Åh nej! Äntligen har du börjat på ditt nya projekt och så stöter du på en knuta i garnnystanet.  En sådan där elak sak som man inte riktigt vet vad man ska göra med. I detta blogginlägg kommer jag att berätta lite om hur knutorna uppstår, och inte minst vad man ska göra med dem.


Var kommer knutorna ifrån?

Även om knutor mitt i ett nystan är super irriterande, så kan de dessvärre inte ingås. När garnet produceras blir det spunnit i en kilometer lång tråd, som lindas upp på stora spolar. Knutan uppstår, när en spole tar slut och en ny ska sättas in. Dessutom kan det hända att tråden brister, vilket kan betyda, att det uppstår flera knutor i samma nystan. Orsaken till att man inte bara kasserar garn som har brustit och nystan som det är knutor i, är för att håll priset på garnet nere. Kassering av råvaror och den tid som skulle användas till att hitta nystan med knutor i, hade ökat priset på de varor man säljer, då det hade varit enda alternativet för att hämta hem den stora extra utgiften som det hade medfört.

Hur många knutor får det vara i ett nystan?

Ja, det är ju frågan, och det har inte varit lätt att hitta svaret på det då jag inte har lyckats hitta någon industriell riktlinje i min research. Men i det jag har kunnat läsa mig fram till så verkar det som att det finns en generell överenskommelse om, att 3 knutor per 50 gram är acceptabelt.

Detta ska du göra:

Det är viktigt, att du inte bara ignorerar knutan. Du kan inte vara säker på att knutan håller i tvätten och det kan bli ett hål som är mycket värre än själva knutan – och mycket svårare att reparera.

Beroende på vilket material du arbetar med, så rekommenderar jag en av dessa metoder, som alla kommer att göra kampen mot knutor lättare.

Magisk knuta:

Magisk knuta fungerar klart bäst till bomull, då den har en tendens att gå upp i andra material när väl projektet börjar användas eller blir tvättat. Å andra sidan är den inte svår att göra, och den är perfekt till exempelvis samla små garnrester till ett stort nystan, så att man får ut så mycket så möjligt av sitt garn ;)

För att göra knutan ska du börja med att lägga de två garnändarna bredvid varandra, samtidigt som de pekar i var sin riktning. Härefter tar du den ena änden och binder en knuta runt om den andra tråden. Upprepa detta med garnände nummer två och dra åt knutorna. Till sist sträcks knutorna ihop och dras åt så mycket så möjligt. Avsluta med att klippa av de överflödiga ändarna.



Russian join:

Russian join kan användas på de flesta flertrådiga garner, primärt ull och akryl. Till metoden ska det  nvändas en spetsig nål, men annars är den rätt enkelt.

Fattas du en nål med spets, så gillar jag denna från Clover, där det också medföljer ett fint etui, så de inte kommer bort.

Nålen träs med den ena änden, därefter förs den igenom mitten på garnet, så man faktiskt syr genom garnet. Se till så att du gör detta genom 5-7 cm garn, så att hop-syningen inte går upp – kom ihåg att lämna en ögla i änden. Trä nu nålen med ände nummer två, dra garnet genom öglan och gör likadant som du gjorde med första änden, dock utan att lämna en ögla. När detta är gjort, strama åt öglan på ände 1, och ändarna putsas till.



Saliv Skarvning:

Saliv skarvning kan bara göras med garn som är 100% ull och fungerar bäst med obehandlat garn. Metoden kan också användas på superwash-behandlad ull – man ska bara gno lite mer ;) Som belöning får du en hopsamling som är helt fri från knutor, vilket gör övergången mellan två trådar nästan helt osynlig även om den är en liten aning tjockare.

Garnet skarvas genom att två trådar läggs i den ena handflatan, de två ändarna ska peka på var sitt håll. Därefter fuktas den andra handflatan (detta kan göras med saliv (därav namnet) eller med vatten), härefter tovad de två trådarna ihop genom att gnida handflatorna fram och tillbaka mot varandra. Detta görs tills den samlade tråden är helt slät.

Som sagt kan denna metod också användas till superwash-behandlat garn (100% ull). Här ska man bara vara uppmärksam på att man får skarvat upp garnet ordentligt så garnet har något att fästa i när man gnider handflatorna mot varandra.


Stick Skarvning:

Stick Skarvning är superbra till flertrådiga garner och bildar varken knutor eller kräver fästning av garn. Metoden är speciellt bra till tjockare garner, där en knuta blir allt för tydlig. Metoden är ganska enkel. Trådarna i de två ändarna delas så att antalet trådar blir de samma som det är i originaltråden när de stickas ihop. Det vill säga, att har originaltråden 6 trådar då ska ändarna spjälkas i 3 trådar vardera, så att de samlat har 6 trådar. Har originaltråden 5 trådar då ska ändarna spjälkas i 3 trådar respektive 2 trådar, så att de samlat har 5 trådar, när de stickas ihop.

Nu ska ändarna stickas ihop. Låt ändarna överlappa en bra bit, så de tillsammans bildar ett garn av 6 tråda, och sticka nu precis som du vanligtvis gör. Det är viktigt att du får stickat minst 6 maskor, så du inte riskerar att det går upp igen. Därefter stickas det vidare med det nya nystanet. På avigsidan putsas ändarna så de är ett par centimeter långa, så att de inte poppar ut på rätsidan. Ändarna ska inte fästas, men ska nog stramas ibland så att inte maskorna blir för lösa.

Jag har just köpt Hobbiis Bamboo Deluxe set med rundstickor och jag älskar dem! De är bara så härliga att sticka med, så man vill nästan inte lägga dem ifrån sig igen.

Nu kallade jag det i och för sig för stick skarvning, men för skoj skull provade jag också om det kunde låta sig göras med virkning, och det kan det faktiskt. Man ska bar vara uppmärksam på att virkade maskor tar mer garn än stickade, å andra sidan så ska det inte användas lika många maskor för att fästa sammanfogningen.



Magic – no ends – knot:

Denna metod visade en väninna mig, och det är den metod som jag själv använder när jag ska samla ihop två akrylgarn, då den bara håller! Å andra sidan är den kanske inte den enklaste knutan, men när man först har lär sig den, så är den effektiv.

Akryl har länge haft ett dåligt rykte, men akryl kan faktisk riktigt många saker. Läs gärna mer om detta utskällda material i blogginlägget "Välj det rätta garnet: Garn av syntetiska fibrer".

Lägg de två garnändarna sida vid sida, så att de pekar åt samma håll, medans du håller dem mellan tummen och pekfingret. Man ska kunna se cirka en centimeter av garnet framför dina fingerspetsar. Ta nu den högra tråden (notera,om du är högerhänt) och för tråden runt om din tumme och garnet mellan dina två fingrar – upprepa en gång till. Det är viktigt att garnet inte korsas. Ta nu garnet och för in det mellan din tumme och garnändarna, därefter bockas garnändarna in över garnet och göms under tummen. Dra nu försiktigt i tråden som du har snurrat runt tummen och se hur det hela drar ihop sig till en perfekt knut.



Jag hoppas att denna lilla guide om knutor, och vad man kan göra med dem, kan hjälpa dig att få det bäst möjliga utav de garnnystan med knutor som du eventuellt stöter på i ditt arbete med garn. Berätta gärna för oss vilken metod du brukar använda, när det händer.

Med vänlig hälsning

Eva från Hobbii

Spara 14%

Rainbow Lace Print - Hobbii

100% Merceriserat Bomull

48 kr  56 kr