#NoShadesOfGreyMAL är en Mystery Make-Along till dig som älskar färg. Det är den brittiska designern Katie Jones som står bakom den hemliga designen, som blir tillgänglig del för del. Vi börjar den 16 mars, och du kan redan nu säkra dig ett kit. Här får du svar på 10 frågor.


Älskar du också färger? Och helst så många som möjligt? Då ska du vara med när vi i mars och april kastar oss ut tillsammans i ett hemligt projekt, en Mystery Make-Along med namnet #NoShadesOfGreyMAL.

Vi vet inte så mycket ännu, men vi kan avslöja att projektet består av en cardigan med ett festfyrverkeri av färger! Det är den brittiska designern Katie Jones som guidar dig genom mönstret. Hon är känd för sin stora kärlek till färger och mönster, och vi vågar nog lova att du inte blir besviken om du också älskar alla regnbågens färger.

Psst! Läs mer om Katie Jones här.

Katie har utvecklat två designs: En till virkaren och en till stickaren. Det betyder att du kan arbeta på samma hemliga projekt som din allra bästa pyssel-vän - även om den ena föredrar att virka, och den andra hellre stickar. Hur härligt är inte det?

Anmäl dig till vår Make-Along här ➔

Är du tveksam till om detta är något för dig? I detta blogginlägg kan du få svar på:

  1. Vad är en MAL?
  2. Vad är en Mystery MAL?
  3. Kan jag själv välja om jag vill virka eller sticka?
  4. Hur duktig ska jag vara på att virka eller sticka?
  5. Vad ingår i kittet?
  6. Vad kostar kittet?
  7. Vilken storlek ska jag välja?
  8. Under vilken tidsperiod är #NoShadesOfGreyMAL?
  9. Hur deltar jag?
  10. Kan jag vinna något?

1. Vad är en MAL?

MAL står för ‘Make Along’ - fritt översatt till svenska ‘Göra tillsammans’. Denna MAL är en kombinerad virk- och stickutmaning, där du över sex veckor får en mönsterdel skickad till dig varje torsdag, tills du efter sex veckor kommer i mål med det färdiga projektet.

En Make-Along är ett riktigt bra sätt att sticka och virka ett projekt parallellt med andra garnglada själar.

Dessutom kan du använda möjligheten till att utmana dig själv. Kanske lär du dig några nya tekniker eller arbetar med ett projekt på ett nytt sätt.

2. Vad är en Mystery MAL?

En Mystery MAL är en Make-Along, där den färdiga designen hålls hemlig tills du har fått alla delar av mönstret.

Du arbetar därför med ett projekt som löpande växer och visar upp sig för dig, när du virkar eller stickar. Superspännande!

Heeelt hemlig är denna Mystery MAL dock inte 😉 Vi vill gärna avslöja så mycket som att vi ska arbeta med en cardigan i hela 10 färger. Du väljer själv om du vill virka eller sticka.

Psst! Är du nyfiken nu? Hoppa vidare till vårt blogginlägg där designern Katie Jones lyfter på slöjan och avslöjar en sak eller två om designen. Hitta det här.


3. Kan jag själv välja om jag vill virka eller sticka?

Självklart kan du det! Du bestämmer själv om du ska arbeta med virknål eller stickor. Katie Jones, som är designern bakom denna MAL, har utvecklat två mönster: Ett till den virkglada och ett till stick-entusiasten.

Båda mönstren är uppdelade i 6 steg, och den färdiga cardiganen kommer nästan att se likadan ut oavsett om du virkar eller stickar.

Köp virk-kittet här ➔

Köp stick-kittet här ➔

4. Hur duktig ska jag vara på att virka eller sticka?

Mönstren till båda designs är någorlunda nybörjarvänliga, men vi rekommenderar att du har kunskap till de grundläggande teknikerna i virkning eller stickning innan du kastar dig ut i denna Make-Along.

Katie Jones guidar dig genom ditt valda mönster med både bild- och videoguides. Mönstren inför löpande några lite mer avancerade tekniker som du enkelt kan lära dig under MAL’en.

Har du frågor som du inte hittar svar på? En av de bästa sakerna med en Make-Along är att du aldrig är ensam. Ni är en mängd garnglada människor som arbetar med projektet samtidigt, och kanske är det någon som också har funderat över samma fråga som du. Därför har vi skapat en Facebook-grupp, där ni kan spara och ge goda råd till varandra. 

Gå till Facebook-gruppen ➔

5. Vad ingår i kittet?

MAL-kittet kan köpas från och med den 9 februari 2023. Det kommer att finnas ett begränsat antal kit.

Kittet innehåller det garn som du ska använda för att virka eller sticka din #NoShadesOfGreyMAL cardigan. Virkkittet innehåller ett härligt mjukt ullgarn, och stickkittet innehåller en mix av ett bomullsgarn och ett ullgarn.

Psst! Det är bara garn i kittet, så du ska själv införskaffa de tillbehör du behöver. Se vad du behöver här: Virk-kit / Stick-kit.

Det finns bara en färgvariant - men den inkluderar å andra sidan 10 färger!


6. Vad kostar kittet?

Cardiganen kan virkas och stickas i tre storlekar, och priset avgörs av storleken.

Priserna för virk-kittet är:

  • Storlek 1: 639 kr.
  • Storlek 2: 849 kr.
  • Storlek 3: 1.109 kr.

Priserna för stick-kittet är:

  • Storlek 1: 1.099 kr.
  • Storlek 2: 1.229 kr.
  • Storlek 3: 1.559 kr.

7. Vilken storlek ska jag välja?

Cardiganen har en passform som är lite oversized och rymlig.

Du kan välja mellan tre storlekar:

  • Storlek 1 motsvarar XS-M.
  • Storlek 2 motsvarar L-2XL.
  • Storlek 3 motsvarar 3XL-5XL. 

Vi rekommenderar att du mäter dig. Hitta måtten till virkmönstret här och till stickmönstret här.

Ligger du mellan två storlekar, kan du fundera på om du föredrar en tätsittande eller en löst sittande cardigan.

8. Under vilken tidsperiod är #NoShadesOfGreyMAL?

Du ska vara redo med virknålen eller stickorna den 16 mars. Mönstret består av sex delar som du får tillgång till med en veckas mellanrum. På så sätt har du tid att virka eller sticka en mindre del av mönstret innan vi kastar oss ut i nästa del.

Och du kan också förbereda dig på att torsdagar kommer bli din nya favoritdag! Det är nämligen varje torsdag som vi offentliggör veckans mönster.

Få en överblick här:


Så sätt sex kryss i almanackan och gläd dig åt årets roligaste Make-Along!

9. Hur deltar jag?

Du kan köpa dit kit här.

Kom också ihåg att anmäla dig. Så ser vi till att den senaste delen av mönstret landar direkt i din inkorg. Anmäl dig här ➔

10. Kan jag vinna något?

JA! Ingen Make-Along utan en tävling 😄

Lägg ut en bild på din färdiga MAL cardigan på Facebook eller Instagram, och du är med i utlottningen om ett presentkort på 779 kr. Vi drar 10 lyckliga vinnare måndagen den 1 maj 2023.

Glöm inte att tagga @hobbii.se och @katiejonesknit och använd hashtaggen #NoShadesOfGreyMAL.