Garn i syntetiska fibrer har i många år varit ett utskällt material, då det tidigare har varit ett rivigt garn. Så är det inte längre. Teknologin har gjort, att syntetiska fibrer nu kan finnas i många olika kvalitéer, med stor spridning. Några är mjuka som smör, andra känns nästan som naturfibrer – och åter andra har spännande effekter som kan piffa upp arbetet om man tycker att det fattas det lilla extra.
Akryl
Fler och fler börjar få upp ögonen för akrylgarnet och dess många egenskaper och fördelar. Akryl är nämligen mycket slitstarkt, både vad angår färgäkthet och passform. Oavsett hur många gånger arbetet tvättas förblir färgen klar och det håller formen – men man ska vara uppmärksam på att inte tvätta akryl i över 40 grader, då syntetiska fibrer inte kan tåla värme.
En annan stor fördel är att akryl – och alla andra syntetiska fibrer - kan användas av och till allergiker då materialet inte innehåller lanolin, som en del människor kan vara allergiska mot.
Dock är akryl inte så lämpligt material för de minsta då materialet inte är temperaturreglerande och de små kan inte själv reglera temperaturen. Det betyder inte att akryl inte kan användas till kläder, tvärtom, garnet är idealiskt till kläder så som tjockare tröjor, halsdukar och mössor för vuxna.
Filt virkad i Hobbii Amigo garn, som är 100% Akryl, och finns i en mängd sköna färger 👇
Akryl är också billigt att producera vilket följaktligen gör det till ett billigt garn att köpa. Det är helt klart en fördel för dig som är nybörjare och inte helt är inne på att köpa de dyra garnerna ännu, och till dig som övar och först vill se om ett mönster blir som du tänkt dig, innan du köper garner i den dyrare klassen.
Man kan hitta garn, som är 100 % akryl, men man kan också ofta hitta garner där akryl är uppblandat med andra material. Det gör man för att tillföra andra garner, till exempel ull eller bomull, akrylens slitstarka egenskaper.
Polyamid
Polyamid har många egenskaper, såsom stor slitstyrka, det är lätt att hålla efter och det har en hög elasticitet. Därför är det också mycket populärt till blandgarner. Det är på grund av att det kan få andra material, t.ex. ull, att hålla mycket längre än om det enbart var ullgarn. Blandgarner med polyamid är perfekt till projekt som ska användas mycket och ofta i vardagen. Det kan vara strumpor eller vantar, som slits en del och som det ofta dras i.
Den stora slitstyrkan gör också att de flesta garner som innehåller polyamid kan tvättas i tvättmaskinen, vilket gör det väldigt lätt att ha att göra med.
Polyester
Polyester är, precis som polyamid, slitstarkt och elastiskt, men något man kanske inte precis hade förväntat är att det också är ganska hållbart.
När man tar med hela produktionskedjan, så uppskattas det att ett kilo polyester bara kostar miljön 5 kg CO2 att producera, mot t.ex. ett kilo bomull som kostar 40 kg CO2 i samme uträkning. Dessutom är polyester långt mer återanvändningsbart än vad bomull är, då materialets slitstyrka är högre.
Ännu en fantastisk fördel med polyester är, att det är andningsbart. Det gör det faktiskt helt idealiskt till de helt små. Så till ditt nästa baby projekt, kan du med gott samvete använda t.ex. en bomull-polyester-blandning. Polyestern gör dessutom att det färdiga arbetet skrynklar mindre, och det kan tvättas i maskin.
Fattas du lite bling bling i din vardag, så har vi precis fått in det fantastiska Rainbow 8/4 Glitter, som enkelt kan användas till alla våra Rainbow 8/4-mönster.
Tvättanvisningar
Även om garn av syntetiska fibrer är slitstarka ska man vara lite observant när det kommer till tvätt. Fibrerna blir nämligen påverkade av för höga värmegrader.
En stor del av dessa garntyper kan faktiskt tvättas i 40 grader och några av dem kan till och med torktumlas i låga temperaturer, andra garner i sin tur, bara kan tvättas i 30 grader. Ett fåtal garner ska dock handtvättas, så var uppmärksam på, vad det står på banderollen, innan du tvättar ditt arbete. De garner, som inte tål torktumling ska torkas plant.
Dessutom har jag lagt märke till att riktigt många av garnerna inte kan tåla användning av sköljmedel. Förutom att man spara på sköljmedlet har det också en annan viktig fördel, att man skonar vår miljö.
Jag har själv arbetat en del med akryl och gillar det faktiskt väldigt mycket. Det som jag har haft fingrarna i har varit härligt mjukt. Man kan ofta hitta det i en bra tjocklek, som gör att arbetet går lite fortare, utan att det kostar en förmögenhet ;) Efter att ha gjort research till detta avsnitt av “Välj rätt garn”, har jag blivit lite nyfiken på några av de andra garntyperna som är gjorda av syntetiska fibrer.
Vad tycker Ni? Är syntetiska garner något ni kan tänka er att prova i framtiden? Eller håller ni er till naturfibrer? Kommentera gärna, vilka som är era favoriter :)
Med vänlig Hälsning
Eva, Hobbii.se