Att välja rätt stickor kan vara lite av en djungel om man är ny inom stickning. Det där som skulle vara avslappnande och trevligt kan snabbt utveckla sig till ren och skär frustration i försöket att hitta de rätta stickorna till det aktuella projektet, då de helt enkelt kommer i så många olika storlekar och former. Det finns nämligen både rundstickor, utbytbara rundstickor, jumperstickor, strumpstickor och hjälpstickor.

Här under kastar jag mig ut i en guide till dig, så att du enklare kan välja de rätta stickorna för ditt projekt.

Vilken typ av stickningsprojekt ska du igång med?

Det första du bör tänka över är vad för slags projekt du gärna vill komma igång med. Det kan nämligen vara så att alla stickor utför samma jobb, men det finns självklart många olika sätt att utföra jobbet på. Några stickor lämpar sig bäst för en bestämd form av stickning, medan andra kan utföra flera olika stickningar. Här under kan du se en översikt över vilka egenskaper de olika stickorna har:

  • Jumpersticka:
    Den sticka som de flesta av oss nog känner bäst till är jumperstickan. Här har den ena enden syftet att få nya masker på pinnen var den andra enden, som oftast består av en liten knopp, syftet att se till att maskerna inte faller av pinnen. Dessa stickor används alltid parvis och kan endast användas för att virka fram och tillbaka.

  • Rundsticka:
    Rundstickan består av två stickor som är sammankopplade med ett flexibelt nylonsnöre som kommer i olika längder. Denna typ av stickor är tänkt för rundstickning men kan också användas för att sticka fram och tillbaka och därför föredrar vissa denna, eftersom den kan användas till flera olika projekt såsom mössor, kragar, bålen på en tröja eller sjalar.
     
  • Strumpsticka:
    Strumpstickor är de välkända stickorna var båda endar är spetsar. De används ofta i set av 4 eller 5 och som namnet så fint indikerar, är dessa stickor lämpliga för att sticka strumpor, men även ärmar och mössor.

  • Hjälpsticka:
    Hjälpstickan används när man ska sticka vridningar. Hjälpstickorna fungerar på så sätt att de kan hålla maskerna som ska vridas bakom eller framför stycket, medan vridningen stickas. Om maskerna hänger framför arbetet, rör sig vridningen till vänster och om de hänger bakom arbetet så drar sig vridningen till höger.

  • Utbytbara rundstickor:
    De utbytbara rundstickorna är faktiskt riktigt smarta. Här kan du, precis som namnet indikerar, byta ut spetsen av stickan samt tråden så att du kan sticka olika längder. Om du har planer på att sticka över en längre period så är det inget tvivel om att detta är en bra investering.

Vilken storlek ska stickan ha?

När du ska avgöra vilken storlek stickan ska ha, så beror det på vilket stickningsprojekt du ska börja med. Nedan kommer jag in på olika faktorer som har en betydelse för vilken storlek du ska ha tag på.

  • Diameter:
    Den tjocklek som din sticka har är med och avgör både storleken och utseendet på ditt färdiga resultat. Ju tjockare stickan är desto större blir maskerna och desto mer elastiskt och löst blir slutresultatet. Om du däremot använder lite smalare stickor, så blir maskerna också smalare och ditt resultat kommer bli tätare och stramare.

  • Längd:
    Även om maskerna kan pressas samman på de flesta storlekar av stickor, så är det optimalt att hitta den rätta längden för just ditt projekt. Ett lite större stickningsprojekt kräver som regel en lite längre sticka eller tråd. Ett litet, platt projekt kan däremot bli gjort på de flesta längder. Var dock uppmärksam på att ett litet runt projekt antingen kräver en liten rundsticka, en sticka med två spetsar eller en teknik som kan användas för att undvika extra längder av tråd på en lång rundsticka. En annan faktor som också spelar in är det garn du har valt att arbeta med. Om du exempelvis har valt att arbeta med lite tjockare garn är det klart att det kan vara färre masker på stickan i förhållande till om du har valt att arbeta med ett lite tunnare garn.


Vilket slags material ska din sticka bestå av?

Stickor är inte bara två pinnar av trä – nej det är mycket mer än så. Stickor finns nämligen i många olika slags material och det kan vara svårt att veta vilket material man ska välja och vilket som lämpar sig bäst för det projekt man ska igång med.

De mest populära materialen är bambu, plast och aluminium. Men din nivå inom stickning samt vilken typ av garn du använder har faktiskt också betydelse för vilket material som är optimalt för dig. Om du är nybörjare rekommenderar jag dig att välja ett material som inte är särskilt halt, så maskerna inte faller av så lätt. Om du däremot är lite mer erfaren inom stickning så kan du med fördel välja ett glatt material var maskerna enkelt kan röra sig.

  • Bambu:
    Bambustickor är ett ytterst starkt material som faktiskt är lättare än aluminium. Med en bambusticka kan du vara säker på att dina masker inte faller av och det är därför en riktigt bra sticka för nybörjare. Bambumaterialet lämpar sig riktigt bra till de flesta typer av garn, men särskilt lätta och luftiga garntyper är viktiga till denna typ av sticka. Utöver detta är bambstickan också mer flexibel än metall, men mindre flexibel än plast.

  • Metall:
    Metallstickorna är förhållandevis tunga men också de starkaste och böjer sig därför inte så enkelt. De flesta erfarna stickarna föredrar metallstickor då maskerna enkelt kan glida på den glatta ytan. Utöver detta är denna typ av sticka bra till alla slags garntyper, men särskilt ull, ullblandningar och akryl.

  • Plast:
    Plaststickor har lite den samma effekt som metallstickor, då de också har en glatt yta som gör det enkelt för maskerna att röra sig på stickan. Denna typ av sticka lämpar sig bra till alla slags garn.

  • Trä:
    Trästickan har en glatt yta, men inte på samma sätt som metall eller plast, då maskerna inte så lätt kan glida av, vilket också gör dem optimala att använda för nybörjare.

Få det rätta måttet

Det är otroligt viktigt att mäta det du stickar. Anledningen är att om du exempelvis ska sticka en blus eller en nederdel, så är det väldigt viktigt att måtten passar till just dig eller den person du stickar till, så att det inte slutar med att den blir för stor eller för liten. Om du däremot ska sticka en halsduk, en sjal eller en filt, så är det inte lika viktigt med helt korrekta mått, eftersom storleken som sådan inte har den stora betydelsen.

För att undvika misstag i förhållande till stickfastheten, är det alltid en bra idé att göra ett stickprov. Detta stickprov kan du med fördel göra större än det mått som står i mönstret då du på detta sätt kommer få reda på hur många masker du stickar på ett givet mått.

Jag hoppas att du blivit klokare över vilka stickor som passar bra till just ditt stickprojekt och att du blivit inspirerad till att genast komma igång. Du kan faktiskt hitta många olika stickset från Knitpro i vår webshop, som har något för alla smaker.

Vänliga hälsningar
Karoline, Hobbii


Spara 20%

Basix Aluminium rundstickor - KnitPro

Från 36 kr  Från 45 kr