Ett garns Lot-nummer berättar för dig vilket färgparti garnet kommer ifrån. Det kan vara helt avgörande att du använder garn med samma infärgning om du önskar ett enhetligt resultat på ditt stick- eller virkprojekt.Du har säkert varit med om det. Du har kommit en bra bit på ditt projekt, och plötsligt händer det som bara inte får ske … ditt garn börjar ta slut. Till din stora förtvivlan!

Har du inte provat på detta tidigare, så kan jag garantera, att detta är varje stick och virk-enthusiasts värsta mardröm. Och mardrömmen kan snabbt bli ännu värre när du kommer på att färgen på det nya garnet som du köpt för att komplettera med, inte matchar till 100% med det garn som du redan har stickat en bra bit med på din tröja, eller virkar en filt med. 

Men varför är det så att två nystan garn av samma färg kan ha nyansskillnader? 

Låt mig få introducera dig för en liten (men mycket viktig!) detalj: Lot-numret. 

Lot-numret kan vara helt avgörande för ditt färdiga virk- eller stickprojekt. Det beror på att det vid färgningen av flera partier med garn kan uppstå olika nyanser, även om garnet färgas med exakt samma färg. Så ja, siffrorna på banderollen har betydelse!

Men varför kan det uppstå flera nyanser, och vad gör du, om du står med garn med olika infärgningar till ett projekt? Det kan du läsa mer om här.

Färgningar varierar i nyans

Färgning av garn är en process där man använder en specifik formel, eller ett recept, som ska säkra att det blir samma färg på garnet. Varje gång ett nytt parti ska färgas är det dock en rad faktorer som påverkar slutprodukten. Det är bl.a. materialet, temperaturen, mängden vatten och den tid som färgningen tar.

Därför är det från parti till parti en aning skillnad i färgens ton eller nyans. Oftast är det obetydliga skillnader som knappt, eller inte alls, kan ses med blotta ögat. Andra gånger kan nyanser vara mer påfallande och irriterande.

Lot-nummer - vad är det?

Du vet säkert redan att du på banderollen (pappret runt ditt nystan) kan hitta numret på den färg som ditt garn färgats med. Dessutom kan du också hitta ett så kallat ‘Lot-nummer’ (också kallat ‘Dye Lot’ eller endast ‘LOT’).

Lot-numret är en unik kod för det färgparti som garnet kommer ifrån. Siffran berättar, med andra ord, för dig vilket specifikt färgparti ditt nystan tillhör, och det kan hjälpa dig att säkra ett enhetligt färguttryck i dina projekt.


Vårt garn Diablo. På banderollen kan du se garnets färg och Lot-nummer. Detta garnnystan har färgen ‘33’ och kommer från färgparti ‘T1103484’.

Så här ser du till att få samma färg till ditt projekt

Oftast är det inget problem att använda olika Lot-nummer i samma projekt, men ibland kan färgtonen varier så mycket att det är synligt, och förstör hela utseendet på ditt arbete.

Mitt bästa råd är därför att du direkt köper tillräckligt med garn till hela ditt projekt. 

Det kan ibland bli dyrt om du står med ett stort projekt, men visst hade det varit supertråkigt att stå med en halvfärdig tröja – bara för att upptäcka att du inte längre kan köpa garn i exakt samma färg?

Köp hellre 1-2 nystan extra - tro mig, du kommer säkert att hitta på något du kan använda eventuella garnrester till ;) 

 Kom ihåg! Har du oanvända garnnystan över efter ett projekt, är du välkommen att returnera dem. Läs mer om det här.

Jämför färg och kolla så inget är fel

När du har handlat till ditt projekt, är det en bra idé att titta igenom så alla färg- och Lot-nummer är likadana. Ja, faktiskt är det en bra idé att göra det redan i butiken. Det kan ju tyvärr inte låta sig göras när du handlar online.

Tips! Det är en riktigt bra idé att spara banderollerna eller använda en projektbok, där du kan notera viktig information om dina använda garner, här under namn, färg, Lot-nummer och stick- eller virkfasthet.

Titta också igenom ditt nyförvärvade garn för eventuella fel. Och nu är du redo att börja på ditt projekt!

Vad gör du, om du inte har mer garn av en infärgning?

Står du redan i den situationen, att du har kommit en bra bit på ditt projekt men inte längre kan köpa garn med samma infärgning, då har du två möjligheter. Du kan gå all in på att göra ditt projekt färdigt med garnet du redan har i samma färg. Alternativt kan du använda garn med olika infärgning i samma projekt.

1. Slutför ditt projekt med ett Lot-nummer

Titta på ditt mönster och var kreativ. Kan du göra några ändringar så du kan bli färdig med ditt projekt utan att använda de extra nystanen med annan infärgning? Håller du på med en tröja eller en cardigan, kan du t.ex. leka med tanken att ge den en mer slimmad passform eller ge den kortare ärmar.

Är garnet slut? Därför ska du aldrig dra upp

2. Använd olika Lot-nummer i samma projekt

Här handlar det också om att släppa loss kreativiteten. Använt t.ex. de udda färgnyanserna till kragen och kanterna för att skilja dem från resten av tröjan. På så sätt får du olikheterna i färgnyanserna at se ut som ett medvetet val istället för ett fel eller otur. Du kan också fundera på att göra en tvåfärgad tröja.

Tips! Det är alltid en bra idé att göra ett stickprov, innan du börjar på ditt projekt, och det gäller speciellt om du har planer på att använda garn med två olika Lot-nummer. Det kan vara svårt att se skillnaden när du jämför två nystan, men det ses tydligare så snart du använde de olika nyanserna tillsammans.

Föredrar du att de olika nyanserna syns så lite så möjligt, kan du experimentera med att löpande byta garn efter ett par varv. På så sätt kommer de två färgningarna att mixas ihop och bli mer osynliga i det färdiga projektet.

Alternativt kan du försöka dig på olika mönster som kan hjälpa till med att ta bort fokus från färgnyanserna.

Tidigare Lot-nummer kommer inte tillbaka på lagret

Det finns som sagt endast ett parti av varje Lot-nummer, då infärgningen är olika från parti till parti. När alla garnnystan med ett specifikt partinummer är sålda, får vi inte in fler på lager med det Lot-numret.

Vi kan tyvärr inte upplysa om Lot-nummer på våra garner, och vi har inte heller möjlighet att hitta en bestämd infärgning till dig.

Därför är det en bra idé att använda lite tid på att räkna ut hur mycket garn du ska använda till ditt projekt, innan du beställer. Köper du garn i en specifik färg, och det går lite tid emellan, kan vi inte garantera att du får samma Lot-nummer i båda beställningarna.

Mycket nöje med din virkning och stickning ❤️
Vänliga hälsningar härifrån