Har du någon som gillar sport i ditt liv? Kanske ett litet barn som älskar Disney-film? Eller en farmor som älskar tulpaner? Allt detta kan du bringa till liv med C2C-tekniken - med den kan du nämligen designa loggor, bilder, text och mycket mer, som kan skapa glädje hos dem, du har kär ✨ 


Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vad du kan designa med C2C-tekniken 👆

Och det ända du ska använda är garn, en virknål och ja - din kreativitet. Nåväl, det är självklart några steg du ska igenom, innan du kan svinga virknålen:

  • Förstå tekniken
  • Designa ditt projekt
  • Räkna ut garnåtgång

Här får du en guide till vartenda steg ❤

 

Förstå tekniken. Vad är C2C?

C2C står för "corner to corner", eller "hörn till hörn." Det gör det, för det är en teknik, där du virkar små fyrkanter på diagonalen från hörn till hörn. Under arbetets gång byter du färg för att skapa mönster, bokstäver och bilder.

Resultatet är en stor fyrkant skapad av en mängd små fyrkanter. Lite som de rutade blocken man hade på mattelektionerna i skolen, eller pixlar på din TV-skärm. Här blir rutorna bara gjorda av garn, och kan tillsammans bli en filt, ett kuddöverdrag, ett bordsunderlägg, ja nästan vad som helst.

Här hittar du en video-tutorial, som förklarar hur du virkar C2C.

Föredrar du skriftliga instruktioner har vi några fina mönster med text och bildillustrationer, som kan hjälpa till på vägen. T.ex. nedanstående disktrasa gjord i C2C.

Du hittar mönstret helt gratis 👉 här 👈


Innan du börjar att designa egna verk, måste du också ha koll på färgbyten. Det är ju sammanslagningen av rutorna i olika färger som skapar bilder och mönster.

Är du redan erfaren och kan tekniken, då kan du bara skippa guiden. Är tekniken ny för dig, så rekommenderar jag att du övar dig på C2C samt färgbyten med C2C.

Du kan hitta skriftliga instruktioner till färgbyte här under 👇

Färgbyte sker genom att första luftmaskan i den nya fyrkanten görs med den nya färgen. I stället för att göra en vanlig luftmaska, sticker du ner virknålen i fyrkanten och hämtar upp den nya färgen. Därefter gör du dina luftmaskor och kan nu virka vidare med den nya färgen.

Den färg, du lämnar kvar är nu "låst" och väntar på dig tills du gjort färdigt varvet, vänder ditt arbete och börjar det nya varvet. Därifrån kommer du tillbaka till din gamla färg och kan plocka upp den, om du vill använda den färgen igen. På så sätt undviker du en mängd fästande av trådar. Du kommer dock att ha igång flera nystan garn på samma gång.



När du har lärt dig teknikerna, är du redo för ditt eget verk 🤩


Designa ditt projekt

Här får du lov att släppa loss kreativiteten. Nu ska du äntligen designa ditt eget motiv! Till detta behöver du rutat papper och något att rita med. Nu ska du skapa ditt diagram, som du ska följa när du virkar.


TIPS: Är du inte så förtjust i papper och penna så kan du istället använda digitala program, som t.ex. Microsoft Paint. Du kan också hitta olika pixel ritprogram till de flesta iPhones och Android-telefoner.




Innan du börjar rita ska du ta några viktiga beslut kring din design:

 

Hur stort ska det vara?



Storleken hjälper till att sätta ramarna kring din design, så du är säker på att ditt kuddöverdrag inte blir för stort, eller din filt blir för liten för att täcka över både fötter och axlar.

Till detta rekommenderar jag att du gör ett virkprov så du vet hur stor din ruta blir.

 

Virkprovet kan du göra så här:

Införskaffa ett nystan av det garn du har tänkt använda till ditt projekt - alternativt ett nystan garn i samma tjocklek.

Med garnet virkar du ett prov som är 5 rutor hög och 5 rutor bred, (totalt 25 rutor). När provet är klart, mäter du höjd och bredd på provet och dividerar härefter med 5:


  • Höjden på provet/antal rutor (5) = höjd på 1 ruta

  • Bredd på provet/antal rutor (5) = bredd på 1 ruta


Rutorna bör ha samma mått på höjd och bredd, men det är en bra idé att kolla båda sidor för att vara helt säker. Om höjden är lite större än bredden, eller tvärt om, kan du istället hitta genomsnittet mellan de 2.

Härefter ska du bestämma dig för hur stort ditt projekt ska vara. När du bestämt det kan du räkna ut hur många rutor ditt projekt ska ha på höjden och på bredden.


Uträkningen ser ut så här:


  • Projektets mått/fyrkantens mått = antal fyrkanter


Ska du t.ex. designa en filt som ska vara 200 cm lång och 100 cm bred, kommer uträkningen att se ut så här:


  • Längd = 200 / rutans mått

  • Bredd = 100 / rutans mått


Detta blir det antal fyrkanter du ska använda i din design. Nu ska du bara leta fram ett papper - eller ett digitalt program – och försäkra dig om att det har samma antal rutor, som ditt projekt ska ha. Det blir din målarduk, som du kan skapa på när du tecknar.

 

Vilka – och hur många – färger vill du använda?

Här är det viktigt att vara realistisk och kunna begränsa sig. Väljer du t.ex. att göra en komplex design med 20 färger, blir det mer tidskrävande att virka, då ska du byta mellan många färger.

 

Nu är du redo att designa ditt eget motiv:

Med dina valda färger och din målarduk, är du redo att kasta dig ut i det! Fattas du inspiration, kan du prova dig fram med en bildsökning på internet. Du söker bara på det mönster, motiv, logga m.m. som du ska använda - kombinerat med ordet “pixel” eller “cross stitch”.

Ska du t.ex. använda ett blomstermotiv, kan du skriva "blommor" och "pixel" eller "blommor" ochr "korsstygn" för att få bilder som dessa här under: 


Detsamma gäller bokstäver. Där kan du söka på t.ex. "alfabetet" och "pixel" eller "alfabetet" och " korsstygn".

Hittar du inte något på ditt språk kan du prova med engelska termer, ex. "alphabet" och "pixel" eller "cross stitch"

Nu ska du bara göra din design! Var noga med att få allt rätt innan du är nöjd. När du väl har börjat virka designen är det svårt att ändra något utan att det påverkar den del du redan har virkat. 


Räkna ut garnåtgång

När du är nöjd med din design, ska du ordna med garnet. Här är det viktigt, att du skaffar nog med garn av varje färg, så det inte tar slut under arbetets gång. Ett av sätten att räkna ut åtgången på är att ta reda på hur mycket garn du använder till en fyrkant – och utifrån det räkna ut hur mycket garn du behöver. 

Här kan du använda virkprov, som du gjorde innan. Virkprovet drar du helt enkelt upp, och mäter längden på det garn du har använt till provet. Längden av detta dividerar du med 25 (antalet på fyrkanterna i ditt prov), för att få den genomsnittliga garn åtgången per fyrkant. 

 

Alltså:

  • Antal cm garn använt totalt / antal fyrkanter totalt = antal cm garn använt per fyrkant.

 

Det är viktigt, att du tar dig tid att göra de 25 fyrkanterna och inte nöjer dig med att göra ett mindre prov. Med det stora provet får du med även små skillnader i stickfasthet, samt det extra garn som ska användas på smygmaskorna i slutet på varje varv. Gör du endast ett par fyrkanter - som kanske blir lite strama – använder du mindre garn än vad du kanske normalt gör. Använder du detta tal till din beräkning kommer du fram till en mindre garnåtgång per fyrkant, och det kan sluta med att du har köpt för lite garn till ditt projekt. 

Kom ihåg: Du ska också komma ihåg garn åtgången vid dina färgbyten. Detta är tyvärr omöjligt att räkna ut då det handlar om hur många färgbyten det blir. Ju fler färgbyten, desto fler garnändar som ska fästas. Det beror också på om du väljer att klippa garnet och fästa trådarna, eller om du föredrar att låta garnet ”följa med”. 

Till en kudde eller tröja kan 20 gram extra av varje färg vanligtvis vara nog. Men gör du exempelvis en stor filt med många färgskiften kan det behövas 100 gram extra av varje färg. Hellre lite garn över, än att garnet tar slut under arbetets gång!

 

TIPS: Skulle du ha gran över, kan du här hitta lite inspiration till vad du kan göra med resterna 👉 Restgarnströjan och andra häftiga restgarnsprojekt

 

Nu när du vet hur mycket garn du ska använda på en fyrkant, är det nödvändigt att räkna ut hur många fyrkanter du ska ha i varje färg. Här ska du räkna fyrkanterna i de olika färgerna. 

För varje färg ska du se hur många fyrkanter du ska göra och därefter multiplicera det med den garnmängd du ska använda per fyrkant - dvs. den beräkningen du precis gjort.

 

Uträkningen för varje färg blir följaktligen:

 

  • Antal fyrkanter * cm garn använt per fyrkant = cm garn totalt i gällandfärgen.

 

Ska du t.ex. använda 200 fyrkanter i rött och du har räknat ut att garn åtgången är 30 cm per fyrkant, då ser din beräkning ut så här: 

 

  • 200 fyrkanter * 30 cm garn per fyrkant = 6000 cm (eller 60 meter) rött garn.

 

Vill du vara säker på att du räknat rätt antal fyrkanter? Det kan du enkelt göra genom att dra ifrån dem från det totala antalet fyrkanter som du ska använda till ditt projekt. 

Skal du ex. göra en kudde som är 50 fyrkanter bred och 50 fyrkanter hög så blir det:

 

  • 50 * 50 = 2500 fyrkanter totalt.

 

När du har räknat alla fyrkanterna kan du lägga ihop dem och se, om det blir samma tal, som det antal du ska använda till hela kudden. Får du inte samma tal, har du räknat fel. Har du bara ett par fyrkanter fel, så borde det inte ställa till några större problem. 

När du har räknat ut hur mycket du ska ha av varje färg, ska det bara handlas hem passande antal nystan 🧶


Nu ska det virkas!

Nu får ditt projekt liv på allvar ✨ Du får några tips med på vägen som kan göra arbetsprocessen enklare:

 

Din målarduk blir din "manual" hela vägen till mål. För att hålla koll på hur långt du har kommit, kan du med fördel kryssa av rutorna i din manual under arbetets gång. Gör eventuellt en kopia av din manual så du inte kryssar i originalet.

 

Håll koll på dina garnnystan! Använder du flera färger, kommer du troligtvis att ha flera nystan igång samtidigt. Ett sätt att hålla ordning på nystanen, så att de inte snor ihop sig, är att göra mindre nystan och sätta fast dem på ditt projekt med en klädnypa/klämma. Alternativt kan du slippa undan med att låta nystanen ligga. Här är det dock viktigt, att du stannar upp när du har gjort färdigt ett varv, och använder lite tid på att lägga ut nystanen i rätt ordning igen. Annars är det risk för du att får knutor! 😬 Här är garnhållare rätt praktiska, då de håller nystanen i på plats så att de inte rullar runt och snor sig i varandra.



Fundera på om du vill att färgerna ”följer med” eller om du hellre vill klippa garnet och fästa trådarna när du ska byta färg. Jag använder som regel en blandning av de två teknikerna i mina C2C-projekt. Att låta garnet följa med fungerar t.ex. bäst om projektet inte ska bäras iväg så långt, eller flyttas runt. Har jag å andra sidan gjort klart en del i en bestämd färg – och jag inte ska använda den färgen längre, då väljer jag att klippa garnet och fästa ändarna. 

Det samma gäller om färgen, som ska följa med, är mycket olik det andra garnet som ska följa med. T.ex. en gul och en blå, för då kan färgen som ska följa med vara svår att dölja. 

På bilden här under ser du hur färgen ”följer med”. Du lägger bara tråden längs med maskorna från förra varvet. När du virkar det nya varvet virkas tråden in, i de nya maskorna, och får på så sätt följa med vidare. Här är exemplet rött och därför väldigt tydligt. 



Börja inte med din egen design, innan du har fullständig koll på grundläggande C2C-tekniker och övat dem flera gånger ordentligt. Prova dig fram med t.ex. ett mönster som detta för att öva på dina färgbyten 👉 Kawaii Regnbåge kudde.

 

Börja smått: en filt kan enkelt ta flera månader, men en kudde, bordsunderlägg eller andra småsaker är mer hanterbara att börja ditt C2C-äventyr med 😊

 

Kolla in ditt projekt under arbetets gång. Det är enkelt att dras med och få gjort varv efter varv utan att se efter hur det ser ut. Men det kan kosta dig enormt mycket tid att dra upp dina varv för att rätta till ett fel. Jag brukar stanna till efter varje varv för att titta igenom varvet ordentligt, innan jag vänder och påbörjar nästa varv. 

 

Fäst dina trådändar under arbetets gång. Det är nästan omöjligt att undgå trådändar, och har du många färger så lär du få en del. Står du sedan med ett färdigt arbete men med en mängd trådar på baksidan, kan det kännas som ett oöverskådligt projekt att få klart.

 

Sist, men absolut inte minst:

Ha tålamod! När det jag gör blir fel, är det oftast för att jag inte har haft tillräckligt med tålamod. För det är just det som C2C-tekniken kräver mest. Har du å andra sidan en rejäl portion tålamod, då ska det nog gå vägen – och skulle det bli fel, kan man ju alltid dra upp det igen.



 

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

27 kr
Spara 7%

Virknål set - 14 storlekar - Hobbii

2 - 12 mm

669 kr  719 kr
Spara 13%