Skrivet av Madeline från @ofbooksandhooks

Då jag själv lärde mig virka så blev jag verkligen förtjust över möjligheterna att kunna göra egna kläder, som var skräddarsydda till min kropp. En av de bästa sakerna med att göra accessoarer och kläder, är att jag vet, att det är gjort av mig till mig. Inga angivna storlekar eller industristandard. Bara vad jag skapar, och vad som känns bra för mig.

Då jag började designa egna mönster, hoppades och önskade jag att andra kunde känna samma sak som jag. Att jag kunde ge andra möjligheten att hitta ett mönster eller en produkt, som var precis som de föreställde sig den och som ville ge dem glädje under hela produktens levnadstid. Ge dem möjlighet att känna den stolthet man känner, när någon ger något man skapat en komplimang, och du kan le och säga, “Tack, den har jag gjort själv.”

Med det sagt, så är det både riktigt enkelt och otroligt svårt att designa ett virkmönster. De svåra delarna kan som regel kokas ner till, hur komplicerade sakerna du designar är, garntypen du använder, den valda virk- eller sticktekniken, och annat smått och gott. Men några gånger är det lätt som en plätt. Att designa Fun in the Sun hatten var lätt som en plätt. 

Att designa ett virkmönster kan också vara lätt för dig! Här är berättelsen om, hur jag började på mitt mest populära mönster till dags datum - och mina bästa råd på hur du kan komma över din egen osäkerhet och börja designa dina egna mönster! 

Tips nr. 1: Börja med att designa åt dig själv

Halva tiden, när jag börjar på en ny design, så gör jag det mest åt mig själv. Ofta har jag letat och sökt, men inte hittat precis det jag har lust att göra. 

Jag är uppvuxen i en liten by nära stranden, och även om jag inte är den som ligger och solar, och tycker att sand är något av det mest irriterande i hela världen, så älskar jag att vara utomhus. Men jag har ett huvud som inte är så samarbetsvilligt när det kommer till hattar, och det är dessutom rätt så stort, så jag har också haft svårt att köpa någon hatt. 

Men jag har ändå alltid önskat mig en av de söta sommarhattarna eller solhattarna, som får mig att se ut som om jag alltid är på semester. Så jag designade en hatt, som gör mig glad, och som jag kan vimsa runt i byn med, som var jag en huvudperson i en söt kärleksroman. 

Alla de bästa och mest populära designs som jag någonsin skapat, har jag designat med mig själv som utgångspunkt. Varför? För att jag designar dem med någon i tankarna (mig själv) och med ett syfte (ett irritationsmoment som t.ex. att ingen av de dumma hattarna passar till min stil och min huvudstorlek!). 


Tips nr. 2: Börja enkelt

“Men… det är bara en enkel liten sak som jag pysslat ihop! Den vill ingen ha…”

Det hör jag hele tiden, när jag frågar folk, varför de inte designar mönster. Och jag ser det speciellt med virkare. Vi designar små saker hele tiden, men föreställer oss aldrig att andra vill betala för det vi har kreerat. Det är helt galet! 

Eller är det? 

Bara för att något är enkelt, betyder det inte att det inte är värdefullt! Då jag beslutade mig för att designa min solhatt, önskade jag också att skapa något som skulle hjälpa andra virkare, oavsett deras virknivå, att känna att de har uppnått något stort! 

Nybörjare har en tendens att vara mycket begränsade i de flesta handarbetsprojekt - då jag började sticka, tyckte jag att allt annat än halsdukar var totalt omöjligt att göra. Men nybörjare är också ivriga och exalterade! Din “enkla” idé kan ge dem en fantastisk självförtroende-boost! 

Jag vill också gärna vara säker på att den färdiga produkten känns exklusiv och skön. Det är här Hobbii Ribbon garnet kommer in i bilden. Jag vet inte om du har köpt Hobbii Ribbon ännu, men om du har, så vet du också att texturen är en ren DRÖM! Jag har arbetat med många återbruks och T-shirt garner, men de kan vara oberäkneliga på flera sätt. Hobbii Ribbon har bare en ren, sömlös känsla, som jag visste skulle vara perfekt till mitt mönster och perfekt för nybörjaren.

Genom att välja det rätta garnet, blir något som nästan enbart virkas runt, med endast en typ av maska, riktigt elegant.  


Tips nr. 3: Var inte rädd för design

Ännu ett negativt uttalande som jag ofta hör, är “Jag har ingen aning om, hur man designar ett mönster.”. Och även om jag tycker att det är otroligt viktigt att göra lite research… så behöver man faktiskt inte vara designer för att kunna göra ett succéfullt mönster. 

Verktyg som Canva kan hjälpa till med att göra designprocessen lättare och mer enkel! När jag började brukade jag använda det till nästan allt, både för att spara tid, och för att få saker att se bra ut. Sedan dess har jag valt att använda andra verktyg som ger mig mer kontroll över mina mönster. Men summan av kardemumman är: så länge du skriver lättförståeligt och precist, så är allt annat en bonus. Jag känner flera designers, som bokstavligen bara säljer Word-dokument! 


Om du är nervös, så är mitt bästa råd att leta fram några av dina favoritmönster och fråga dig själv: 

 

  • Vad gör detta mönster enkelt att använda?
  • Vilka små saker har denna designer gjort, som gjorde den stora skillnaden för mig?
  • Vad fattas dessa mönster, som jag önskade att de hade haft?

 

Innan du vet om det, så har du börjat se ett mönster i sakerna, och det kommer att guida din process. 


Om du verkligen är intresserad av att börja designa dina egna mönster, föreslår jag att du tänker på dina kunder. Vad är deras behov? Hur kan du hjälpa dem med att de har skapat något, och att de har nått sina mål? De flesta saker kommer inte att fungera för alla, men precis som att du bör förbereda en sak med någon i tankarna, så borde du också designa utifrån samma princip. 

Om du gärna vill börja designa ditt egna första mönster, eller har några frågor kring mina metoder, då är du naturligtvis välkommen att kontakta mig! Du kan hitta mig på Instagram på @ofbooksandhooks.


----

Madeline från @ofbooksandhooks är en hantverks designer som älskar att kombinera sina två passioner: virkning och böcker! Du kan se hennes senaste arbete på hennes Instagram och hitta hennes mönster på Etsy


SPARA 55%

Ribbon - Hobbii

100% Bomull

67 kr.  149 kr.