Det kan hända den bästa av oss – vi börjar med motivationen på topp när vi startar ett nytt projekt. Men efter en tid med samma projekt, samma mönster och samma färg, så blir det tråkigt. Det kan till sist sluta med ett halvfärdigt projekt, som ligger i månadsvis och samlar damm.


Så vad ska man göra? Repa upp många timmars arbete och använda garnet till något annat? Eller kan man på något sätt få tillbaka motivationen och börja på projektet igen? Jag tänkte här under ge dig 3 bra sätt på hur du kan börja på ditt ”förlorade” projekt igen.


#1 Visualisera det färdiga resultatet framför dig

Om du kan se det färdiga resultatet framför dig, så blir det lite lättare att komma igång. Om du t.ex. håller på med en filt. Så föreställ dig hur mysigt det är att svepa in sig i den nya, läckra, hemgjorda, filten en kall vinterkväll (t.ex. denna sköna Grönland Filt). Eller tänk på hur snygg din hemstickade tröja (se bl.a. den här härliga Linea Tröjan) kommer att se ut till dina nya jeans. Och den viktigaste anledningen av alla: när du har gjort färdigt ett projekt, så får du plats till nytt garn. Bara av den anledningen kan man ju få gjort vilket projekt som helst färdigt. Vi har en mängd olika typer av garn på hobbii.se som kanske kan fresta. 

#2 Ha alltid en plan

Det är viktigt att ha en plan. Om det är ett enkelt projekt du håller på med, och du kör fast, så ha en plan redo för hur du kan mysa det och göra det trevligt, och eventuellt bli distraherad från det tråkiga. Det kan exempelvis vara att du i helgen har en hel dag, där du kan mysa med din favoritserie på tv, och snipp, snapp, snut, så var projektet färdigt!

Om det är ett mer avancerat projekt du håller på med, och som gör dig frustrerad, så ge dig själv tid att läsa igenom mönstret och bli bekant med det. När du tycker att du har koll på hur man gör, så låt bli att slå dig själv för pannan, om det inte blir 100% perfekt. Som allting annat, så tar det tid att lära sig nya tekniker och ta sig igenom nya utmaningar. Du kan ju besöka vår Youtube kanal, där det finns en mängd guider på olika tekniker. Dessutom kan det vara skönt för dig att sitta på ett lugnt och tyst ställe och arbeta, så att du inte blir störd – i alla fall fram tills dess att du känner att du kan hantera mönstret.

#3 Ge dig själv en spark där bak - men inte för hårt

Ibland krävs det bara en liten spark därbak för att komma igång med ett projekt som man har kört fast i. Det ska dock inte vara till varje pris. Ibland måste man bara inse att just det projektet inte är det rätta just nu. Om det ger anledning till stress och frustration, då är det bättre att dra upp projektet och börja på ett nytt när man är redo för det. Å andra sidan så är det nästan stensäkert att du känner dig som en stjärna, om du förmår att ta dig igenom projektet och i slutänden står med ett vackert resultat.

Jag hoppas att du kan använda mina tre råd om hur du kan komma igenom ett projekt som verkar helt oöverkomligt. Lycka till!

SPARA 18%

Highland Wool - Hobbii

100% Peruansk Höglandsull

53 kr  65 kr
SPARA 11%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

16 kr  18 kr