Har du tidigare stått i en situation där det var nödvändigt att veta hur mycket garn du skulle använda till en filt, innan du började? Det är jag säker på att många stickare och särskilt virkare kan nicka igenkännande till.

Undvik problem med fel antal nystan

Om du gör en filt utifrån ett mönster kommer det alltid stå skrivet hur mycket garn du behöver. Men om du arbetar på fri hand eller väljer en annan typ av garn än rekommenderat i mönstret, kan du uppleva problem.

 Jag är själv igång med en filt där jag inte hade koll på garnförbrukningen innan jag började, vilket betyder att jag har köpt garn i fyra omgångar för att vara säker på att jag hade tillräckligt 😱 För att säkra att det inte händer igen har jag satt mig ner för att hitta en metod att räkna ut hur mycket garn jag behöver, så att jag kan köpa tillräckligt den första gången 😉 Om du också har problem eller bara vill ligga steget före, så läs med här, var jag beskriver processen med att räkna ut hur många nystan som behövs till din filt

Lappar, lappar och åter lappar

Ska du göra en filt av lappar, så kan det vara svårt att se framför sig vilken storlek filten kommer sluta med. Speciellt om du inte har ett mönster att utgå från utan bara gör din egen design. Köp hem det garn som du ska använda till filten. Jag rekommenderar att du börjar med att köpa ett nystan, så att du inte sitter inna på för mycket garn. Du kan köpa allt garn när du har räknat ut hur mycket du behöver totalt. På detta sätt får du varken för lite eller för mycket garn.

 Steg 1: Gör din första lapp

Välj ditt mönster och garn. Jag vill göra en filt i C2C-mönster. Jag har valt att använda Drops Loves You 8. Min filt ska mäta 120 cm x 150 cm.

Steg 2: Mät din lapp


Ta reda på hur många lappar som går åt till filten genoma tt först mäta din lapp. Min lapp mäter 10 cm x 10 cm. Bredden på min filt är 120 cm – dvs. Att det går 12 lappar på bredden (se räkning nedan)

120 / 10 = 12

 Höjden på min filt är 150 cm – dvs. Att det går 15 lappar på höjden (se räkning nedan)

150 / 10 = 15

För att ta reda på hur många lappar som går åt till hela filten gångar du antalet lappar på bredden (12) med antalet på höjden (15 ) – således:

12 x 15 = 180 lappar i allt

Steg 3: Väg din lapp

Okej, så nu vet jag att jag behöver 180 lappar (bredd x höjd). Men jag vet ännu inte hur mycket garn som går åt till en lapp, och därför ska du väga lappen. Min lapp väger 11 gram. Jag vill gärna veta hur mycket hela min filt kommer väga. Det tar vi reda på genom att gånga antalet lappar (180), som jag behöver, med vikten på en lapp (11 g).

180 x 11 = 1980 gram – det är vikten på hela filten i gram

Min filt kommer därmed att väga 1980 gram. Det är en väldigt tunn filt, men den virkas också i 8/8 bomull, som väger mer än t.ex. akryl, som är ett mycket lätt garn.

Steg 4: Räkna ut antal nystan

Filtens vikt ska omräknas till antal nystan. Det är sista steget i uträkningen. Det slutliga antalet nystan fås genom att dividera vikten av filten med vikten av ett nystan garn. Jag använder Drops Loves You 8, var ett nystan väger 50 gram. För att ta reda på antalet nystan gör du så här:

1980 g / 50 g (ett nystan) = 39,6 nystan, men jag rundar upp till 40, för att vara säker på att jag har tillräckligt.

Här är svaret! 40 nystan går det åt till min filt på 120 cm x 150 cm i Drops Loves You 8


40 nystan verkar mycket, men det är för att jag virkar i 8/8-garn som har en kort löplängd. Detta kommer automatiskt betyda att det ska många fler nystan till, än om jag hade valt ett garn med en längre löplängd per 50 gram.

Om du vill virka i 8/4 bomull så rekommenderar jag Rainbow, Cotton 8/4 eller Cotton Junior.

Min filt är bara ett exempel med ett bestämt mönster och garn. Du kommer få andra resultat när du väljer en annan garntyp och andra mått. Du kan använda samma metod, om du gör en filt som virkas i ett - som den här söta babyfilten i Rainbow. Börja antingen med en lapp för att räkna ut antalet och pilla sedan upp den och börja på mönstret. Jag brukar dock virka ett par varv på filten och härefter räkna steg 2-4 med början på filten istället för en lapp.

Jag hoppas att mitt inlägg kan hjälpa dig ta reda på den rätta mängden nystan till din nästa filt ❤️

Vänlig hälsning
Josefine, Hobbii

SPARA 52%

Tivoli - Hobbii

100% HB Akryl

14 kr  29 kr
SPARA 60%

Tivoli Print - Hobbii

100% HB Akryl

14 kr  35 kr