändra plaggets passform. Ett bra ulltvättmedel är Eucalan som innehåller lanolin och bevarar dina kreationers sköna mjukhet.

Superwash garn tål inte torktumlare.

Tips! Uppmärksamma att superwash garn kan töja sig efter användning. Därför är det en bra idé att tvätta sina plagg med jämna mellanrum för att bevara formen. Du kan ev. även blocka ditt projekt. Alternativt kan du sticka eller virka ditt projekt med en mindre stick- eller nålstorlek med tanke på att plagget kommer att töja sig med tiden.

👆 Hitta ulltvättmedlet från Eucalan här. 

Det behöver du veta om att arbeta med superwash ull

Skillnaden på vanlig ulls och superwash ulls egenskaper är ganska stor vilket jag kommer närmre in på här.

Mindre klåda med superwash ull

Ullgarn som är superwash behandlat är som sagt täckt med ett skyddande polymerlager. Laget har den effekt att garnet känns supermjukt och skönt att röra vid.

Om du i vanliga fall undviker naturlig ull för att kliar är superwash ull ett bra alternativ för dig.

Superwash ull är slätare att arbeta med

Det skyddande lager runt superwash garnets ullfiber bidrar dessutom till att garnet blir slätare och lätt glansigt jämfört med ett naturligt ullgarn som kan kännas lite mer tovigt.

När du arbetar med superwash garn kommer du att uppleva att garnet är slätare än vanlig ull. Maskorna glider lättare på stickorna – och du kanske även jobbar snabbare är vanligt. Det släta garnet kan dock även betyda att du lättare tappar en maska … oj! Akta de skenande maskorna 😊

Tips! Blir hela saken lite för slät för dig kan du testa med stickor eller en nål i annat material. Garnet glider lättare på stickor eller nålar av metall. Testa gärna med stickor eller en nål av naturmaterial som tex. trä eller bambu i stället. Se vårt stora urval av stickor här och virknålar här.

Klara mättade färger i superwash ull

Superwash ull tar bättre emot infärgning jämfört med naturlig ull. Det betyder att färgerna bliver extra klara och mättade. Kör på med färgerna när du arbetar med superwash ull - du kommer med garanti få riktigt snygga resultat.

Superwash ull är mindre isolerande

Nu har jag nämnt en massa fördelar med superwash garnet. Medaljen har dock även en baksida. Den temperaturreglerande och isolerande effekt som man känner till med naturlig ull är till en viss grad något sämre med superwash uld eftersom fibrerna är täckta av polymer.

Är det dags att testa ett superwash ullgarn? Låt oss titta på möjligheterna!


👆 Kolla in dessa vackra starka färger som superwash garnet Unicorn Solid finns i. Garnet består av 75% merinoull och 25% polyamid. Se alla färgerna här.

Testa ett superwash garn

Speciellt vill jag framhäva Unicorn Solid och Friends Extra Fine Merino. Båda garner är mjuka och vackra och finns i många fina färger. De lämpar sig för virkning och stickning av både strumpor, tröjor, mössor, halsdukar för både barn och vuxna.

Tips! Är du osäker på om du ska välja ett vanligt ullgarn eller ett superwash ullgarn? En bra idé är att göra en virkad eller stickad provlapp om du är osäker på vad du ska välja. Läs hur du stickar en provlapp her.

Sammanfattning: Superwash ull

  • Superwash ull är behandlat så det kan maskintvättas på ett ull- eller skonprogram vid max. 30°C. Garnet tål ej torktumlare.
  • Superwash garn är extra mjukt, lätt glansigt och med vackra mättade färger.
  • Superwash ull är ett perfekt garn för virkade och stickade plagg som ska användas dagligen och tvättas ofta. Garnet lämpar sig för både bebisar, barn och vuxna.