Strumpgarn finns att köpa i massor av underbara färger med fantastiska färgskiftningar. Och vem tycker inte om att sitta hemma i soffan med ett par mjuka och sköna strumpor på sig medan man jobbar på nästa par? Vårt garn är noga utvalt med alla våra favoritfärger i ett nystan – vilken dröm! Nu kan vi börja sticka. Första strumpan är klar och vi ska nu påbörja hälen på andra strumpan 🧦

Men nu är det ju att problemen dyker upp för alla oss perfektionister: Den andra strumpan liknar ju inte alls den första! Färgerna har förskjutits, ena hälen är blå, den andra är grön och även tårna har två olika färger. Frustrerad och med en känsla av fiasko slänger vi strumporna i lådans mörkaste hörn och lämnar dem där för att slippa se dem någonsin igen 😤


De här fina strumporna stickas efter vårt mönster 'Strumpor med flätor' och med vårt härliga Dolce Sock garn.

Finns det något vi kan göra?

Hur kan vi sticka ett par likadana strumpor utan att ge upp på grund av de vackra färgskiftningarna?

Det är enkelt! Börja båda strumpor med samma färg 🌈

Det finns två sätt att göra det på

  1. Börja med första strumpan med början av nystanet. När första strumpan är klar kan du dra garnet tills du möter samma färg som du började med. Här ska du påbörja andra strumpan.

  2. Innan du påbörjar första strumpan kan du dra garnet tills du kommer till första färgskiftning och börja sticka därifrån. När första strumpan är klar gör du samma sak igen, dra garnet tills du möter färgen du började första stumpan med. Metoden har den fördel att man minimerar risken att förskjuta färgerna och resultatet blir därför ett par nästan helt perfekta strumpor.

Båda metoder gör att man ska klippa bort en del garn, men det är inget problem.

Du kan rulla ett nytt litet nystan av garnet och spara det till senare, kanske som ett litet reparations-kit i fall du får hål i en strumpa eller kanske till andra småprojekt. På det sättet slösas ingenting bort.


Mönstret på bilden ovan är på ett par av våra härliga XL flätstrumpor.

Men… vad gör man om man stöter på en sådan där irriterande knut som ibland finns i nystan och färgen sen inte stämmer med föregående färg?

Tyvärr kan knutar inte alltid undvikas på grund av sättet man nystar garn på. Men du ska såklart inte låta knuten sitta kvar i arbetet!

Oftast är knuten mycket lös och fortsätter du sticka riskerar du att den går upp efter tvätt och att strumpan får ett stort hål där knuten satt. Men knutar ska ju inte stå i vägen för dig och ett par perfekta strumpor 😉

Klipp antingen av knuten eller knyt upp den försiktigt. Efter detta behöver man oftast dra lite mer garn tills man kommer till samma färg som innan knuten. Nu kan du fortsätta.

Resultatet blir så vackert! Kom ihåg att spara det avklippta garnet - det kan ju komma till användning en annan gång.


Mycket nöje med att sticka dina strumpor 🥰


Massor med kärlek från

Vanessa från Hobbii


Crasy Trio - addi

Från 209 kr