Har du någonsin velat färga ditt eget garn? Det är faktiskt lätt – tack vare solfärgning! Det enda som krävs är ett par hjälpmedel, solsken och lite tålamod.


Solfärgning är en metod där du använder solen som värmekälla när färgen ska binda sig med garnet. Istället för att stå med varmt vatten i en gryta kan du låta garn och färgämnen stå ute i solen i flera veckor för att färga idet. Färgerna hittar du i alla sorters naturmaterial som blommor, växter, frukt och grönsaker 🍏

Processen är långsammare men ger dig ett vackert resultat. Dessutom är det ju ganska speciellt att själv kunna skapa färger med hjälp av naturliga ingredienser och samtidigt närvara processen där vatten och garn långsamt changerar färg 🌈

Jag har själv testat solfärgning och är helt tokig med det. Mitt första solfärgningsprojekt gav mig snyggaste garnet i ljusbruna nyanser och jag kan nästan inte vänta med att använda det 🤎

Det behöver du:

En stor glasburk

Det är viktigt att burken får plats med både garn och alla ingredienser. Ju mer ihopklämt allt är i burken ju mindre fördelar färgen sig och blir mer koncentrerad på ett ställe. Oavsett vad du väljer går det bra – det finns inget rätt eller fel i detta. Jag använde en stor 5 liters burk.

Färgingredienser

Nu får du lov att släppa loss fullständigt. Gå ut i naturen och samla ihop blommor, blad, växter, bär osv. 🍓 Du kan även kolla i dina egna lådor med frukt och grönt, rödkål, lökskal och annat du hittar går bra 🧅 Ingredienser som kaffe, the och bönor ger också fina nyanser ☕ Är lådorna tomma och naturen långt bort kan du även köpa naturfärg på nätet, oftast hos olika garnaffärer online hittar du spännande växtfärger. 

Du kan använda allt som har en färg. Du ska dock vara uppmärksam på att inte allt får samma färg på garnet, tex. avokado sten och även skalet kan ge en rosa färg 🥑

Det är även viktigt att veta att de färger du uppnår med naturfärger ofta är begränsade till de färger som finns i naturen och som oftast ger gula, bruna, gröna och röda. Det är även svårt att garantera att nyansen blir exakt likadan. Vissa växter ger dock spännande resultat som tex.Logwood träd eller Blåträd där du uppnår bålila nyanser 💙

Solfärgning är en naturlig process så man får pröva sig fram. Men det är ju ändå spännande att inte veta hur slutresultatet blir. 


TIP: Det är otroligt svårt att återskapa färger och därmed svårt att uppnå identiska nystan genom solfärgning. Kom därför ihåg att färga garn så det räcker i samma eller flera burkar för att ha nog garn till ditt stick- eller virkprojekt 🧶


Garn

Vad garn angår har du massor av valmöjligheter. Naturliga fibrer som bomull, ull, bambu och silkesgarn funkar bäst då de lättare absorberar färgen 🐑 Det är något svårare med syntetiskt garn som akryl och polyester. 

Väljer du ett garn av 100% syntetiska fibrer riskerar du att de absorberar alldeles för lite färg. Jag rekommenderar alltid att man använder ett garn med minst 50% naturliga fibrer.

Kom även ihåg att garnets egen färg också inverkar på solfärgningen. Jag har tex färgat med ljung på ett naturfärgat garn vilket gav en gul nyans. Färgar man med ljung på ett grått garn får man en grön nyans. 

Bindmedel

För att vara säker på att färgämnen binder sig till garnet och tål maskintvätt behöver bindmedel som tex. alun. Alun hittar du i färgaffärer och på apoteket och är lätt att använda. Du behöver ung. 20 gram alun per 100 gram garn.

Solsken

Solfärgning har fått sitt namn av en orsak – man behöver såklart sol! Inte för att det måste vara sol varje dag under processen men glasburken måste kunna bli ordentligt uppvärmd.

Se därför till att ställa burken där det får mest sol och värme tex. i ett växthus, på en solterrass i trädgården eller på fönsterbrädan. Glasburken ska stå i solen i ungefär 3 veckor, mitt stod ute i 3 veckor och sög åt sig värmen.


Såhär gör du:

När du har samlat ihop alla dina ingredienser är det bara att sätta igång! 

Först förbereder du garnet. För att se till att färgen kommer åt allt garnet ska garnet härvas. Det lättaste är såklart att köpa färdiga garnhärvor. Hos Hobbii hittar du tex Unicorn Solid i färgen Cream (01), som redan är upplindat i en härva . 

Du kan också själv härva ditt garn genom att linda garnet runt en stolrygg eller en garnvinda. För att undvika att garnet trasslar ihop sig kan du knyta korta trådar flera ställen på härvan. Du kan med fördel knyta en längre tråd runt härvan för att lättare kunna få upp den ur glasburken när färgningen är klar. 

Nu ska garnet läggas i blöt så det är helt genomblött innan du lägger ner det i glasburken. Under tiden kan du tillbereda alunblandningen genom att mixa alun med varmvatten i en skål tills det är upplöst. Det måste röras ihop tills du inte ser det längre. 👀

Sedan lägger du ner alla material i glasburken. Börja med att lägga ner garnhärvans ena ände i glasburkens botten. Lägg sen lite av färgmaterialet ovanpå, vik härvan på mitten så mer av garnet kommer ner i glasburken. Sedan mer färg och slutligen resten av garnet och färgmaterialet. På detta sätt ligger garn och färg i lager och nära varandra. Du bestämmer själv om du vill blanda material och hur mycket du vill lägga ner i glasburken. På så sätt kan du experimentera som du vill med färgningen.


Du kan även lägga ner något av färgmaterialet längs med sidan av glasburken så du bättre kan följa med i hela processen och se de fina materialen och vackra färgskiftningar ✨

Slutligen häller du ner alunblandningen i glasburken och fyller på med ljummet vatten som täcker allt upp till toppen av burken.

Stäng igen glasburken och ställ den där den kan få massor av sol. Under de nästa par veckor ska du endast se till att kolla processen och öppna burken lite då och då . Det kan nämligen jäsa lite och skapa tryck i glasburken.

Det är viktigt att garnet alltid är täckt av vatten. Om vattnet förångar måste du fylla på extra ljummet vatten. 




TIP: Det kan bli lite geggigt när man fyller sin glasburk och när man ska öppna det igen. Det är alltid en bra idé att fixa det utomhus eller på badrummet.


Efter 3 veckor i solen ska garnet dras ur burken. Skölj garnet i en hink med vatten och ta bort allt löst material. 

Tycker du det är svårt att få bort dina naturmaterial från garnet kan du låta det torka först. Jag torkade mitt garn på ett kvastskaft i skuggan . Då garnet var torrt kunde jag skaka bort det mesta.

Försök att vara försiktig, garnet kan trassla sig om man kastar runt med det. 

Slutligen la jag garnet i en tvättpåse och tvättade det på ullprogram med lite ulltvättmeddel innan jag hängde upp det igen. Det är viktigt att garnet är helt torrt innan du lindar upp det. Annars ruttnar det.  

Voilà – ett vackert solfärgat garn 🤩

Här ser du resultatet av min första solfärgning 👇 Jag använde lamullsgarn och silk mohair garn, båda färgade jag med krossad valnöt och krapprot. Lammullen fick även ett ljung bunt 🌿


Min senaste solfärgning har jag gjort med Unicorn Solid i varje glasburk. Den ena färgades med ljung som gav den vackra gula färgen, den andra med valnöt och lite krapprot. Se resultaten nedan 👇 


Jag har redan fler projekt på gång och har köpt lite lavendel, krossad hibiskus, krossad mjölktistel, johannesört och gyllene ris. Undra vilka färger de trollar fram?


Varma solskenshälsningar, 

Mette


 

Unicorn Solid - Hobbii

75% Merinoull Superwash, 25% Polyamid

229 kr

Baby Cotton Organic - Hobbii

100% Egyptisk Bomull

54 kr