Katie Jones är designer bakom mönstren i vår #NoShadesOfGreyMAL. Vi har frågat Katie om hennes passion för virkning och stickning, designprocesser och även vad hennes favoritfärg är.


Är du också tokig i att virka och sticka i alla regnbågens färger? Helst alla på en gång i ett och samma projekt? Då är det dags att du träffar brittiska designer Katie Jones!

Katie har en långt och spännande resumé med 7 år på universitetet, en monter på London Fashion Week, sin egen brand (som hon driver tillsammans med sin mamma Annie) och den helt nya boken, Hip to be Square, som hyllar mormorsrutan.

Katies starka kärlek för färger syns tydligt i hennes spralliga garnvärld. Därför är även den kommande #NoShadesOfGreyMAL verkligen en ”match made in heaven”! Hobbii + Katie Jones = ❤️🌈🧶

Vi har pratat lite med Katie om detta - och lite till 👇

Psst! Läs vidare och få Katies 3 bästa tips för virkare och stickare.


👆 ”Det har varit en tokig och 'ullig' resa och jag ser så mycket fram mot denna Hobbii Make-Along på mitt nästa äventyr!”

1. När började ditt intresse för virkning och stickning?

“Jag var ett kreativt barn och både mormor och farmor stickade och virkade - även min farfar var en ganska bra stickare.

Jag började med att sticka. Jag älskade att man kunde styra alla sidor av en design. I verkligheten är jeg en stor kontrollfreak, ha ha! Detta ledde till att jag studerade Fashion Design Knitwear på universitet och stannade där i 7 år!

På universitetet stickade jag för det mesta och det var faktiskt först under tredje året att jag blev kär i virkning. På den tiden jobbade jag för en designer i London där jag använde flera timmar på stickmaskinen i samma sittande position varje dag. Därför började jag virka mer och mer i stället och då jag först hade börjat kunde jag nästan inte sluta!”

2. Vilken professionell bakgrund har du?

“Virkning blev min grej och jag jobbade som showpiece designer och tillverkare vilket innebar att jag skapade unika virkdesigns för olika modebrands.

Då jag var färdig på universitetet saknade jag det kreativa och började med upcycling av tröjor. Jag blev inbjuden till att få en monter i en avdelning för hållbarhet, under London Fashion Week. Massor av människor såg min kollektion men jag misstänker lite att det kanske hade mer att göra med att min monter var precis jämte gratis kaffe, ha ha! Efter detta rullade det på och min lilla idé om att sälja ett par tröjor här och där utvecklade sig till en modebrand!

Hållbart mode hade precis börjat bli populärt och min brand bestod endast av överskottsmaterial. Jag älskade konceptet om att skapa vackra saker av nästan ingenting.

Mitt lilla företag växte vilket även innebar att det blev mindre och mindre kreativt allteftersom min roll blev mer och mer administrativ. Jag saknade en kreativ gemenskap.

Jag arrangerade några workshops och återvann min kärlek till handarbete. I 2018 ändrade jag min brand till MIY, Make It Yourself.”


👆 Katie driver sin brand tillsammans med sin mamma, Annie.

3. Hur ville du inspirera andra?

“Jag ville visa andra hur de kunde göra sina egna kläder i stället för att köpa och öppnade därför upp för tillgång till mina designs - och inte bara till lyxplagg vilket resulterade i att många fler kunde identifiera sig mig dem.

Man kunde alltså själv skapa sina designs enligt egna önskemål, i rätt storlek, med rätta färger och med sitt favoritmaterial. 

Som designer var detta riktigt befriande. Jag kunde nu njuta av processen och delta i ett fantastiskt online gemenskap rörande handarbete. Plattformar som tex instagram har också gett mig möjligheten att visa upp mitt arbete för en avsevärt mycket större publik och att komma i kontakt med jättemånga pysslare.

Det har varit en tokig och 'ullig' resa och jag ser mycket fram mot denna Hobbii Make-Along som mitt nästa äventyr!”

4. Hur ser din designprocess ut från idé till färdigt projekt?

“Jag börjar alltid med research och genom att göra ett mood board. Får jag en tillfällig idé försöker jag fördjupa mig i det, men börjar aldrig med en helt fastlåst idé.

Jag dras till färger och mönster och tycker om att samla på bilder fån olika konstnärers böcker, utställningar och från Pinterest. Jag tittar på olika virkdesigns och inspireras till att skapa nytt.

När jag har en tillfällig idé leker jag lite med mina garner och ser vad jag hittar på- Efter några prover börjar jag leka lite med olika designs. Jag tycker om att jobba på detta sätt för att designen liksom utvecklar och ändrar sig allteftersom”


👆 Katies hemateljé är fullt av färger och garn, stickor, virknålar och inspirationsbilder. Kanske du hittar några Hobbii-garner på denna bild? 👀

5. Hur hittade du inspiration till #NoShadesOfGreyMAL?

“Just denna Make-Along har varit särskilt intressant att jobba på eftersom jag skulle skapa både ett stickmönster och en virkmönsterdesign som liknade varandra. Det var en rolig utmaning att designa ett projekt på det här viset och att räkna ut hur det skulle funka i både stickat och virkat.

I samband med projektet drog jag i väg till Kaffe Fassett’s Quilt-utställning på Fashion and Textile Museum i London. Det satte gång i mina idéer. Jag har också alltid älskat återanvända quiltade rockar som förr var moderna och jag kände för att forska lite i den idén.”

Vill du hänga med på vår Make-Along? Läs mer här.

6. Vad kännetecknar din virk- och stickvärld?

“Färger!

Jag älskar färger och mönster. Jag tror det är ganska tydligt i allt mitt arbete. Jag vill bara att min ‘ulliga värld’ ska sprida glädje!

Jag gillar också att man kan sätta ihop en massa mindre delar till en större del och är helt galen i mormorsrutor. Förra året utgav jag en bok som heter Hip to Be Square.”

7. Hur väljer du och sätter ihop färger till dina projekt?

“Jag tittar alltid efter färgpaletter i konstverken. Det är det perfekta stället att se hur färger fungerar ihop. Sedan för jag över kombinationerna till mitt arbete.

Jag hade engång en mentor som sa att en bra färgpalett består av tre färger som du tycker om och en du i vanliga fall aldrig skulle sätta ihop med de första tre. Detta har blivit en regel som jag ofta använder när jag vill skapa intressanta kombinationer.”

8. Har du en favoritfärg?

“Mitt problem är ju att jag älskar alla färger och jag har svårt att begränsa mig! Jag älskade detta projekt för att jag kunde använda så många olika färger.

Men jag måste nog ändå erkänna att jag är en rosa person. På universitetet använda jag tillochmed rosa så ofta att min lärare förbjöd rosa till slut.”


👆 “Mitt problem är ju att jag älskar alla färger och har svårt att begränsa mig!”

9. Föredrar du virkning eller stickning? Om du absolut skulle välja!

“Även om det är att gå mot min Instagram och min hemsida katiejonesknit, är jag numera en virkare.

Jag kan vara ganska slarvig och jag tycker det är lättare att fixa fel i virkat än i stickat. Dessutom är jag mycket snabbare på att virka vilket är bra när man inte har mycket tålamod som jag.

På samma gång kan jag varva ner med stickning eftersom det tvingar mig att sakta ner farten lite. Jag har faktisk njutit att återkomma till stickning!”

10. Vilka är dina tre bästa råd eller tips till virkare och stickare? 

Tips nummer 1: Jag älskar att byta mellan olika färgar men jag avskyr att fästa trådar! När du virkar kan du försöka fånga upp så många trådar som möjligt undertiden du virkar. När du stickar rekommenderar jag att du fäster dina trådar allteftersom. Mitt tips är att använda en rya nål, en sorts stickmaskinnål som är bra när man ska fästa trådar. Du kan även låta dem sitta på avigsidan arbetet där man ändå inte ser dem om du bara hatar att fästa trådar precis som jag.

Tips nummer 2: Var inte rädd för att kasta dig över en design eller ett mönster! Önskar du just den designen är det bara att pröva! Vissa projekt ser svåra ut men dela bara upp mönstret i mindre delar, och kolla tex på en instruktionsvideo och testa dig fram, du kommer säkert att överraska dig själv.

Tips nummer 3: Provlappar, provlappar, provlappar! Ska du göra ett speciellt projekt, speciellt när det gäller plagg bör du inte hoppa över prov lappen. Det är mycket lättare att byta nål eller stickor än att ändra på masktätheten. Stämmer prov lappen inte, testa att byta virknål eller stickstorlek i stället för att försöka virka eller sticka lösare eller hårdare. Det är dessutom en bra idé att kolla upp din masktäthet undertiden du virkar eller stickar ditt projekt.”

Vil du vara med på vår #NoShadesOfGrey Make-Along?

Tycker du också det låter spännande att sticka eller virka ett färgglatt och hemligt projekt tillsammans med Katie Jones? Det tycker vi i alla fall! I så fall måste du hänga med på vår Mystery Make-Along #NoShadesOfGreyMAL.

Psst! Det hemliga projektet är en kofta (och det är det enda vi avslöjar!) 😉

Katie har skapat inte bara en men två (överraskande likvärdiga) designs – et för stickare och ett för virkare. Från och med 9 februari kan du köpa detta set. Få tag i setet här >> 

Anmäl dig till vår Make-Along här.

Vill du gärna veta mer innan du bestämmer dig? Läs mer om kommande Make-Along här.